Ministeri puuttui keskeneräiseen oikeusprosessiin

31

TalPol (= valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta) on päättänyt ja elinkeinoministerin suulla puhunut. Terrafame Oy, ent. ”Talvivaara”, saa lisää rahoitusta 144 miljoonaa euroa kaivoksen pyörittämiseen. Eurolla ostetut kaivosoikeudet ovat mahdollistaneet keräämään reilussa vuosikymmenessä yhteensä yli kaksi miljardia euroa mm. veronmaksajien, pien- ja suursijoittajien sekä kauppakumppaneiden rahaa.

Menetelmällisesti (toistaiseksi vain laboratorio-oloissa onnistunut ”bioliuotus”), tuotannollisesti ja taloudellisesti yhtiöillä on ollut vaikeuksia saavuttaa tavoitteensa. Merkittävästi on epäonnistuttu kaivosalueen jäte- ja muiden vesien hallinnassa. Kaivosalueen altaissa olevan ylimääräisen veden määrä kasvaa 1,5 miljoonaa kuutiota vuodessa, kerättynä jo 10 milj. kuutiota. Saasteiden päästörajoja on toistuvasti ylitetty. Niinpä oli odotettavissa, että Vaasan hallinto-oikeus muuttaa ympäristö- ja päästöluvat määräaikaisiksi – ja niin myös tapahtui.

Elinkeinoministeri Olli Rehn puuttui informaatiotilaisuudessaan keskiviikkona (24.5.) Vaasan hallinto-oikeuden em. määräaikaistamisratkaisuun lausuen seuraavaa: ”Se tappoi käynnissä olleita lupaavia neuvotteluja yksityisten sijoittajien kanssa”. Ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä puuttui Rehnin arvostelevaan arviointiin muistuttaen vallan kolmiojaosta ja siitä, että tämä nimenomainen asia on keskeneräinen. Se on ilmoitusten mukaan menossa korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyyn.

Hallitus on kehottanut valmistelemaan myös Terrafamen Talvivaaran kaivoksen sulkemista. Vihdoinkin. Suunnitelmien pitäisi olla valmiita vuoden loppuun mennessä.   

JAA

31 KOMMENTTIA

 1. Vaalien jälkeen puhuttiin demokratiasta ja vaalivoiton tuomasta mantaatista toimia tarvittaessa agressiivisesti. Nyt Keskustan käsitys demokratiasta näyttää perin kummalliselta.

 2. Kyllähän tuolla hallinto-oikeuden päätöksellä oli kielteinen vaikutus neuvotteluihin. Ei kai sitä kukaan kiellä. Ei Rehn ottanut kantaa siihen oliko päätös oikea vai väärä. Taas yritetään tehdä myrskyä vesilasiin.

   • eihän mijardi riitä mitenkään tämmöiden innovaatioon, pitää hassata vielä 2 miljardia noin niinku aluksi. Äänestäjät ei tajua eroa miljardin a biljardin välillä joten tässä ei ole riskiä. Pekkaa pitää tietysti palkita tuplasti koska riski on rikoolla ruma tai jotain.

  • Jos ministeri aukoo päätään ministerinä niin silloin hän edustaa valtiovaltaa ja omaa ministeriötään. Ego jos on riittävän paisunut niin silloin ministeri sanoo mitä sylki suuhun tuo.

 3. Määtän kommentit voi panna omaan kategoriaan, sillä hän on avustanut konsulttina valittajia, jotka ovat lähettäneet Vaasan hallinto-oikeudelle valituksia. AVIn päätöksestä. Myös Määtän arvostelun perustelu, että hallinto-oikeuden päätös oli odotetun tiukka, koska yhtiö ei ollut Talvivaara Sotkamon aikana noudattanut lupaehtoja, on erikoisen ontuva, koska toiminnan harjoittajana on Terrafame toiminut vain vuoden, eikä se ole millään tavalla voinut vastata aikaisemman toimijan teoista. Kyllä oikeuden pitäisi päätöksessä keskittyä ajankohtaisen toimijan käytännön mahdollisuuksiin toimia ympäristöluvan mukaisesti ja vastuullisesti. Terraffamen vastuullisuus on aivan muuta kuin edellisen toimijan. Ympäristöministeriön lienee paikallaan katsoa, onko ympäristölakia tarkoituksenmukaista muuttaa, ettei enää tapahdu tämän kaltaisia ylilyöntejä. Samalla pitäisi katsoa kokonaisuudessa luparajojen muotoilu, esim 5 eri raja-arvoa sulfattipäästölle, merkitys valvonnan resursseihin, luvan määräaikaisuuden kriteerit, luvan yksityiskohtainen sisältö ja sitominen lupahakemukseen. Byrokratiaa on syytä karsia suuressa määrin, jotta ympäristöhallinto edes jotenkin tulee selviämään jatkossa muuttuvissa tilanteissa.

