Virolaisia kansantansseja

5

Viron Nuorten laulu- ja tanssijuhlat 2017, jossa osanottajien kulkue saapuu juhlapaikalle. Kuvan lähde on 2017.laulupidu.ee.

Virolaisten kansantanssin harrastus

Virossa on paljon kansantanssien harrastajia. Heitä on enemmän asukaslukua kohden kuin Suomessa. Suuret Viron tanssijuhlat ja laulujuhlat varmaankin innostavat heitä. Kansanmusiikkia ja kansantanssia on tietysti muillakin paikkakunnilla kuin Tallinnassa.

Villacher Kirchtagissa Kärtenissä Itävallassa on vuodesta 1936 alkaen vietetty itävaltalainen hengellinen perinnejuhla, jossa kerätään samalla varoja köyhille. Virolaiset pelimannit ja kansantanssijat esiintyivät siellä vuonna 2011 seuraavalla videolla.

Videon kesto on noin 3 minuuttia:

Pärnu

Pärnuun avattiin ensimmäinen kylpylä 1800-luvun alkupuoliskolla. Sata vuotta myöhemmin kaupungista kehittyi nopeasti suosittu lomakohde. Pärnun raatihuone rakennettiin vuonna 1797. Vuosina 1935–1937 rakennettu Rannahotell-hotelli on Viron funktionalismin tunnetuimpia esimerkkejä.

Seuraavana on virolaista kansantanssia Pärnussa heinäkuussa 2016. Seuraavassa videossa esitetään useita tansseja eri kokoonpanoissa peräkkäin ilman taukoa.

Video kestään noin 5 minuuttia:

Viron suuret kansalliset tanssijuhlat 

Viron tanssijuhlia pidetään yhdessä Viron laulujuhlien kanssa joka viides vuosi. Tanssijuhlien historia alkaa vuoden 1934 voimistelujuhlista. Vuonna 2019 olivat järjestyksessä 20. juhlat.

Yhteisesityksiin saattaa kertyä valtavasti esiintyjiä kuten seuraavassa. Laskelmien mukaan heitä oli vuonna 2019 eri numeroissa kentällä yhteensä yli 10 000 henkeä vuorotellen esiintyen.

Video kestää 9½ minuuttia:

Vuonna 2007 järjestettiin ensimmäiset Viron lasten ja nuorten Laulu- ja Tanssijuhlat, johon osallistui noin 40 000 laulajaa ja tanssijaa niin Virosta kuin ulkomailta. Ensimmäistä kertaa historian aikana osallistuivat laulu- ja tanssijuhliin vapaassa Virossa noin vuoden 1990 jälkeen syntyneet nuoret. Seuraavan kerran ”Noorte laulu- ja tantsupidu” järjestetään Tallinnassa noin kahden vuoden kuluttua 1.-3.7.2022.

Viron yleisissä laulu- ja tanssijuhlissa vuonna 2009 esitettiin säveltäjä Arvo Pärtin musiikkiin tehty Maie Oravin kansantanssikoreografia. Arvo Pärt on aikamme merkittävimpiin luettu virolainen säveltäjä.

Seuraava video kestää noin 2½ minuuttia:

Tartto

On kansantanssitapahtumia, joihin kaikki paikalla olevat voivat osallistua muiden mukana. Seuraava näyte on Tartossa joulukuussa 2016 vietetystä ulkoilmajuhlasta. Siinä näemme, että kansantanssi on tarkoitettu kaikille. Pitkät tanssijajonot kiertyvät spiraaleiksi ja niistä pois. Tämä on harvinainen tilaisuus kurkistaa Tarttolaisten juhlaan!

