MAKEA LÄHESTYMINEN

0

Rotuaari on ilmiö. Rotuaari on ameba, joka kuroutuu sinne, missä on tilaa. Rotuaari on hehkuva kukka, joka imee mehiläisiä puoleensa. Parin vuoden väliajoin mehiläiset saavat vaaliehdokkaiden muodon.

Tästä tulee imelä juttu. Vaalimehiläiset osuvat opastamattakin kukan kriittisiin pisteisiin, Rotuaarin koppeihin. Ne eivät ole erakkoja. He haluavat seurakseen tiedonjanoisia äänestäjiä, jota ilkeämielisessä aamuyölehdistössä kutsutaan tylysti karjaksi. Tähän me emme tietenkään syyllisty.

Mutta voisiko vaalimehiläinen itse muuntua kukaksi, joka houkuttelee äänestäjiä. Näin se tapahtuu. Jos omat keinot eivät riitä, niin ottavat käyttöönsä kättä pidempää. Sellainen on kuin varta vasten tähän tarkoitukseen keksitty, nimittäin karamelli. Jos ei vaalimehiläisen itsekehuläpyskä itsessään houkuttele, niin karkilla varustettuna ehkä kyllä. Toffee on näppärä houkutin. Se tarttuu mukavasti hampaisiin, jolloin karkin tarjonnut pysyy pidempään täkyyn tarttuneen mielessä.

Mutta ei tässä kaikki. Karkkien sanotaan kiihdyttävän syöjänsä toimintoja. Ensimmäinen viesti on siis selvä: vauhdilla äänestämään – tietenkin juuri tarjoajaa!

Toinenkin viesti näyttää selviöltä: Tarjoaja korostaa rooliaan iloisena veronmaksajana. Poliitikothan ovat tuon tuostakin intoutuneet korottamaan makeisveroa.

Kolmas kommentti on moni-ilmeinen. Makeiset symboloivat makeaa elämää. Viime aikoina äänestäjiltä saatu palaute kielii, että tässä suhteessa on jäänyt kuluneellakin vaalikaudella toivomisenvaraa.

Karkkien tuottama makea elämä voi kostautua terveyshaittoina. Ei siis kovin makea tulos. Toisaalta hampaiden reikiintyminen lisää hammaslääkärien työllisyyttä. Akateeminen työttömyys onkin ollut sattuvasti nousussa.

Pikku-Eemeli sanoikin varsin sattuvasti: ”Pitäisi vähän miettiä!”

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.