”Kyykytyslaki” kumoon?

0

Työttömyys on todellisuutta, vaikka ylikansalliset taloussuhdanteet ovat kohentaneet Suomenkin työllisyysastetta. Länsimaiset hyvinvointivaltiot ovat joka tapauksessa varautuneet työttömyysturvan tarpeeseen. Valittavissa on kaksi kilpailevaa mallia: keppi ja kannustin. Tämä kahtalaisuus tunnistettiin jo siinä vaiheessa, kun pääministeri Juha Sipilän hallitus ryhtyi markkinoimaan kikynä tunnettua kilpailukykysopimustaan. Hallitus nimenomaan lupasi, ettei tukia leikata, jos ja kun kiky-sopimus hyväksytään. Sipilän hallitus unohti lupauksensa samantien ja hyväksytti joulun alla eduskunnassa keppinä tunnetun työttömyysturvalain aktiivimallin. Oppositio arvosteli lakiesitystä ankarin sanoin, ja äänestys oli tiukka, 103-90. Työttömyysturvalain muutos tulee voimaan vuodenvaihteessa.

Aktiivi-malli tarkoittaa, että työttömyyskorvausta pienennetään 65 etuusvuorokauden eli noin kolmen kuukauden ajalta, jos työtön ei ole ollut edeltävällä, saman pituisella jaksolla vähintään viikkoa töissä, toiminut yrittäjänä tai osallistunut työllistämispalveluihin. Mm. perustuslakivaliokunnalla oli rankkaa huomautettavaa hallituksen esityksestä, samoin oppositiolla, joka kutsui esitystä ”kyykytyslaiksi”.

Miksi työvoimapoliittinen koulutus ja kuntouttava työtoiminta eivät nyt ole konkreettisia toimia? Vastaus on yksinkertainen; hallitus ei rahoita tällaista toimintaa kysynnän mukaisesti. Nyt pelkona on työttömien ohjaaminen kunnissa viimekätisen toimeentuloturvan luukulle. Eli kysymyksessä on tavallaan sote-järjestelmän sosiaaliosuus, josta ei ole julkisuudessa toistaiseksi puhuttu juuri mitään. Kunnilla on tietenkin oma intressinsä etsiä työttömille tekemistä oman kunnan alueelta.

Kyykytyslakikeskustelu herätti meidät kansalaiset: totaalisen epäoikeudenmukainen laki on saatettava uudelleen eduskunnan käsiteltäväksi, tällä kertaa kansalaisaloitteella. Tarpeellinen 50 000 allekirjoituksen määrä ylitettiin 28.12.17 klo 17.15, joten eduskunta pääsee käymään asiassa jatkokeskustelun.

Käväiskääpä allekirjoittamassa kansalaisaloite, osoite on tässä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.