Halpaa velkaa

9

Kansainvälinen ja kansallinen kauppa tekevät hyvin liikevaihtoa. Tätä kuvaa havainnollisesti se, että pari vuotta sitten maailmanlaajuinen velka kirjautti kaikkien aikojen ennätyksen 184 000 miljardia dollaria. Se on yli kaksi ja puoli kertaa kaikkien ihmisten yhteen laskettu keskimääräinen vuositulo. Oireellista on se, että velan kartuttamisesta on vastannut kehittyneiden talouksien vauraampi väki. Yhdysvaltojen julkinen velka kasvoi helmikuussa yli 22 000 miljardin dollarin. Vielä kahdeksan vuotta sitten velka oli 10 000 miljardia dollaria. Tilastoluvut ovat peräisin HS:n artikkelista (8.4.).

Matalat korot ovat innoittaneet julkisen talouden parissa askaroivia kehittelemään talouden siirtoja. Hesarin artikkelikin liikkui näillä markkinoilla. Kansainvälisen valuuttarahaston entinen pääekonomisti Olivier Blanchard heitti keskusteluun väittämän: ”Kun julkisen talouden maksama korko on pienempi kuin talouden nimelliskasvu, julkisen talouden korkomenot voidaan periaatteessa rahoittaa laskemalla liikkeelle uutta velkaa. Uudesta velasta huolimatta julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen voi supistua.

Keksimisen iloa leikkaa muutama oheisvaikuttava realiteetti. Raha vaikuttaa tässä pelissä ilmaiselta. Keskuspankit harjoittavat ennenkokematonta elvytyspolitiikkaa. Jenkeissä liittovaltion keskuspankin QE- elvytyssykäykset (Quantitative Easing) vietiin ohjelmana läpi. Keskuspankin ”ohjauskorkoasetta” päästiin peräti kokeilemaan. Ohjauskoronnosto peruutettiin. Toinen yrittämä sattui oikeaan saumaan, ja koronnosto hyväksyttiin oikeutetuksi. Nyt Fedin QE-peli on siis (tällä erää) historiaa.

Mielenkiintoista on se, että Euroopan keskuspankki matkii Fedin elvytyspolitiikkaa. Eilen EKP ilmoitti: ”Nyt tilanne on euroalueella rauhallinen mutta silti hyvin erikoinen. EKP kertoi kuukausi sitten jälleen uudesta pitkäaikaisesta pankkien rahoitusoperaatiosta, lyhyet korot ovat yhä tukevasti miinuksen puolella, ja euroalueen talouskasvu on jälleen hidastumassa. Mahdollisen uuden taantuman koittaessa rahapoliittista elvytysvaraa on entistä vähemmän.”

Eilisessä (10.4.19) Hesarissa oli julkaistuna koko 10-vuotinen EKP:n historia.

Kansa valitsee sunnuntaina uudet kansanedustajat, joista valikoituu valtiovarainvaliokunta. Jenkkien keskuspankin Fed ja Euroopan EKP:n historia kannattaa opiskella heti alkajaisiksi.

JAA

9 KOMMENTTIA

 1. Pitäisi lukea muitakin lehtiä kuin punavihreää HyysäriSanomia.Esim.Italia on paljon velkaisempi kuin USA.Velkaantuminen on Suomellekkin suurempi ongelma kuin USA,lle jolla on dollari,jota käytetään maksuvälineenä joka puolella eri tuotteissa.

  ”Velkaantumiselle ei voi asettaa mitään ennalta määrättyä rajaa, joka pätisi kaikkiin valtioihin. Se, milloin velkaantuminen on liian suurta, riippuu hyvin monista tekijöistä, jotka vaihtelevat valtioittain.”

  Talouskasvu on se lääke velkaantumiseen ja Trumpin aikana se on noussut huomattavasti,ja työttömiäkin on vähiten 50-vuoteen,työttömyysaste alle neljän prosentin.Veronkevennykset ovat osaltaan tuon aiheuttaneet,meillähän punavihreät vaan haluavat nostaa veroja,ja aiheuttaa taantumaa.

