PATELAN KAATOPAIKKAMYRKYT

0

Kaleva kertoi 27.2. uutisena Pateniemen sahan alueen siivouksen aloittamisesta. Saha lopetti toimintansa vuonna 1990. Vuosina 1949 – 1984 kyllästysaineena käytettiin KY-vitosta ja vv. 1952 – 1990 K33-kyllästysainetta. Nyt uutisessa kerrottiin, että ”sinistymisen estoaine on pilannut saha-alueen maaperän laajasti”.

Pilaantunut maa-aines joudutaan kuljettamaan rekoilla Kemiin puhdistettavaksi. Vuosia kestävä puhdistusoperaatio maksaa Stora Enso Oyj:n mukaan ”miljoonia”.

Hyvä, että nyt on ”varaa” kertoa lukijoille kuinka asiat ovat olleet, mutta eipä näin ole aina ollut. Vielä 1980-luvulla silloinen Oulun kaupunginjohtajisto suojeli yhtiötä näiden tietojen käsittelyltä. Kerron muisteluksen noilta ajoilta.

Sain puhelun sahan entiseltä hevosmies-traktorinkuljettajalta. Hän kertoi, kuinka sahan johdon siunauksella KY-vitosta laskettiin surutta maahan ja vietiin imeytettäväksi sahan omalle aidatulle kaatopaikalle. Kaatopaikalle vietiin maaleista lähtien kaikki mahdollinen muukin jäte. Soittaja oli todella huolissaan odotettavissa olevista myrkkyongelmista.

Olin vv. 1985-87 kaupunginhallituksen jäsen. Kerroin erään kh:n kokouksen yhteydessä em. soitosta ja pyysin ryhtymään asiaan kuuluviin tutkimuksiin. Pyyntöni herätti lähinnä vinoa hymyilyä.

Sittemmin kävi ilmi, että apulaiskaupunginjohtaja oli määrännyt otettavaksi neljä maaperänäytettä ”eri puolilta” aluetta. Muutaman kuukauden kuluttua ilmoitettiin, ”ettei mitään erikoista löytynyt”.

Nyt tiedämme, että hyvin oli näytteenottopisteet valittu, kun määrityksissä ei mitään löytynyt. Tai sitten käskettiin tutkia sellaisia yhdisteitä, joita maa-aineksessa ei pitänytkään esiintyä.

Olen jo aiemmin kertonut, kuinka vuosikymmeniä sitten yliopiston rehtori ei pitänyt siitä, että yo:n tutkijat selvittivät yhtiö(i)lle kiusallisia jätepäästöjä.

Joka tapauksessa hyvää on se, että toimintakulttuuri on sittemmin tullut avoimemmaksi, josta Kalevan tämän blogin alussa mainittu uutinenkin kertoo.

JAA