Soija on korvattavissa härkäpavulla ja herneillä

0

Pariisin ilmastosopimuksen odotetaan aktivoivan kansalaisia monipuoliseen keskusteluun ja konkreettisiin toimiin hiilinielujen hyväksi. Pelastavien prosessien joukossa on yksi kokonaisuus, jota on pidetty tähän mennessä eräällä tavoin voitettuna kantana. Se on Amazonin sademetsät. Niiden odotetaan jatkossakin poistavan ainakin 20 – 25 prosenttia ilmakehän hiilidioksidista.

Amazonin luontokokonaisuuteen on voitu luottaa, mutta viime viikkojen tapahtumien valossa ei kuitenkaan kaikkiin ihmisiin, joilla on todellista valtaa Amazonin alueella. Taustalla on tietenkin presidentinvaihdos Brasiliassa. Jair Bolsonaro käynnisti oitis ensimmäisenä virkavuotenaan tuotanto- ja vientihankkeen; sademetsät soijapelloiksi ja nautojen laitumiksi. Pellonraivaus olisi peruuttamaton muutos sademetsäluonnossa. Muutosprosessin tehostus uskottiin massiivisille metsäpaloille. Vastareaktion luonnetta kuvannee se, että ulkomaat painostivat Bolsonaroa lähettämään sammutustyöhön yli 40 000 sotilasta.

Mm. rikkaiden maiden vaikutusvaltainen G7-maiden yhteisö sattui kokoustamaan juuri kriittisessä elo-syyskuun vaihteessa. Ranskan presidentti onnistui puolestaan keräämään 20 miljoonaa euroa käytettäväksi akuutissa Brasilian sademetsien sammutusoperaatiossa. Metsäpalot on sammutettava. Brasilian presidentti on saatava uskomaan, että muulle maailmalle tämä on elämän- ja kuolemankysymys.

YK:n jäsenmaille on median taholta esitetty mm. brasilialaisen soijan käytöstä luopumista, Pitäisikö soijasta Suomessakin luopua lukuisten monien muiden valtioiden tapaan? Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ehdotti oitis Suomesta soijatonta maata vuoteen 2025 mennessä. Se ei todellakaan ole mahdoton, vaikka vaikuttaakin varsin kunnianhimoiselta. Meillä on virallisesti yli 2 200 000 hehtaaria peltoa, niistä 1 500 000 hehtaaria riittää huoltovarmuusasianakin kansallisen perustarpeen tyydyttämiseen. Tänä vuonna on ollut härkäpapua 18 000 hehtaarilla ja rehuhernettä noin 10 000 hehtaarilla. Maatalouspolitiikkaa uudistettaessa tulee yhtenä keskeisenä painopistealueena olla valkuaisomavaraisuuden merkittävä kasvattaminen (Risto Lahti, HS 3.9.19). Siinä ei tarvitse olla soijaa lainkaan osana. Haluamme tehdä osamme ilmastonmuutoksen torjunnassa. Jari Lepän esittämän arvion mukaan viljelemällä härkäpapua n. 80 000 ha:lla valkuaisrehun tarve tyydytetään.

JAA