POLIITTISET VIRKANIMITYKSET

0

Tasavalta jännittää minkä värisen toimitusjohtajan Keva saa, kun keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti puolueensa menettäneen kiinnostuksen sekä ko. toimitusjohtajan väriin että koko poliittisten virkanimitysten käytäntöön. Gallup-kannatuksen huipulla näin kannatti varmasti tehdä, voi puhdistaa puolueensa aiempien poliittisten virkamiesten virheistä.

Hesarin (24.11.) haastattelussa eduskuntaryhmien vetäjät myötäilivät Sipilän poliittista linjanvetoa. Tämäkin on tässä tilanteessa varsin luonnollista. Kuntamyllerryksessä saattaa olla vaikeaa saada johtotehtäviin pätevät henkilöt selittämään, ettei kunnalla ole rahaa yhtään mihinkään. Aamun lehdet kertoivat kaikkien aikojen yt-neuvotteluaallon käynnistymisestä kunnissa.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja vaati Hesarissa keskustalta listaa nykyisistä poliittisista virkavalinnoista. Se olisi todella mielenkiintoinen luettelo, sillä se johtaisi arvioimaan jokaisen näin valitun henkilön pärjäämistä ko. tehtävässä.

Niin kauan kuin Yhdysvalloissa oli selvä kahden puolueen järjestelmä, siihen liittyvä ”big drive” oli avoimuudessaan hyvä: kun valta presidentinvaalin tuloksena vaihtui, puolentuhatta keskushallinnon virkahenkilön postia vaihtoi väriä.

Suomen keskusta oli vuodesta 1995 lähtien kahdeksan vuotta yhteen syssyyn oppositiossa. Väri ehti muuttua sinä aikana monella virkapaikalla ministeriöissä ja keskusvirastoissa. En viitsi siteerata päivittelyä siitä, kuinka kurjaa joidenkin mielestä oli että tiedonsaantikanavaa ei ole kun sitä tarvittaisiin.

Onnea ja menetystä pj. Sipilälle pätevien virkamiesten valintaan kun valitsijan tehtävä kohdalle sattuu.

JAA