  Mutta kaikkihan se on Trumpin syytä punavihreiden mielestä,ja he eivät ole vieläkään toipuneet siitä,kun korruptoitunut,sotahullu Hillary ei päässyt valtaan.

 2. Ja kuten Pulliaisen artikkelissakin todetaan USA,n velka on lähtenyt jyrkkään nousuun Bushin ja Obaman kaudella.
  Onneksi kuitenkin Trump ei lähtenyt rahoittamaan tuota ilmastohömppää,niin säästyvät nekin miljardit tulevilta velkalaskuilta.

 3. Eliitti on sitten viisas mies. Hän ja persut ovat aina oikeassa. Hänelle todella vakava asia, ilmaston muutos, on ilmastohömppää. Kyllä kansa panee visusti mieleen tällaisen välinpitämättömyyden. Onneksi reilusti yli 80 % suomalaisista on eri mieltä eliitin persujen kanssa.

 4. No heräshän se Pölhökin,ja kiitos taas kehuista.Näitä” ilmastonmuutoksia” on ollut ennenkin. Jo silloin, kun mistään tehtaanpiipuista ja polttomoottoreista ei ollut tietoakaan…Olisikohan se siihen aikaan sitten johtunut lihansyönnistä ja maidon juomisesta…mene ja tiedä.

  Kukaan ei puhu enää otsonikerroksesta.Sehän korjaantui itsestään,Se oli vain luonnonilmiö joita aina välillä tapahtuu.

  Kaikki toimet mitä ilmaston hyväksi täällä suomessa voidaan tehdä on vähän samaa luokkaa kuin jos alettaisiin vaatimaan että meidän pitää alkaa laihduttaa koska maailmassa on niin paljon ylipainoisia ihmisiä!
  Ilmastovouhotus on täyttä ihmisten aivopesua .Ilmasto on aina muuttunut,ei ahista yhtään,.puheet ketuttaa joten ääni Jussille.

  Ja ilmeisesti yli 80% on erimieltä,mutta siitä huolimatta…tai juurikin siksi, he äänestävät Sunnuntaina PS,n suurimmaksi puolueeksi.

 5. Otsonikerroskommentti jo osoittaa, että olemme tekemisissä ”tosiuskovaisen” kanssa. Miten on mahdollista, että Kaleva sietää tällaista persujen aivopesua ja vaalivouhutusta. Käsittääkseni mikään muu puolue eikä ehdokas ei syyllisty tällaiseen hömppään vain persut ja heidän suuri nimimerkkiajattelijansa Eliitti. Onko hän itse peräti ehdokas?
  Onko niin, että blogien kommentit ovatkin alistettu persujen ”aivovoimistelulle”?

  • olet nimimerkkises veroinen lykkäät tubaa mailmalle tajuamatta yhtään mitään

   • No voe sentään. Jospa nimimerkki keroisi meille tyhmille omat faktansa ja tubansa. Jospa se helpottaisi. Odotamme jännityksellä.

  • Otsoniaukko on Nasan mukaan sulkeutumassa,ja plokistit itsekkin puhuvat ja kirjoittelevat oman puolueensa aivopesua,varsinkin se yksi sensuuriäijä.
   Ja kiitos Pölhö taas kehuista,Älä kuitenkaan ala liikaa kehumaan,kyllä itse Mestari on kuitenkin Hiku poliittisissa asioissa.
   Enpä ole ehdokas,vain liikkuva äänestäjä,ja ps,n kannattaja,sillä poliittisella kartalla ei ole yhtään muuta puoluetta jota voisi äänestää.Sellaisia Suomen ja Suomalaisuuden syöjiä ne ovat,paitsi KD,varauksin.

   Jos Pölhö pääsis raplaamaan tätäkin palstaa,niin kommentit olisi tietysti poistettu

 6. Eliitti on eliitti vaikka voissa paistaisi. Tule autuaaksi uskossas!