Dieselvero, Macron ja Trump

0

Uutiset kertovat levottomuuksien jatkuvan vakavina Pariisissa, kun niihin nähden Helsingissä vähäiset alkoivat ja päättyivät joulukuun kuudentena. Mielenosoitusten syyt toki olivat erilaiset.

Seuraan uutisia mielestäni aika tarkkaan. Tavallisuudesta poiketen Ranskan tilanteesta ei ole kaikkea olennaista kerrottu. Tämän aamun (9.12.) viestit Washingtonista vahvistivat epäilykseni oikeiksi. Ranskan levottomuuksiin viitaten USA:n presidentti Donald Trump ehdotti ”Pariisin ilmastosopimuksen purkamista ja säästyvien varojen käyttämistä veronalennuksiin”.

Olen ymmärtänyt presidentti Emmanuel Macronin kantavan vastuuta maailman tilasta. Hän halusi tukea Pariisin ilmastosopimuksen edistämistä nimenomaan oikeansuuntaisella polttoaineiden verotuksella. ”Dieselveron korotus” vaan oli täysin väärin ajoitettu ja sitä myöten koko operaatio meni pieleen. Raaka-öljyn liikatarjonta on ollut häkellyttävää ja sitä tietä pörssihinnan aleneminen syksyn kuluessa tyrmistyttävää. Suurimpana öljynviejänä Saudi-Arabia on välillä estänyt kokonaisviennin vähenemistä lisäämällä omaa vientiään. Pelin politiikkaa harrastaen se vihdoin suostui – Venäjän kumppanuudella – vähentämään öljynvientiä yhteensä miljoonalla tynnyrillä vuorokaudessa. Öljybarrelin hinta ei luonnollisestikaan ole tästä kohonnut. Pohjanmeren brent-viitelaatu on edelleen noin 62 dollaria barrelilta, raakaöljyn tynnyrihinnan aleneminen kolmanneksella on edelleen tosiasia.

Presidentti Macron joutui kansalaisia tyynnytelläkseen siirtämään polttoaineveron korotuksen ensi vuoden puolelle. Hänen uskottavuutensa ei ranskalaisten silmissä sillä kohentunut eikä saanut mielenosoittajia hiljentymään kuin vain osaksi. Presidentti Macron ansaitsee toki tunnustuksen yrityksestään tukea Pariisin ilmastosopimusta, mutta ilmeisesti virkamiehet sössivät koko operaation. Onneton Trump pääsi vetämään kaiken lisäksi välistä.

JAA