Havusellua Kiinan markkinoille

0

Hengan International Group valmistaa Kiinassa lyhytkuituisesta sellusta hygeniatuotteita: Hengan vaippoja, Hengan terveyssiteitä ja Hengan pehmopaperia. Suomessa valmistetaan pitkäkuituisuuden vuoksi halutumpaa havusellua. Hengan International Group on äskettäin tehnyt valinnan suomalaisen tarjonnan hyväksi hakeutumalla täällä suunnittelussa olevan Finnpulp -yhtiön osakkaaksi. Suunnitelmien mukaan aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua Kuopion Sorsasalossa on Finnpulpin sellutehdas valmiina tuotantoon. Puuhahenkilöiden mukaan edistyminen riippuu hankkeen luvituksesta. Tehtaan tuottamaksi aiottu 1,2 miljoonaa tonnia sellua vuodessa on paljon, ja sen vaikutus rehevöitymiselle alttiiseen Kallaveteen Vuoksen valuma-alueella järkyttävä. Lainvoimaista ympäristölupaa, jos sellainen saadaan, tullaan syynäämään suurennuslasin avulla päivittäin. Hankkeesta on valitettu, ja on mahdollista, että valitukset etenevät aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.

Kysymys on suomalaisten metsäteollisuuskonkareiden hankkeesta, jonka yhdeksi omistajaksi ilmoittautui varhaisessa vaiheessa mm. Maaseudun Tulevaisuus -lehteä julkaiseva Viestilehdet Oy. Erikoisuuksiin hankkeen nykyvaiheessa kuuluu, että yhtiön suurin omistaja, 36,5 prosenttia Finnpulpin osakekannasta, on kiinalainen pehmopaperinvalmistaja Hengan International Group, joka tuottaa yllä mainittuja pehmopaperituotteita 2,5 miljardin euron vuotuisella liikevaihdolla. Firman osuus Kiinan markkinoista vaihtelee tuotekohtaisesti 10 ja 28 prosentin välillä. Yhtiö tekee hyvää tulosta, verojen jälkeen 19,1 prosenttia liikevaihdosta.

On helppo ymmärtää, että Hengan International Groupilla on tuotteilleen Kiinassa taattu kysyntä. Valtakunnan väkiluku on edelleen nousussa, joten markkinaa riittää. Entä massan valmistuksessa käytetty raakapuu? Se on tuoteselosteen mukaan lyhytkuituista lehtipuuta, kun pitkäkuituinen havupuu olisi sopivampaa. Suomessa Finnpulp tarvitsisi suunnitelmiensa toteutuessa vuosittain 6,7 miljoonaa kuutiometriä havupuuta. Se on raakapuumme käytön nettolisäyksenä suuri määrä. Esimerkiksi Ruotsissa tällainen lisäys ei olisi pelisääntöjen mukaan mahdollista. Länsinaapuri ostaakin parhaillaan raakapuuta länsirannikoltamme. Kotimaassaan Ruotsin metsäteollisuus on kokeillut pakkotarjouksen käyttöä puukaupoissa. Siitä ei mitään tullut, kuten saattoi arvata.

Puunhankintaan Finnpulp ei aio rakentaa omaa organisaatiota, sellaista se pitää vanhanaikaisena. Yhtiö on ilmoittanut, että ”se pitää hankinnan omissa käsissään”. Se on varmuudella kovan luokan homma. Kaupunkilaistuneiden metsänomistajien vauraus ja suhtautuminen metsiin, niiden moninaiskäyttöön sekä luontoarvoihin, eivät ehkä tee ”hankintojen omiin käsiin ottamista” aivan helpoksi.

JAA