ENERGIAVEROTUKSESSA MÖHLITTIIN

0

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen oli finanssikriisin lauettua syksyllä 2008 vaikeaa mieltää, että kriisi koskee myös Suomea ja sen elinkeinoelämää. Niinpä hänelle jäi vähänlaisesti aikaa elvytyspolitiikan luomiseen. Kun Euroopan lähes parhaaksi arvioitu valtiovarainministeri tuli ikään kuin yllätetyksi, aina oikeassa oleva tehopakkaus alkoi sinkoilla suustaan miljardiheittoja.

Kuten aina tällaisessa tapauksessa, osa toimenpiteistä osoittautui turvalliseksi yrittämiseksi, osa vaikutuksiltaan kohtalokkaaksi heittelyksi. Vienti- ja muut yritystuet suojelivat vanhoja rakenteita pahimman vaiheen yli. BKT:n lasku oli vuonna 2009 kuitenkin 8 prosenttia edellisestä vuodesta.

Verotuspuolella sen sijaan ”haulisuihku levisi kuin varpusparvi” käyttääkseni kulunutta vertausta. Harhalaukauksista kaksi nousee merkityksessä yli muiden, nimittäin työnantajamaksujen pysyvä poistaminen ja energiaverotuksen räätälöimätön korottaminen. Kummassakin perusajatus oli kaunis. Edelliseen liittyen on sinänsä viehättävää siirtää verot valtion maksettavaksi ja taitavasti ohjattu verotus voi johtaa pitkällä aikavälillä tehokkuuteen ja sitä kautta luonnonvarojen säästöön.

Tätä kirjoitettaessa näyttää ilmeiseltä, että Portugalin valtiontalouden vaikeudet kaatuvat akuutisti Suomen syliin. Juuri tällaisten kaatuilujen seurausvaikutusten varalta pitäisi säilyttää hallituksella toimenpidearsenaalia. Työnantajamaksujen pysyvän poistamisen sijaan maksujen keräämisessä olisikin pitänyt olla vain vuoden, korkeintaan parin vuoden tauko. Puheenjohtaja ei näin malttanut tehdä vaan toteutti puolueensa poliittisen tavoitteen.

Samainen puoluejohtaja mietti tasan yhtä vähän toteuttamaansa energiaveron korotusta. Siinä unohtui räätälöinti ja sen mukana lähes kaikki. Uudistusta markkinoitiin sillä, että näin kannustettaisiin energiaa säästäviin uudistuksiin. Käytettävissä olleessa ajassa vaihtoehdon olisi kuitenkin pitänyt olla valmiina tai toteutettavissa varsin lyhyessä ajassa eli siis kassassa olisi pitänyt olla rahat valmiina. Jos oli ajateltu vähätuloisille sosiaalista kompensaatiota, se olisi pitänyt toteuttaa samanaikaisesti energialaskun kohoamisen kanssa.

Mitään näistä ei otettu huomioon, eikä toimenpiteisiin ryhdytty. Kaikki sysättiin seuraavan hallituksen hoidettavaksi. Erityisen ongelmallinen tilanne on historiallisista syistä perityssä omakotitalossa asuville. Heitä on täälläkin Pateniemessä vaikka kuinka paljon. Ymmärrän heidän närkästyksensä Kokoomus saa nyt kuulla kunniansa. Ylimielisyydellä on eri vinkkeleistä tarkasteltuna kova hinta.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.