  • Huonostipa olet seurannut Terrafamen touhuja, samat ovat toimet, samat ovat myös puheet kuin Talvivaaralla aikoinaan ja samanlailla tulee Terrafamelle yllätyksenä Kainuun luminen talvi ja keväällä joka puolella vellovat sulamisvedet jotkaTerrafame ”joutui” tänä keväällä juoksuttamaan vaston voimassaolevaa ympäristölupaa, siis toimittiin aivan samoin kuin Talvivaara aikoinaan.. Soittamalla kaukohaloot Elylle ja ilmoitusluontoisena asiana ilmoitettiin, että nyt täytyy ”aukaista hanat” ja juoksuttaa. Elyn vastaus tuli bumerangin lailla takaisin,vihreää valoa vilkkuen, juoksuttakaa vain pojat, niinhän se Talvivaarakin teki……

 4. Mielestäni Olli Rehnin, jolla muuten on salaistakin palvelua paremmat tiedot asioista, puhe informaatiotlaisuudessa keskiviikkona ei ollut aivan parhaita poliitikon ulostuloja. Mutta minkäs sille voi, jos pitää itseään aivan erinomaisena ja itsekritiikki puuttuu.

  • ”Äänekoskelle uutta sellutehdasta rakentava Metsä Fibre arvioi tehtaan jätevesien natriumsulfaattipäästöiksi noin 20 000 tonnia vuodessa. Määrä on suunnilleen yhtä paljon kuin Talvivaaran kaivoksessa pahimpana vuonna 2013.”
   Natriumsulfaatti pieninä pitoisuuksina on hyvin hyvin vaarallista, ja varmaan siksi sitä on mm. vichyvedessä.

 5. Talvivaaran vastuu ministereinä olivat mm V Niinistö ja Heidi Hautala, molemmat vihreitä.
  Sitten tuli kiire rintamakarkuruuteen, ja erosivat ministerin pestistä.
  Mitä kertoo ?
  Kertoo vastuun pakoilemisesta. Erkinkin nyt hyvä huudella, vastuitta.
  Vihreillä käsitys, että ministerinäkin ollaan ilman mitään vastuita, ei muuta kuin haukkumaan sitten uusia vastuuministereitä.

  • Ja sinulta unohtui se että tämähän on ollut kepun ja kokoomuksen projekti alusta asti,Et tiedä ilmeisesti myöskään sitä ETTEI ympäristöministeriön vastuulla ole itse kaivoksien toiminta, siitä vastaa TEM eli työ-ja elinkeinoministeriö joiden alaisuudessa esim. ELY-keskukset ovat, myös surullisen kuuluisa Kainuun Elykin joka valvovanaviranomaisena ”ei pistänyt rikkaa ristiin” eikä koskaan nähnyt Talvivaaran toiminnassa mitään moitittavaa joka katsoi läpi sormien Talvivaaran touhua päivästä yksi asti.Mahtoiko johtua siitä, että sinne saatiin ”oma” mies, hän joka oli mukana kun bioliuoitus kokeita tehtiin, ei liene sattuma, että juuri hän sai paikan?

  • Kuka tahansa voi luoda työpaikan sillä rahasummalla siksi aikaa kuin Talvivaarassa on luotu.

   btw. Kuka kirjoittaisi siitä historian, kun arvokonservatiivinen Maalaisliitto muutettiin yövartijavaltion tukijalaksi, uusliberaariksi nykyiseksi Keskustaksi?

 6. Tämä sama jehu oli siirtämässä sähkölinjoja saarelassa epämääräisillä yliherkkyyssyillä. Sekä taannoin pressanvaalien alla sairaaloisin aatoksin vastusti hyvää asiaa periaatteen vuoksi. Mies on jossain asiallinen mutta joutais kaataa jo puumaisten ajatuksien kans kierrätyskoppaan. Luulee että kansa on unohtanut epämiesmäiset ulosannit.Pulliainen tarvii vain puolimetriä pitkät puujalat ka mies tyytyväinen täten

 7. Ainahan olisi hyvä osata valita sanansa oikein – arvioidessaankin. Nyt sana ”tappoi” osoittautui liian vahvaksi ilmaisuksi korkeasti koulutetulle, sivistyneelle, hyvin kielelliset ilmaisut ymmärtävälle henkilölle.

  Vaasan hallinto- oikeuden päätös kuitenkin lienee saanut sijoittajat vetäytymään hankkeesta, kerrotaanpa tilanteesta millä sanoin tahansa. Tilanteen näkemisen mahdollisesti kömpelökään ilmaiseminen ei ole mielestäni itse oikeusprosessin puuttumista.

  • Kyllä on. Ministerillä ei ole mitään oikeutta arvostella riippumattoman oikeuslaitoksen päätöstä pelkällä politiikan ”osaamisella”. Tämä on nimenomaan onnetonta politiikkaa, mitä Suomen politikot nykyään harjoittavat.

