ASF-sikarutto teettää töitä

0

Afrikkalainen sikarutto ASF teettää kasvavasti töitä. Pig33 verkostosivusto raportoi tähän tyyliin: ”Afrikan villisiat voivat ylläpitää virusta ja tartuttaa toisia sikoja sairastumatta itse tautiin (katso myös MT 14.10.).”

Viimeisin sikaruttoon kuollut villisika löytyi Belgiasta elokuun 11. päivänä, ilahduttavasti tapausten määrä on vähentynyt merkittävästi. Merkityksellistä on, että villisioista on löydetty sikaruttoa aiheuttavan viruksen vasta-aineita. Villisiat voivat levittää tautia luultua kauemmas.

Suomen ruokaviraston erikoistutkijan Jonna Kyyrön mukaan ”siat kuolevat yleensä tautiin ennen kuin ehtivät kehittää viruksen vasta-ainetta. Joissakin tapauksissa vasta-aineita on ehtinyt tulla, mutta villisika olisi voinut siitä huolimatta kuolla pian. Tapaus ei siis anna ainakaan tässä vaiheessa aihetta muuttaa Suomen ohjeistusta.

Belgiassa viranomaiset reagoivat em. löytöön nopeasti. Lokakuun 4. päivästä lähtien pyöräilijöillä ja vaeltajilla ei ole ollut asiaa epidemia-alueelle. Opettavaista on, että epidemia-alueelle oli tarkoitus alkukesästä lukien helpottaa kulkemista, kun epidemia näytti jo laantuvan.

Kuten todettua, meillä ohjeistus riittää. ASF:äähän ei meillä esiinny, mutta vaara piilee kaakkoisrajamme takana.

Todellinen akuutti menettäjä on Kiinan sikatalous. Suomi myy sianlihaa Kiinalle.

JAA