Innovaatioita

1

 

Vaalikeskustelujen ensimmäiset viikot ovat vahvistaneet, että Juha Sipilän hallituksen suurin virhe olivat opetusministeriön hallinnon alalle kohdistuneet määrärahojen leikkaukset – kaikista koulutuslupauksista huolimatta. TV-1:n vaaliväittelyt ovat tarjonneet paikan tunnustaa historialliset mokat ja korjaustoimenpiteet siinä tapauksessa, että tilaisuus siihen tarjoutuu. Omalaatuinen virhe tuottaa ikävää tulosta, kun ammattikoulutuksen alasajossa työttömiksi joutuneet opettajat rakentavat tulevaisuuttaan vaihtamalla ammattia. Ei ihme, sanoihan ministeri Grahn-Laasonen eräässä vaiheessa, että ammattikoulujen opettajia korvataan ”halvemmilla ohjaajilla”.

Yliopistot kärsivät muiden oppilaitosten tapaan määrärahojen leikkauksista. Professorit koettavat kerätä yksityiseltä sektorilta resursseja tutkimuksen tekemiseen. Opettava henkilökunta on ajettu ahtaalle, aika ei tahdo riittää annetuista tehtävistä selviytymiseen ja opiskelijoiden ohjaaminen on kärsinyt. Samaan aikaan opiskelijoiden pitäisi suoriutua opinnoistaan entistä lyhyemmässä ajassa. Opintososiaalisia etuja on niistetty, ja moni joutuu henkensä pitimiksi käymään opintojensa ohessa palkkatyössä. Yhtälössä on lievästi sanottuna pientä ristiriitaa.

Näin vaalien alla jokainen puolue sanoo, että Suomella on mahdollisuus olla kokoansa suurempi toimija monien globaalien ongelmien ratkaisemisessa. Se vaatii meiltä, kansalaisilta, monenlaista toimeliaisuutta. Johtavat poliitikot odottavat meiltä innovaatioita.

Innovaatioita syntyy joskus puolivahingossa jonkun hoksatessa ajatuksensa soveltuvan kehitettäväksi, tuotteistettavaksi ja myytäväksi. Useimmiten ne kuitenkin ovat tuloksia pitkästä prosessista, jossa soveltavaa tutkimusta edeltää vankka perustutkimus. Pitkiin aikoihin en ole kuullut kuin harvojen puhuvan perustutkimuksen merkityksestä. Nyt teollisuus on herännyt. Vientiteollisuuden yritysjohtajat ovat huolissaan perustutkimuksen rahoituksesta Suomessa (Kauppalehti 26.3. s. 7A). Hekin kaipaavat perusosaamisen tason nostamista ja arvostelevat Sipilän hallituksen koulutusleikkauksia lyhytnäköisiksi. Voin vain huokaista – vihdoinkin!

Vientialojen yritysten mukaan maamme on oikealla tiellä. Kaikesta en ole samaa mieltä yritysjohtajien kanssa. Siitä olen, että yliopistojen ja korkeakoulujen rahoitus on korjattava sellaiselle tasolle, että niissä voidaan paneutua tuloksia tuottavasti sekä perus- että soveltavaan tutkimukseen. Poliitikot pitäkööt näppinsä erossa siitä, mitä tutkitaan tai rahoitetaanko joitain tiettyjä aloja enemmän kuin toisia. Tieteentekijöillä on omat, tutkimukseen pohjaavat näkemyksensä siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja mitä toimenpiteitä nyt on tehtävä, jotta olemme valmiita sen tulevaisuuden kohtaamaan.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Erkki osaa ja tietää koulutus- ja tiedepolitiikan.