 8. Yrittäkää hyvät ihmiset kuulla oikein, mitä ministeri sanoi. Siinä ei ollut mitään puuttumista Vaasan hallinto-oikeuden toimintaan ja päätökseen. Hän totesi tosiasian, miten päätös vaikuttaa. Tämä on taas vihreiden hämmästyttäviä piiperryksiä ja politikointia, käännetään asia sivuseikkoihin ja itselle kannatusta.

  • Ennemmistö lehdistöstä ja suurin osa ihmisistä on käsittänyt Rehnin sanomisen juuri kritiikiksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä kohtaan ja siihen, että päätöksen myötä myös yksityiset ”haamu” rahoittajat (onko niitä edes koskaan ollut?) ehdokkaat kaikkos ja sen takia pitää Talvivaara ajaa alas.Onhan se aina hyvä ja varsinkin helpompaa syyttää muita ja siirtää vastuu joidenkin muitten niskoille, kun on itse töpeksinyt! Keskusta-Kokoomushan on totaalisesti epäonnistunut kun on kysymys Talvivaarasta sekä myös Kainuun alueen työllistämispolitiikasta.

   • Ei se enemmistö käsittää väärin ole mikään perustelu. Rehn totesi faktan ja sen seuraukset. Sitä paitsi Vihreät oli edellisessä hallituksessa, jolloin suurimmat virheet on tehty.

    • Edellisen hallituksen pääministerinä oli kokoomuksen Jyrki Katainen vuosina 2011-2014 kun hän jätti tehtävänsä kesken kauden saadessaan ”palkintoviran” EU:sta ”peri” Stubb hänen virkansa ja toimi pääministerinä 2014-2015 molempien hallituksien aikana tehtiin pääministeripuolueen politiikkaa eli siis kokoomuspolitiikkaa.Vihreät olivat toki mukana, mutta kokoomuksen ”askelmerkkien” mukaan mentiin.

 9. Maan tapa, kun ympäristötuhotaan niin vastuunkantajia ei löydy. Oulaisissa asutuksen vieressä toimi kivilouhimo lupa ehtojen vastaisesti. Oli vain kolme lupa ehtoa maisemointi, kivikasat eivät saaneet aiheuttaa vaaraa ja vesimontun porrastus. Toimintaa ei voitu ko. ehdoilla toteuttaa, mutta viranomaiset antoivat alueen tuhota. Keinot löytyy Oulaisissa kaavassa haettiin aluetta maa-aineksen otto alueeksi, muuta hallonto-oikeus ja myöhemmin KHO ei hyväksyneet Eo alueeksi. Kaupunki oma toimisesti käänsi asian kuinka louhimo olisi jäänyt kaavan ulkopuolelle ja estävät laillisen rakentamisen asutukselta jonka kaava hyväksyi. Oikeus asteen päätöstä alettiin soveltamaan vastoin KHo päätöstä.

 10. Kyllä kainuu maksaa veroa maksaville suomalaisille paljon, ensin meni rahaa pekkariselta suomisohvalle ja puunjalostukseen, nyt nykyiset ja entiset keskustaministerit syytää rahaa luonnon tuhoamiseen yrittämättäkään saada tuotantoa rehelliseti itsesnsä maksavaksi.

  • Jos jokainen Talvivaaran työpaikka on maksanut veronmaksajien rahoja parisataa tuhatta euros joka vuosi, niin eihän tuossa ole mitään järkeä.

   Rahallisen tuhlauksen lisäksi on aiheutettu mittaamattomat vahingot Suomen arvokkaimmalle omaisuudelle, puhtaalle luonnolle ja vedelle.

 11. ELystä ei ole minkään vartijaksi. Mot ohjelma Kittilän kaivoksesta ositti hampaattommuden asioiden hoidossa. Oululainen Ympäristöneuvos toi ohjelmassa esille ”heillä ei ole mittauskalustoa”millähän he tarkkailevat, että luvat on kunnossa. Sama neuvos oli sokea, kun kävi Oulaisissa louhimolla tekemässä tarkistuksen 2000 vuonna ja teki paperin kuinka louhintaa ei olisi ollutkaan ja kaikki rikkomukset oli todellisuudessa tapahtunut jo 1991 vuoteen mennessä. Öljytynnyrit makasi maassa ja alue oli louhittu lupa-ehtojen vastaisesti. Näin auttoi ympäristörikoksen suojelua.

 12. Voisiko vihreät kertoa miksei Suomessa ympäristörikoksia tutkita. Miksei vihreitä kiinnosta ympäristö asiat todellisuudessa. Jos ottaa yhteyttä vihreisiin ympäristö asioista niin hetken päästä ne pallottelevat ja pakoilevat asioita.Talvivaara asiassakin vain kiinnosti julkisuus kuinka sitä näyteltiin kuinka vihreitä ja ympäristöystävällisä ollaan. Mitä teitte todellisuudessa ette mitään. Missä luurasi Ministeri Niinistö, kun olisi ollut Talvivaaran asiat kuumimmillaan.Vedet vuoti vastoin lupa ehtoja ja saastutettiin ympäristö.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.