IRLANTI ON ERI JUTTU

0

Ennustin kolme viikkoa sitten, että juuri nyt (19.11.) Anglo Irish Bank -kriisi on polttava Irlannin hallituksen hihat. Sen on pakko kääntyä EU-yhteisön puolueen rahatoiveilla. Niin tapahtui, mutta mistä Irlannissa oikein on kysymys?

Irlanti on ollut kovan luokan markkinapeluri. Se on houkutellut alhaisella (12,5 %; Suomessa vertailun vuoksi 26 %) yhteisöverokannalla sijoittajia maahan, siinä onnistuenkin. Se on kopioinut Yhdysvalloista myös asuntolainamarkkinakulttuurin. Siinä kävi samalla tavoin kuin USA:ssa. Asuntojen hinnat nousivat pilviin, joista oli vain yksi suunta tarjolla: alaspäin.

Asuntokuplan puhkeaminen ja asuntojen hintojen lasku ovat alentaneet asuntolainavelkakirjojen arvoa vakuutena. Ne, joilla näitä velkakirjoja on hallussaan, joutuvat nyt alaskirjaamaan arvonalennuksia taseisiinsa. Pankin asema lainamarkkinoilla heikentyy.

Euromaat Sloveniaa lukuun ottamatta ovat lähteneet lainoittamaan Kreikkaa. Nyt olisi siis vuorossa Irlanti. Johtuen sen aggressiivisesta kilpailupolitiikasta Irlannin verotulot ovat vain 30 — 33 miljardia euroa. Niillä ei siis Anglo Irish Bankin taseita pelasteta. Julkisuudessa on vihjaistu, että pankin rahoitustarve olisi kaksin- kolminkertainen Irlannin valtion verotuottoihin nähden.

Suomen hallitus vaatii mahdollisille lainoille mille tahansa eurovaltiolle reaalivakuuksia. Se on oikeutettu vaatimus. Eikö kuitenkin ensin olisi selvitettävä, onko yksityinen globaali sektori valmis sijoittamaan rahojaan tähän irkkupankkiin? Mitä siinä ylipäätään valtiota tarvitaan?

Jos kuitenkin Suomen valtion puoleen käännytään, niin Irlannin valtion pitää yhtiöittää omistuksensa. Silloin yhtiöiden osakkeita voidaan luovuttaa lainojen vakuudeksi. Kreikka -esimerkki jääköön ainoalaatuiseksi oppimateriaaliksi ”Pankki ei opi koskaan” -kansioon.

Erkki Pulliainen

JAA