Kaksi kultasakaalia Suomessa varmennettu

2

 

Ilmasto muuttuu, nisäkäsfauna etsii Euroopassakin uusia ratkaisuja selvitä muuttuvissa oloissa. Meidän leveyksillämme tulokkaat kirjautuvat vastaanottajamaihinsa tutussa järjestyksessä. Kultasakaali kirjattiin Viron lajistoon vuonna 2011. Viime vuonna (2018) Suomen maa- ja metsätalousministeriössä päätettiin metsästyslakia uudistettaessa lisätä kultasakaali riistalajeihin. Hallitus antoi tämän mukaisesti esityksensä lainmuutokseksi. Sitten tuli yllätys. Maa- ja metsätalousvaliokunnassa sen keskustalainen puheenjohtaja pyyhitytti valiokuntaryhmänsä tukemana esityksestä pois kultasakaalin. Eduskunnan isossa salissa tämä muutettu mietintö hyväksyttiin maaliskuussa.

Suomessa kultasakaali on tavattu jo kahdesti:

Tammikuussa 2019 tallentui sakaali Reisjärvellä Hanna-Leena Paanasen riistakameraan (Ase ja Erä -lehti). (Varmennus Heikki Henttonen, myös tiedotettu Savon Sanomissa ja Maaseudun Tulevaisuudessa 2.8.19).

Heinäkuussa 2019 (23.7.) Jarmo Korhonen törmäsi kultasakaaliin Rautavaaralla. Hänen ottamiensa valokuvien avulla lajinmääritys on varmennettu, myös prof. Heikki Henttonen on vahvistanut kuvien eläimen olevan kultasakaali.

Rautavaaralla tehdyn havainnon jälkeen nykyisen maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari katsoi aiheelliseksi julkaista tiedotteen: ”Kultasakaali on vieraslaji, joka tulee poistaa eduskunnan päätöksen mukaisesti luonnosta.” Hänen mukaansa tänne mahdollisesti tuotu laji ei ole riistalaji, joten tavanomaiset metsästysajat eivät rajoita sen poistamista.

Ministeriön virkamies Sami Niemi vastasi: ”Kalmari käytännössä kehottaa metsästäjiä tekemään luonnonsuojelurikoksen. Kultasakaali on kyllä EU:n vieraslajiasetuksessa säädetty haitalliseksi vieraslajiksi eli sen maahantuonti ja luontoon laskeminen on kielletty, mutta nyt eläin on todennäköisesti tullut Suomeen omin jaloin. Tämä tekee siitä rauhoitetun tulokaslajin.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Järvenpää vahvistaa: ”Sakaalin ampuminen olisi nykyisen lainsäädännön mukaan luonnonsuojelurikos. Sakaalia ei ole mainittu metsästyslaissa, joten ilman poikkeuslupaa sakaalin ampumisessa olisi kyse luonnonsuojelurikoksesta.

Mielenkiintoista. Maa- ja metsätalousministeriössä ollaan ajan hermolla. Siellä on myös asiantuntemusta ennakoida eläinkunnan mahdollisten uusien tulokkaiden saapuminen Suomeen ja tehdä tarvittaessa aloitteita niihin varautumiseksi. Aivan kuten tässäkin tapauksessa. Keskustapuolueessa osataan. Edellisellä kaudella erityisesti keskustapuolueen piiristä kaikui toistuvasti epäluottamus asiantuntijoihin, nykyisellä maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajalla menevät iloisesti sekaisin vieras- ja tulokaslaji.

Saattaisi olla ihan hyvä kuunnella asiantuntijoita.

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Muuttaako kultasakaalin mukana sen ruokalistalla olevat eläimet, vai tuleeko sa jakamaan saman saaliseläimistön muiden petonisäkkäiden kanssa. Haitta eläin se on pienriistan kannalta. Tuonee myös mukanaan sellaisia ihmisiinkin tarttuvia loisia, joita ei meidän luonnossa vielä ole. Tullaan tilanteeseen, ettei luononmarjoja voi syödä kuin hyvin keitettynä lois vaaran takia.

    • Sakaalin ravintoa ovat pienriista ja suuremmista eläimistä metsäkauris, joten se kilpailee sapuskastaan omien petoeläintemme kanssa.