HALLINTAREKISTERINLAAJENNUS – KIITOS EI!

0

Osakkeiden ja samalla firmojen arvonmääritys tapahtuu ajantasaisesti pörsseissä. Periaate on hyvin yksinkertainen: osta halvalla — myy kalliilla. Reilu kaupankäynti osakkeilla tapahtuu välittäjän kauttakin omalla nimellä. Näin tiedetään siis firmojen kulloisetkin omistajat.

Jo kauan sitten suomalaisetkin lainlaatijat heittäytyivät höveleiksi. Mahdollistettiin ulkomaalaisille sijoittajille kaupankäynti henkilöllisyyttään paljastamatta. Tämä omistajuuden häivytys tapahtuu niin sanotun hallintarekisterin suojassa. Näin ulkomaalaiset roistotkin saadaan täällä pääkonttoriaan pitävien firmojen omistajiksi. Se on kuulemma Suomen etu.

Asia ei ole nytkään kuitenkaan näin yksinkertainen. Meillä on kylläkin voimassa laki, joka kieltää itsensä naamioinnin. Tähän on muuan ovela poikkeus. Se on juuri hallintarekisteri. Suomalainen veronkiertäjä tai muuten vain roisto voi hallintarekisterin suojassa naamioitua ulkomaalaiseksi. Etävälittäjän pitäisi kylläkin ilmoittaa nämä naamioitujat mutta kymmenistä sellaisista vain yksi on kuulemma toiminut toiveiden mukaan.

Miksi omistajuuden tietäminen on sitten tärkeää? Piensijoittajan on hyvä tietää, kuinka suursijoittajat käyttäytyvät. Uskovatko jälkimmäiset vielä yritykseen ja millä kurssilla he ovat valmiit omistuksestaan luopumaan? Verottaja kaipaa tietenkin tietoja kaupoista ja luovutusvoitoista. Kaikki ovat kiinnostuneita omistuksiin liittyvistä sidonnaisuuksista. Väärinkäytökset kuuluvat valitettavasti pörssimaailmaankin.

Pörssilakia uudistamaan asetettu työryhmä viittaa ehdotuksessaan kintaalla edellä mainituille näkökohdille. Se haluaa, että suomalaiset voisivat lain luvalla puuhailla anonyymeinä hallintarekisterin suojassa. Kansainvälisen sijoitustoiminnan tuottama veronmenetys Suomen valtiolle on jo nyt yli puoli miljardia euroa. Sitä pörssipelurit haluaisivat nyt omaksi edukseen kasvattaa.

Tekosyyksi työryhmä tarjoaa sitä, että muutos toisi kahdesta kolmeen miljoonaan euron vuotuiset säästöt arvopaperikaupan selvityskuluissa. Edes näin ei kuitenkaan kävisi, jos hallintarekisteriä alkaa pitää esimerkiksi pankki. Piensijoittajille muutos toisi vain menetyksiä. Suurin menettäjä olisi Suomen valtio.

Toivottavasti uusi hallitus ei mene tässä asiassa retkuun. Sillä tulee olemaan muutoinkin todella suuria vaikeuksia kerätä riittävästi rahaa velkaisen valtiontaloutemme tasapainottamiseksi.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.