LEIF FAGERNÄSILLE: KATSOKAA PEILIIN

0

EK:n elokuussa jättänyt ex-toimitusjohtaja Leif Fagernäs valittelee entisen työnantajansa Prima-lehdessä tiedotusvälineiden aihevalintoja. Hän kyselee, millaista osaamista Suomi maailmalle tarjoaa. Hänen mielestään median tulisi tarjota analyysejä viihteen sijasta.

Entisenä ay-miehenä ja Fagernäsin kuuden toimitusjohtajavuoden aikaisena poliitikkona olen seurannut hänen kannanottojaan ja yhteiskunnallisia valintojaan. Olen käsitellyt niitä myös yhteiskuntapoliittisissa kirjoissani.

Jospa tuo entinen Seppälän vaatemyymälän mannekiini vilkaisi peilistä, kukapa onkaan se henkilö, joka on tuhonnut suomalaisen yhteiskunnan myönteisiä rakenteita tuon kuusivuotiskauden aikana enemmän kuin kukaan toinen toimija. Taitaisi olla juuri Fagernäs itse.

Fagernäs teki suomalaisista työmarkkinoista amerikkalaisia. Yhteiskuntarauhapolitiikka haudattiin ja tilalle tuli mm. lakkoaalto. Lakkoilijoihin lukeutuu nyt sellaisia tahoja, joita ei noilla kaadereilla aiemmin tavattu. EK:n kovat toimet pakottavat tukilakkoihin, jotka halvaannuttavat yhteiskunnan perustoimintoja.

Ovatko tällaiset vaikuttavuudet olleet tunnettuja? Kyllä todellakin. Myös Elinkeinoelämän keskusliitossa on oltu täysin tietoisia toimenpiteidensä potentiaalisista vaikutuksista. Fagernäs korostaakin haastattelussa entisen työnantajansa voimaa. Se ehkä todella kaikesta päätellen riittää suomalaisen yhteiskunnan rakenteiden tuhoamiseen.

Tupopolitiikka oli suomalaisen yhteiskunnan pelastus 1960-luvulta lähtien aina Fagernäsin vetämään tuhoamiseensa saakka. Hyvä, että Fagernäs haastattelullaan tarjosi tähän kannanottooni luontevan tilaisuuden. Ei ihme, että nuoriso ei Elinkeinoelämän keskusliittoa noteeraa. Sitäkin Fagernäs haastattelussa valitteli.

JAA