Presidenttiehdokkaiden YK-politiikka

0

Vuoden 2018 tammikuuta eletään Suomessa presidentinvaalien merkeissä. Vuonna 2017 ei julkisuudessa tätä vaalia kovin käsitelty, enemmän keskityttiin Yhdysvaltain uuden presidentin ensimmäiseen virkavuoteen – ja hänen kuuluisiin twiitteihinsä. Lähes kaikkia hänen ulostulojaan on kommentoitu kaikkialla. Trumpin teema on selvä: ”America First”, myös suhteessa Suomeen.

Muu maailma on hyväksynyt sen, että Yhdysvallat on ainoa supervalta, jonka politiikkaan on kuulunut osallistuminen yhteisiin ponnistuksiin. Niitä on esimerkiksi YK:n rahoitus. Maailmalla ollaan sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen torjunnassa Pariisin sopimuksen toteutuminen ei saa vaarantua rahoitusongelmien takia, vaikka USA siitä vetäytyykin. Jos Yhdysvallat toteuttaa uhkauksensa pienentää maksuosuuttaan YK:lle, on maailmanjärjestön muiden jäsenvaltioiden osuuksia suurennettava. Tässä on otettava huomioon se realiteetti, että USA:n nykyhallinto ei todellakaan tunnista ilmastonmuutosta sellaiseksi uhkaksi, että ihmisen tulisi muuttaa käyttäytymistään ja toimintatapojaan.

YK:n vuosibudjetti on 2,7 miljardia dollaria. Tämän hahmottamiseen on erilaisia vertailuja. Esimerkiksi: New Yorkin kaupungin palolaitoksen vuosibudjetti on 1,9 miljardia dollaria. Iso-Britanniassa lemmikkieläimiin, niiden ruokaan ja muihin tarvikkeisiin kulutetaan seitsemän miljardin dollarin verran puntia. Se on lähes kolme kertaa YK:n budjetin loppusumma. Nämä luvut ovat Use less -sovelluksen raportista (Lassi Linnanen).

Meitä kansalaisia kiinnostanee kuulla, mikä on presidenttiehdokkaidemme suhtautuminen YK:n toimintaan ja sisältöihin yleensä sekä YK:n rahoittamiseen erityisesti.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.