Outoja oireita Tornionjoen nousulohissa

0

Tornion-Muonionjoessa on tänä kesänä havaittu tavanomaista enemmän sairaita ja kuolleita merilohia. Lohet ovat olleet tutkimuksen nykyohjelmissa vertailuseurannassa vuodesta 2013. Luonnonvarakeskus (Luke) vastaa populaatiohavaintojen kirjaamisesta ja Ruokavirasto lohikuolemien syiden selvittämisestä. Joesta poimituissa lohissa on ollut mm. verestäviä iho- ja evävaurioita. Kuolleita lohia on osunut tarkkailijoiden näkökenttään jo Perämeren pohjoisoasassakin.

Olennainen yksityiskohta on, että nousulohien käyttäytyminen näyttää kuvausten mukaan muuttuvan keskellä kesää. Yksi selitys on lohien rokastus, jota eräät tahot suosivat.

Julkaistuissa haastatteluissa on käynyt myös ilmi, että Ruotsin puolella sijaitsevan Kaunisvaaran suljettuna ollut rautakaivos on otettu uudestaan käyttöön. Sekä ruotsalaiseen että suomalaiseen kaivoskulttuuriin kuuluu valitettavasti tilaisuuden tullen edesvastuuton toiminta. Ruotsi ei tietenkään saisi laskea kaivostensa jätevesiä Tornionjoki-Muonionjoen kaltaiseen rajajokeen. Juuri niitä on arveltu yhdeksi syyksi lohien outoihin oireisiin ja kuolemiin.

Vesien likaantumisen lisäksi jokaisella uudella tai uudelleen avatulla rautakaivoksella on omat vaikutuksensa hiilidioksidipäästöihin.

Iltalehden 25.7. mukaan Ruotsissa arvellaan jonkin ympäristömyrkyn olevan syynä lohien kuolemiin. Vielä ei tiedetä, mistä myrkystä on kyse.

Suomen ympäristöministerin on otettava tiukka asenne, mikäli tilanne sitä vaatii.

JAA