SENIORIT TARVITSEVAT KÄTEISTÄ RAHAA

6

 

Digitalisoituminen etenee vauhdilla. Odotusten mukaisesti uusi äly-yhteiskunta tarjoaa hyviä mutta samalla myös syrjäyttäviä palveluita. Suurella joukolla eläkeläisiä ei ole käytössään nettiyhteyttä eikä moderneja digitaalisia laitteita. Ja jos onkin, tarvittavien mobiilisovellusten tai tunnuslukulaitteiden käyttö voi tuntua hankalalta. Vapisevat sormet eivät kykene täppäämään saati hipaisemaan laitteen näyttöä ja painikkeita, ja verkkopankissa asioidessa pitää näkösällä olla isoin kirjaimin kirjoitettu toimintaohje.

Eläkeläisten ongelmat esimerkiksi laskujen maksuissa ja matkustettaessa lisääntyvät jatkuvasti. VR on lopettamaisillaan kaukoliikenteen lipunmyynnin käteisellä. R-kioskikaan ei ole kaikille mahdollinen palveluntarjoaja. Lipunmyynti junissa on jo lopetettu eikä lippuja saa enää asemiltakaan kuin automaateista. Viesti on karu: Suomalaiset vanhukset, pysykää kotonanne! Uudistusvauhti on monissa palveluissa harkitsematon.

Pankkipalvelujen saatavuus on muodostumassa niin ikään vaihtelevaksi. Erityisen ongelmalliseksi on muodostunut käteisen nosto pankkikonttorista. Toreilla, myyjäisissä ja kirppareilla käteinen on useimmiten käytännöllisin maksuväline.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa kiinnitetään huomiota turvallisuustekijöihin. Myönnetään, että tyynynalus ei ole aina se paras seteleiden säilytyspaikka. Toisaalta vähittäiskauppaan on ilmestynyt myymälöitä, joissa hyväksytään vain korttiostoja. Niissä ei siis voi lainkaan käyttää maksuvälineenä käteistä.

Seniorien osuus väestössä kasvaa. Kuten edellä totesin, digitalisoituminen merkitsee liian usein ikääntyneiden ihmisten pärjäämismahdollisuuksien tosiasiallista heikkenemistä eikä suinkaan edistystä palveluiden käytössä. Käteinen on monelle seniorille kätevin maksuväline. Vetoavat katseet kohdistuvat pankkien johtajiin.

JAA

6 KOMMENTTIA

 1. Juurikin näin vaikkakaan en lue itseäni senioriksi ….vielä.Siitä on kyllä tosi kauan,kun viimeksi maksoin kortilla,joka kyllä on aina mukanani.
  Maksan aina rahalla kuten äsken Litlissä käydessäni, ja fyffeä on taskunpohjalla tälläkertaa runsaanpuoleisesti,eli toistasataa euroa.
  Käteisellä maksaessa on omat hyötynsä.Joissakin paikassa sillä voi ostaa ilman kuittia,ja hyöty on molemminpuolinen.

 2. ”VR on lopettamaisillaan kaukoliikenteen lipunmyynnin käteisellä….Lipunmyynti junissa on jo lopetettu”

  Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa.

  Lipun voi edelleen ostaa *ennakkoon* vaikka kymmenen sentin kolikoilla.

  Junassa lipun voi edelleen ostaa konduktööriltä maksukortilla.

  VR:n mukaan vuonna 2018 2,5% lipuista ostettiin junassa ja näistä 0,9% (!) maksettiin käteisellä. Suurin osa näistä ostoista tapahtui PK-seudun paikallisliikenteessä, ei kaukoliikenteessä.

  Arvelen, että kaukoliikenteessä junassa käteisellä ostettujen lippujen osuus oli käytännössä pyöreä nolla. Eihän kukaan mene Oulu-Helsinki-junaan ilman lippua.

  Missä vähittäiskaupassa käteinen ei muka enää kelpaa? Käsittääkseni tuo on kiellettyä.

  (VR:n toiminta ei ole laitonta, koska lipun voi edelleen ostaa käteisellä – se ei vain onnistu junassa.)

 3. Pulliainen siis toivoo vanhusten edelleen kantavan mukanaan käteistä, houkutellen taskuvarkaita ja muita huijareita heidän kimppuunsa? Kyllä kortilla maksaminen on vanhuksellekin kätevämpää ja turvallisempaa siinä missä muillekin.

  Ja kyllä, vanhusten määrä kasvaa, mutta kun nykyiset kortin käyttöön tottuneet aikuiset vanhenevat, menettävätkö he jotenkin mystisesti taidon maksaa kortilla tai käyttää automaatteja? Eiköhän se käteinen ole pikku hiljaa mennyttä maailmaa, ja aika hoitaa ongelman kun pelkän käteisen käyttöön tottuneiden osuus kaikista seniorikansalaisista pienenee jatkuvasti.

 4. Iruam kun sinä olet vanha pieru se osaamisen taso on hyvin pientä. Kun et enää muista mikä viikonpäivä on menossa, ei se tunnusten näpyttely enää suju. Voi olla, että jo nyt sinulla orastaa Alzheimerin taudin esimmäiset hermoliitos katkokset.

 5. Käteistä käyttää ja tarvitsee kaikenikäiset. Käteisen käyttö tulee yhä tärkeämmäksi valvonnan lisääntyessä. Miksi antaisimme korttifirmojen ja niiden yhteistyötahojen kerätä kaikki tiedot jokaisesta ostoksestamme? Nämä yritykset jakavat nämäkin yksityiset tietomme myös valtiollisille ulkomaisille tiedusteluorganisaatiolle, jotka tekevät meistä ’luotettavuusprofiileja’. Missä kuljet (matkaliput), kenen kanssa elät ja kuljet (mbiiliseuranta), mitä ajattelet ja mitkä arvosi ovat (verkkoseuranta) ja niin edelleen.
  Neuvostoliiton ja DDR:n kaikenkattava vakoilu ja valvonta oli lastenleikkiä tähän mielettömyyteen verrattuna.
  Osta paperirahalla käyttämättä mitään korttia niin tietosi eivät mene minnekään kolmansiin, eli vääriin, käsiin.

 6. ”Ossauskoski” on täysin oikeassa kommenteissaan vaikkakin ,niin uskomattomalta tuo kuulostaa.Koko Europpa käyttää Visa Electron ja Mastercard kortteja joiden hallinta on USA,ssa ja jenkeillä on kaikki tieto Suomalaisten ja Euroopan kansalaisten ostokäyttäytymisestä.
  Viivakoodi on todellakin kuin isoveljen merkki, joka tietää kaiken mitä elektronisilla korteilla ostat.

  Vuosia sitten ”metsästettiin ” myrkyllisiä oliiveja ja Plussakorttien perusteella ostajat löytivät,ja samat tiedot olisivat löytyneet myös pankkikortista,eli yksittäiset tuotteet kirjataan ylös.

  Isoveli valvoo.Puhelintasi voidaan seurata missä olet liikkunut,Satelliittiseurantaa on puuhattu autoihin
  .Töissä on jatkuvaa leimaamista.Kohta kait valtio asentaa jokaiselle sirun perskannikkaan,niin et voi käydä paskallakaan,niin ettei joku sitä kontrolloi.
  Minä nostan kortilla ainoastaan käteistä.