Kouluruoka ei missään nimessä maksulliseksi

0

Ilmainen koululounas on satavuotiaan Suomen upea sosiaalinen innovaatio. Laki on vuodelta 1943, sota-ajalta. Maamme rinnalla vain Ruotsilla on sama mainio käytäntö. Kateellisuutensa julkituoneiden maiden joukko on lukuisa. Aika ajoin joku kotimainen bisnesmaailman intressitaho kyseenalaistaa tämänkin käytännön. Sote-sokeus voi olla geeneissä. Nyt keskustan ministeri tilasi Saarioisten entiseltä toimitusjohtajalta selonteon, jossa tekijä saattoi nostaa keskusteluun kouluruokailun. Hän ei sentään tohtinut ehdottaa vuoden 1943 lain kumoamista. Hyvä yksityiskohta sinänsä.

1990-luvun alun talouslaman vuosina puhuttiin koululaisten maanantainälästä, nyt 2010-luvun talouden nousunkin hetkinä joudutaan muistuttamaan samasta ilmiöstä. Pitkäaikaistyöttömyyden ja muiden samalla tavoin vaikuttavien tekijöiden vuoksi maanantainälkä kertoo sosiaalisesta eriarvoisuudesta. Avustusjrjestöjen ruokajonot puhuvat omalla kielellään samaa.

Joka tapauksessa joudutaan varautumaan koko väestön ruokkimiseen. Koulun ruokalassa syystä tai toisesta syömättä jäänyt ruoka-annos on valmistuskustannuksiltaan todennäköisesti alhaisempi kuin kaupan olevien einesten, yhdelle tai muutamalle syöjälle kerrallaan valmistettujen. Kysymys ei ole myöskään ruoan vaihtelevasta arvostuksesta, jossa kauppa ohjailisi laadukkaalla tavalla asiakkaiden ostokäyttäytymistä. Elintarvikekaupan ostopäälliköt eivät ole osoittaneet ylivertaista osaamista elintarvikkeiden halpuutusoperaatioilla.

Einesteollisuudessa kannuksensa ansainneen raportoijan olisi luullut olevan huolestunut yhteisestä maatalouspolitiikastaan tunnetun EU:n nykytilasta. Britannian lähtö Euroopan unionista, brexit, vie siltä mukanaan 10 miljardia euroa jäsenmaksutuloja. Loppukesän aikana virkamiehet miettivät, mistä löytää kompensoivia tuloja, kun europoliitikot ovat jo ehtineet toisiaan kannattaen puhua mm. puolustustoiminnan rahoituksen kasvattamisesta. Siinä sivussa on vilautettu Suomen maataloustukien vähentämistä kymmenien tai jopa satojen miljoonien eurojen edestä. Suomen keskustan kiireisin tehtävä on julistaa keskustelu kouluruokailun maksullisuudesta päättyneeksi tähän hetkeen.

[TV1:n A-studiossa 12.7. iltasella Suomen EU:sta saatavia maataloustukia oli ”puolustamassa” meppi Petri Sarvamaa, kok. Hänhän tuli tunnetuksi Suomen maatalouden turvan, artiklan 141, tuhoamisesta.]

JAA