KOLME TAISTELEVAA OSAPUOLTA

0

Olen käynyt tutustumassa elämään turuilla ja toreilla. Olen kuunnellut sanoja ja sanomia. Kuullun perusteella johtopäätöksiä ei ole vaikea tehdä. Liikkeellä on kolme ryhmittymää, joiden asema vallankäyttäjinä viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana on ollut kovinkin toisistaan poikkeava.

Yksi on junaillut ratkaisuja, toinen on vikissyt tuntumassa ja kolmas on paukutellut ylisanoilla vailla minkäänlaista vastuunkannon ajatusta. Kolmijako on nyt harvinaisen selvä.

1970-luvun ammattiyhdistyspolitiikassa oli tapana sanoa: ”Maailma on täynnä potentiaalista valtaa, kysymys on vain siitä, kuka kulloinkin sieppaa sen käyttöönsä”. Näin voi tehdä yksilö tai järjestelmä. Tässä tapauksessa tempun teki kumpikin yhdessä.

Suomen valtiovarainministeri on hoitanut finanssineuvotellut Euroopan unionin talousneuvostossa ja euromaiden kesken. Hän on aina ensimmäisenä keksinyt sen, kuinka syntynyt rahoitusaukko täytetään ja kuinka omia kannattajia hyvitellen tyynnytellään.

Näin on elvytetty. Näin on (pysyvästi) poistettu työnantajilta työnantajamaksut. Näin on poistuneen tulomiljardin aukon paikalle nostettu energiaverotuksen tasoa miettimättä pätkänkään vertaa sitä, mitä se pyytämättä ja yllättäen toteutettuna merkitsee pienituloisille ruokakunnille. Kiusallisesti sattui lisäksi pakkastalvi tähän saumaan.

Valtiovarainministeri ei säästellyt johtamaansa puoluettakaan. Hän ennätti innostuksissaan kehumaan aikaansaannoksiaan ”fantastisiksi” lievästi sanottuna ennenaikaisesti.

Nyt kaikki olemme saman enemmän tai vähemmän neuvottomien pöydän ääressä. Kiusallisesti maapallon väestöräjähdysvyöhyke repesi levottomuuksiin juuri nyt. Tämä oli tosin ennakoitavissa, samoin raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan kohoaminen 115 dollariin. Jopa maailman energiajärjestö IEA ennusti viime kesänä sittemmin tapahtuneen menoveden hinnan kohoamisen oikein.

Ei ole hallitseminen kovin rapoista hommaa seuraavan nelivuotiskauden aikana. Kaikki lähtee tietenkin tosiasioiden tunnustamisesta liikkeelle.

JAA