Perusopetuksessa kohtalokas vajaus

2

Tämän vuosikymmenen ensi puoliskolla kiinnitettiin huomiota perusopetuksen riittävyyteen. Vastaus oli selvä. Esimerkiksi Oulussa etsivä nuorisotyö tuotti arvokkaita havaintoja ja suosituksia.

Niiden tiimoilta valtiovarainministeriö ja Valtiontalouden tarkastusvirasto laskivat, että yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle miljoona euroa. Mielenkiintoista onkin, että Taloustutkimuksen jokin aika sitten tekemän kyselyn mukaan 15-24-vuotiaista peräti 77 prosenttia kannattaa oppivelvollisuuden pidentämistä.

Tietysti pelinhenki on ollut eduskunnassa selvä. Vajeet piti paikattaman. Vastuu on ollut ja on kulloisellakin poliittisella hallituksella. Korjauslistalla on mm. panostus oppimisen tukeen tarkoituksenmukaistamalla resursseja ja lisäämällä perusopetuksen tarjontaa. Tavoitteena on tukea jokaisen perusasteen päättävän valmiuksia siirtyä toisen asteen koulutukseen.

Niinpä ammattijärjestö OAJ esittää nytkin tavoitteenaan (HS 15.4.): ”Nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen täytyy ottaa vakavasti tulevissa hallitusneuvotteluissa. Perusasteen tukitoimien lisäksi olisi arvioitava, miten voitaisiin kustannustehokkaasti ja järkevästi edetä kohti toiselle asteelle ulottuvaa oppivelvollisuutta. Pelkkä velvollisuus ei riitä, vaan sen rinnalle tarvitaan vahvempaa tukea sekä enemmän opetusta ja opinto-ohjausta.”

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Erkki osaa sanoa elintärkeän asian ytimekkäästi.

  2. Eikä Erkki sensuroi ”vääriä” kommentteja.