Perhevapaajärjestelmän uudistukseen heti

0

Talouden taustamuuttujat ovat matkalla turbulenssiin. Nyt ollaan ylitarjonnan tilanteessa, jossa mm. raakaöljyn barrelihinta on laskenut muutamassa kuukaudessa 86:sta 58 :een dollariin ja nikkelitonnin hinta vähän pidemmässä juoksussa 15 000:sta 10 700:een dollariin. Edellinen esimerkki kielii siitä, kuinka monet raakaöljynviejät joutuvat koko yhteiskuntaansa järisyttäviin, entistä syvempiin vaikeuksiin. Jälkimmäinen taas saattaisi vaikuttaa kotimaisen Terrafamen kaltaisten kaivosyhtiöiden rahavirtoihin ja tuloksiin. Jäämme odottamaan Terrafamen kvartaalitalousilmoitusta. Entä mikä on Suomen vientisatamien tilanne? Median havaintojen mukaan joissakin tavaravirroissa hiljentymistä on jo kirjattu.

Joka tapauksessa kotimaan taloudessa täytyy varautua pahempaan olletikin kun taloutemme perusta nojaa paljolti vientiin ja siinä on paljon yksityiskohtia, jotka ovat herkkiä protektionismille. Juuri nyt kiinnitetään huomiota erityisesti Yhdysvaltain presidentin ja Venäjän presidentin poliittiseen toimintaan.

Edellä kerrottu on ajankohtaisesti merkille pantavaa kotimaankin politiikassa. Siinä suorastaan häiritsevää on erikielisyys. Pääministeri Juha Sipilän hallituksen terminologia on tarkoitettu retoriseen käyttöön, ei perinteiseen ymmärrykseen. Tämä luonnollisesti heijastuu todellisissa työttömyysluvuissa, joita muokataan ”aktiivi-mallina” markkinoiduilla simputuksen kaltaisilla menettelyillä. Rakenteelliset leikkaukset ovat opetustoimessa noin 900 miljoonaa euroa. Sopeutuksessa, varsinkin ammattikoulutuksessa, on lähes täydellisesti epäonnistuttu. Ei ole mitään laitaa siinä, että ammattikoulun jättää vuosittain kesken yli 10 000 nuorta. Etsivän nuorisotyön kohteiden lukumäärät olivat aikanaan pienempiä. Menetetyn yksilön elinkaarikustannukset olivat silloin satoja tuhansia euroja, ei kai pienempiä nyt.

Sipilän hallitus asetti tavoitteekseen 72 prosentin työllisyysasteen, joka lienee jollakin laskutavalla lähes saavutettu. Miesten ja naisten työllisyysasteessa on kuitenkin merkitsevä ero: miehet 73,5 ja naiset 69,1 prosenttia. Tämä merkitsee sitä, että perhevapaajärjestelmä on uudistettava. Keskustaa ja sinisiä lukuun ottamatta muut eduskuntapuolueet ovat YLEn mukaan uudistuksen kannalla.

Seuraava hallitus ja eduskunta joutuvat toteuttamaan perhevapaajärjestelmän uudistuksen. Vähintään vuosi aikaa säästettäisiin, jos hankkeelle suosiollisten puolueiden puoluesihteerit laatisivat jo nyt yhteisen muistion uudistuksen poliittisesta sisällöstä. Ketkä sitten ovatkin muodostamassa vaalien jälkeistä hallitusta tietävät yhden suunnitelman olevan valmiina.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.