Pyhäjoen ydinmyllyn rahoitus

2

Venäjän federaation taloudenpidossa aina sattuu ja tapahtuu. Nyt tapetilla ovat olleet vuonna 2008 perustetut reservirahasto ja kansallisen hyvinvoinnin rahasto. Edellisen tarkoituksena oli toimia puskurina raakaöljyn hinnanlaskua vastaan. Federaation verotuloista karkeasti puolet saadaan öljynviennistä, kauppaa käydään Yhdysvaltain dollareissa. Viimeisen kahden vuoden aikana öljyn barrelihinta on vaihdellut vuoden 2016 tammikuun 26:n ja tämänhetkisen 70 dollarin välillä. Reservirahastossa oli vielä kuukausi sitten 17 miljardia dollaria. Kohta tämän jälkeen valtiovarainministeriö joutui kuitenkin ilmoittamaan, että reservirahasto on nyt tyhjä. Rahasto päätettiin lopettaa.

Myös kansallisen hyvinvoinnin rahastosta on otettu viime vuosina ulos enemmän kuin on kompensaatioksi varoja sinne sijoitettu. Vuonna 2017 otettiin eläkemenojen kattamiseen seitsemän miljardia dollaria, ja vuoden lopussa jäljellä oli runsaat 65 miljardia dollaria. Siihen lisätään tänä vuonna 14 miljardia dollaria viime vuoden öljytuloja. Rahastojen yhteenlasketut varat ovat kesän 2014 170 miljardista dollarista laskeneet tuohon 65 (+ 14) miljardiin. Näistä likvidejä varoja on vajaat 40 miljardia, joista puolestaan 19 miljardia dollaria on varattu federaation tämän vuoden budjetin menojen rahoitukseen.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan kehitys ratkaisee yhä edelleen Venäjän talouden perusvirityksen. Venäjä ja öljynviejämaiden järjestö Opec sopivat loppuvuonna 2016 tuotantoleikkauksista. Asiantuntijoiden mukaan sopimus on kohtuullisen hyvin pitänyt.

Kahdesta rahastosta hengissä oleva kansallinen hyvinvointirahasto on tarkoitettu ensisijaisesti eläketurvaksi, minkä lisäksi federaation presidentillä on oikeus käyttää rahaston varoja poliittisiin tarkoituksiin. Näistä Suomessa tunnetuin on Rosatomin kautta Fennovoiman Pyhäjoelle aiotun ydinvoimalaitoshankkeen rahoittaminen.

Kuten edellä olevasta käy ilmi, raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan vastaisella tasolla on tässä edelleen merkityksensä – ja miksei politiikallakin?

(HS, KL, MT, Kaleva)

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Rosatomilla on nyt tilauskirjassaan 8 ydinreaktorin rakentaminen Venäjälle ja 31 ydinreaktorin rakentaminen muihin maihin. Hanhikiven ydinvoimala on vain yksi niistä. Rosatomin rahat riittävät hyvin Hanhikiven rakentamiseen Venäjän hyvinvointirahaston taloudellisesta tilasta riippumatta. http://www.rosatom.ru/en/about-us/