Harmaatalous todellakin kuriin!

0

Kalevan pääkirjoitustoimittaja yllätti minut myönteisesti 13.11. Olen kirjoittanut ja puhunut reilut puolitoista vuosikymmentä yhteen menoon juuri siihen malliin harmaantalouden kuriin saamisesta kuin mitä ko. pääkirjoituksessa nyt tehtiin. Eduskunnan Isossa Salissakin olen (ko. tilastoinnin ajan vuodesta 1999 tähän päivään) puhunut tästä aiheesta lähes 300 kertaa. On todella upeaa, että henkilöt ja instituutiot, joita luetaan ja kuunnellaan, ovat tulleet linjoilleni.

Ei ole kuin muutama vuosi siitä, kun erään vaikutusvaltaisen sanomalehden politiikantoimittaja kertoi minulle, että ao. lehti on päättänyt, ettei sen sivuilla harmaata taloutta käsitellä. Törkeät talousrikollisuusjutut ovat kuitenkin riittävän kiinnostavia, jotta tulevat julkaistuiksi. Sen sijaan toimittajan mukaan ketään ei kiinnosta, jättääkö firma työnantajavelvoitteensa ja veronsa hoitamatta.

Mistä tämä välinpitämättömyys saattoi pulputa? Se saattoi olla seurausta ylijäämätaloudesta. Vaikenemalla harmaasta taloudesta lehti ikään kuin hyväksyi ylimääräisen verotuen lukijoilleen. Nyt tilanne on kerta kaikkiaan muuttunut.

Ensinnäkin paljastui, että laillisten verotukien määrä oli huomaamatta noussut 18 miljardiin euroon ja sitten tuli vielä finanssikriisin laskujen maksu, kaiken huippuna lainanmuotoon naamioitu tuki Kreikalle (kaksi ensimmäistä erää yhteensä 390 milj. euroa ja lisää on tulossa maksuun aina 1,6 miljardin euron kokonaismäärään saakka).

Velkamäärää on jo reippaasti kasvatettu ja kasvatetaan ensi vuonna ainakin kahdeksalla miljardilla eurolla. Asia olisi toisin, jos valtio ei menettäisi verotuloja harmaalle taloudelle ja talousrikollisille yhteensä viisi miljardia euroa vuodessa.

Kreikan taloudesta on 40 prosenttia pimeää, Italian taloudesta kolmannes. Kun volyymi kasvaa, niin röyhkeys lisääntyy. Suomessa on jo pitkällä tutkittuna vantaalaisten ”Lokapoikien” tapaus. Aito napolilaiseen tyyliin jätetankit on tyhjennetty sadevesiviemäreihin. Toiminnan nettotulos nousee, kun rehellisille yrittäjille koituvista velvoitteista näin keplotellaan ulos.

Italian käytäntöihin kuuluu myrkkyjen laskeminen merenpohjaan, joka on tietysti hävittänyt sieltä eliöstön. Samalla kun yleisistä yhteiskunnallisista velvoitteista kieltäydytään, ympäristörikollisuudella tuho on täydennetty.

Suomi ei ole vielä Kreikan ja Italian asteella harmaassa taloudessa ja talousrikollisuudessa, mutta olemme vahvasti samalla polulla. Pahinta on, että veron- ja normienkiertäjillä on jo hallussaan kymmenien miljardien pimeä pääoma. Sitä yritetään nyt rikollisin lisätoimin kartuttaa. Tähän on sanottava jyrkästi: STOP!

Erkki Pulliainen

JAA