Merenpinnannousun jo huomaa

1

Maapallon tulevaisuus on vaakalaudalla, jollei hiilidioksidipäästöjä saada kuriin. Ilmastopaneelin (IPCC) tuoreen katsauksen mukaan jäätiköt sulavat, merenpinta nousee ja hirmumyrskyt yleistyvät. Ilmasto lämpenee odotettua nopeammin. Onneksi paljon jo tiedetään mitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi tulee tehdä. Pariisin ilmastosopimuksen puitteissa erilaiset toimijat ja yhteisöt ovat luvanneet asettaa itselleen päästösitoumuksia, joilla ilmaston lämpeneminen on tarkoitus rajata 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Tuoreen raportin mukaan tehdyt sitoumukset eivät kuitenkaan vielä riitä, vaan ilmasto lämpenee kolme astetta.

Tarvitaan siis lisää sitoumuksia. YK järjesti 23.9. New Yorkissa Pariisin ilmastosopimuksen seurantakokouksen, jossa ääneen pääsivät vain ne maat, joilla on jotain uutta kerrottavaa ilmastotavoitteistaan ja -toimistaan. Suomikin pääsi esille. Puheenvuoron käytti presidentti Sauli Niinistö. Yli 70 maata lupasi tavoitella hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä, Yritysten, sijoittajien ja rahoittajien aktivoituminen ilmastonmuutoksen torjunnassa on Kauppalehden havainnon mukaan merkittävää (KL 26.9.).

Huomattavaa on myös, että Venäjä on ilmoittanut ratifioivansa Pariisin sopimuksen (KL 26.9.). Sen ulkopuolella siis pysyvät edelleen USA, Kiina, Intia ja Brasilia.Voi, Amazon voi!

Niin, pääsäännön mukaan valtamerien pinnat nousevat – Perämeren rantaviiva käyttäytyy koettujen jääkausien vuoksi toisin.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Voisitko Pulliainen selventää,missä merenpinta on muka noussut?