Amazonin sademetsät kriittisessä käännekohdassa

1

Brasilia sai vajaa vuosi sitten uuden presidentin, Jair Bolsonaron, joka ryhtyi oitis polttamaan maansa sademetsiä muuttaakseen ne karjanlaitumiksi, maissi- ja soijaviljelmiksi. Sademetsiä on siellä aiemminkin poltettu ja kaadettu puita samoissa tarkoituksissa. Metsäpalojen jatkuva salliminen edellyttää asiantuntijaraporttien mukaan pikaista selvitystä siitä, kestävätkö Amazonin sademetsät ylipäätään lisäraiviota. Vaikuttavia uhkatekijöitä on nyt erityisesti kolme: ilmaston lämpeneminen, metsien yltiöpäinen hakkaaminen teollisuuden tarpeisiin ja metsäpalojen lisääntyminen.

Sademetsän pitää pystyä tuottamaan sadetta itsensä ylläpitämiseksi. Tiedetään, että Amazonin sademetsillä on edessä ratkaiseva käännepiste, jonka jälkeen niitä ei voi pelastaa. Kun sademetsät eivät enää pysty tuottamaan riittävästi sateita, ne ajan mittaan kuivuvat savanniksi. Alan tutkijat ovat syksyn aikana päätyneet niinkin dramaattisiin arvioihin, että nykyisillä sademetsillä olisi vain parin kasvukauden verran elinaikaa ennen tuon kriittisen pisteen saavuttamista.

Sademetsän ylläpidolle tarpeellisen veden puuttuessa miljardeja tonneja hiiltä vapautuisi ilmakehään. Se kiihdyttäisi globaalia ilmastonlämpenemistä vauhdilla, jonka arvioiminen on vaikeaa. Maapallon ekosysteemi on vaakalaudalla siitäkin huolimatta, että kehittyneissä maissa esimerkiksi energiatehokkuuden kehittämisessä ollaan ilmastonmuutoksen hillinnässä hyvällä polulla.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Hyvä huomio on tehty tässä. Asiaa on varmaankin tutkittu.

    Asiasta on puhuttu paljon, mutta pieni lisä ei tee pahaa. Poliittisesti lyhyen ajan etu on pitkällä ajalla laskettuna oman kansan ja muidenkin vahinko!