Sijoitussäästötili

4

Suomalaisten pankkien tileillä on viime vuosina ollut talletuksia noin 80 miljardia euroa. Säästömotivaatiota on kahdenlaista, huoli huomisesta ja sitä jotain muuta. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on viime kuukausina kantanut huolta ”sijoitussäästötileistä”, jonne talletukset pitäisi houkutella. Hankkeen valmistelu on niin pitkällä, että vuoden 2020 alusta lukien on tarkoitus ottaa käyttöön pitkäaikaissäästämiseen kannustava sijoitussäästötili. Suurimmillaan voi tallettaa 50 000 euron potin. Tilillä olevilla varoilla voi ostaa pörssiyritysten osakkeita. Osakkeista tilille kertyneitä tuottoja, kuten osinkoja ja myyntivoittoja, verotetaan vasta kun tililtä nostetaan rahaa. Tilin kautta sijoittaja hyötyy korkoa korolle ilmiöstä, koska tuottoja ei veroteta tilin sisältä, vaan ne jäävät kerryttämään lisää tuottoja. Myös verottaja hyötyy korkokäytännöstä, kun säästäjällä on kannustin pitää varansa tuottavina pidempään.

Kiinnostuin sijoitussäästötilistä käytävästä keskustelusta kahdesta syystä. Asian täytyy olla poliittisesti merkityksellinen, kun valtiovarainministeri – puoluejohtaja siihen toistuvasti palaa. Hänen puoluetoverinsa Oulun kaupunginhallituksen jäsen Janne Heikkinen kirjoitti asiasta Kaleva -lehdessä, joten on paikallaan siteerata hänen tekstiään, minkä edellä teinkin. Säästin puuttuvan osan tähän: ”Ensi kevään hallitusneuvotteluissa täytyy huolehtia siitä, ettei vihervasemmistolaiset poliitikot vesitä tätä säästämistä edistävää innovaatiota – pikemminkin tulisi pyrkiä poistamaan sijoitussäästötilin keinotekoinen 50 000 euron katto.” Siis, mitä mieltä poliitikko Janne Heikkinen oikein onkaan?

JAA

4 KOMMENTTIA

  1. Eihän kokoomuslaiset tiedä itsekään, mitä haluavat. Ai niin tietävät: helpotuksia yksityisille hoivayrityksille.

  2. Kyllä ennen oli kaikki paremmin. Silloin kun oli muutama satanen pankissa niin sillekin maksettiin korkoa muutama(4-6) % vuodessa. Ja tuolla rahalla sai jouluksi jotain pientä sentään kuten pullon konjakkia, viiniä tai ainakinpilsneriä ja huonona vuonna jopa Kansallis-Osake-Pankki antoi ison tulitikkuaskin. Mutta nyt korkoa ei tule. Eikä kokoomukselaiset ole vieläkään vastanneet kun on lukuisia kertoja kysytty, että kenellekä ne minun pankin omalta nettitililtäni maksamat suoritukset kasvavat korkoa niinä kahtena välivuorokautena jolloin ne eivät ole enää minun tilillä mutteivät vielä saajankaan tilillä ? Ja nytkun kokoomukselaisten valtuutettujen johdolla Oulunsalosta on jo lakkautettu yhtä vaille kaikki pankit, viinakauppa, R-kioski ja nyt on ”työn alla” lukio ja kohta varmaan myös ala-aste ja päiväkodit ja terveyspalvelupilkku ja päivittäistavarakauppa, kirkko sekä rauhanyhdistys. Ja kun vielä lentokenttäkin uuskaavoitetaan hotellin parkkipaikaksi niin kelepaapa hotellissa palaverejä ja jazz-konsertteja ja tansseja pitää !

  3. Janne puhui mielestäni asiaa, vaikka hieman epäkorrektisti. Pienituloinenkin voi saavuttaa 50000€ rajan, kun korkoa korolle-prosessi toimii. Ei vihervasemmistolaisten(kaan) kannata kantaa huolta ylärajasta. On kaikkien etu, ettei rahoja makuuteta 0-korolla.

  4. Blogikirjoitus herätti jatkokysymyksen ”Mikä on Erkki Pulliaisen oma mielipide sijoitussäästötilistä?