KENEN ASIALLA?

0

Politiikassa ei tunnetusti ole logiikkaa. Se on poissuljettua jo sen vuoksi, että toimeenpantavat poliittiset päätökset ovat hyvin usein syntytavoiltaan satunnaisia ja/tai ristiriitaisia. Otan muutamia kokemiani esimerkkitapauksia mietittäviksi.

Yleisvaatimuksena vaaditaan aivan oikein energiatehokkuuden lisäämistä, mutta eduskunta kuitenkin, tosin äänestyspäätöksellä, myöntää periaatelupia sellaisten voimalaitosten rakentamiseen, joiden käyttämästä energiasta yli 60 (lue oikein: yli kuusikymmentä) prosenttia menee meren lämmittämiseen eikä sielläkään vailla haitallisia sivuvaikutuksia. Energiatehokkuudesta ei siis voida millään asteikolla puhua.

Entä mitä pitäisi sanoa sille pyhäjokiselle perunanviljelijälle, joka tulee ensin puhumaan aivan oikein perunanviljelyn niin sanotulla high grade-tasolla edistämisestä ja heti kohta perään tulee vaatimaan samaisen pottupellon laitaan ydinvoimalaa. Jos jälkimmäinen todella siihen ilmestyisi ja voimalassa tapahtuisi pienikin ”vuoto”, niin kukaan ei uskaltaisi ostaa seudulla tuotettua perunaa sitä syödäkseen vaikka kuinka olisi tuotettu high grade -ohjeiden mukaan.

Olin asiantuntijana eräässä Pohjois-Suomen tulevaisuutta pohtineessa työryhmässä. Pelkkä kuuntelu opetti, ettei työryhmään nimettyjen muiden jäsenten arvomaailmassa alkuperäisellä luonnolla ollut mitään sijaa. Luonnon saa ja se suorastaan tulee heidän mielestään hävittää tämän sukupolven toimesta ja aikana. Sivuhuomautus luontomatkailijoiden mahdollisesta katoamisesta Lapista sinne rahavirtojen tuojina sai osakseen vain halveksivan hymähdyksen.

Huikeimman innostuksen työryhmässä sai aikaan Koillisväylä. Ilmastonmuutos oli työryhmäläisten mielestä ilmeisen hyvä asia, kun heidän taustatahonsa pääsevät sen myötä hoitamaan kuljetukset jäättömän Jäämeren kautta Aasian itärannikolle. Sivuhuomautus arktisen luonnon kohtalosta ja mm. jääkarhun katoamisesta maapallon luonnosta sai osakseen osaaottavaa olkapäiden kohottelua.

Tietenkin saman porukan mielestä Pohjois-Suomi pitää rakentaa täyteen tekoaltaita. Vuotoksen altaan nimikin muuttui yhden iltapäivän aikana Kemihaaran altaaksi. Eivätpä tienneet tai muistaneet, että vedin vuosikymmeniä sitten Kemihaaran nimellä olevan alueen alkuperäisen luonnon kartoitusta.

Entä finanssikriisi ja voimistuva harmaa talous sen tukitoimintona? Saattaisiko juuri peruspankkitoiminnan eriyttämisellä ja sen pelastamisella olla myös mitä suurin alueellinen merkitys Pohjois-Suomessakin? Samoin, tulisiko meidän pelastaa rehelliset yrittäjät koijareiden ja rosvojen epärehelliseltä toiminnalta? Olen puuhastellut myös näiden asioiden parissa.

JAA