Videon kesto on 6½ minuuttia:

Suomi

Vuonna 2000 Helsingin olympiastadionilla ja 2005 Tartossa pidettiin Suomen ja Viron yhteiset tanssipidot. Tampereella vietettiin virolaisten kanssa yhteiset tanssipidot myös vuonna 2012 ja Velisinfonia esitettiin Tampereen Stadionilla 17.6.2012. Tanssiteoksen ohjauksesta ja konseptista vastasivat Petri Kauppinen, Kalev Järvela ja työryhmä. Lisätietoja Tampereella tehdyistä kansantanssien tallenteista ja ensi syksyyn siirretystä Pispalan Sottiisista saa sivustolta ”sottiisi.net”.

Sillan rakentaminen käynnissä Tampereella vuonna 2012 miesten ja poikien toimesta. Kuvan lähde on hyvinkaankansantanssijat.fi.

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat ovat 13.-19.7.2020, jollei muutoksesta ilmoiteta (koronan vuoksi). Ennakkoliput ovat myynnissä 30.6. saakka. Ohjelmistossa on mm. suomalaista aikuisten ja lasten kansantanssia. Festivaaliviikon huippuhetkiä on joka vuosi järjestetty kaikkien yhteinen nykyään Petri Kauppisen vetämä ”Yökatrilli”. Juhlat ovat musiikkipainotteisia, joten kansantanssia on siellä vähemmän kuin kansanmusiikin soittoa ja laulua. Lisätietoja saa sivustolta ”kaustinen.net”.

– – – – – – – – –

LUKIJALLE

Olen ollut kiinnostunut kansantanssista ja pelimannimusiikista nuoresta alkaen. Olen myös itse harrastanut molempia. Siksi halusin näyttää, että myös Virossa tehdään samaa. Mielestäni virolainen kansantanssi ja kansanmusiikki muistuttavat vastaavia suomalaisia esityksiä. Virossa on kahdenlaista folklorea, nimittäin perinteistä vanhaa ja uutta vanhaan pohjautuvaa ja vapaammin sovitettua.

Virolaiset kansallispuvut ovat kauniita ja niitä käytetään julkisissa tilaisuuksissa enemmän kuin Suomessa on tapana.

Eino Tienari, Oulu

JAA

5 KOMMENTTIA

 1. Jos kysytään, voiko Oulussa aloittaa kansantanssin harrastuksen, niin vastaan myöntävästi. Tarkistin, että Oulunsuun nuorisoseura ry on järjestänyt koulutusta 4 erilaiselle ja monen ikäisille kansantanssiryhmälle. Oletan, että keväällä ei ole enää harjoituksia, mutta ensi syksynä kannattaa ottaa yhteyttä tuohon yhdistykseen. En ole itse sen jäsen.

 2. Kansantanssia Pohjoismaissa

  On kaksi kiertävää kansantanssitapahtumaa, jotka ovat vuorotellen eri maissa. NORDLEK on koko perheen yhteinen kansantanssifestivaali, joka kiertää Pohjoismaissa. BARNLEK on lasten ja nuorten juhla. Tapahtuma kiertää Pohjolassa (Itsenäisten valtioiden lisäksi itsehallintoalueilla).

  Seuraava BARNLEK on Ruotsin Mölnlyckessä 15.-19.7.2020. Seuraavan kerran NORDLEK järjestetään Suomessa, Tampereella 20.-25.7.2021.

 3. Olen seurannut Kaustinen Folk Music Festival-sivuja. Tänään 24.4. siellä julkaisttin odotettu uutinen. Tämän vuoden juhlat on peruttu.

  Seuraavan kerran Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään heinäkuussa vuonna 2021.

 4. Pispalan Sottiisi järjestetään tänä vuonna 2020 lokakuun 16. – 18. päivinä Tampereella. Siellä on 50 v juhlavuoden teos nimeltä ”Saa tanssia!”, johon myös yleisö saa osallistua tietyin säännöin. Teemana on kansanomainen paritanssi.

  Lapsille ja nuorille on järjestetty omat kansantanssikatselmukset.

  Virosta tulee vieraileva ryhmä esiintymään. Tuon ryhmän nimi on ”Koidupuna & Co”.