Iso-Britannian nuorisokuorojen musiikkia

3

l yath National Youth Choirs of Great Britain, The King’s Singers -kuoron jäseniä. Kuvan lähde on www.kingssingers.com.

Nuorisokuorojen mahtava järjestö Englannissa

Aluksi mennään katsomaan, miten nuoret selviytyvät brittiläisen kuorojärjestön kursseilla.

The National Youth Choir of Great Britain –kuorolaiset kommentoivat vuonna 2016 käynnissä olevalla kurssilla saamastaan opetuksesta ja harjoittelevat lauluja  ’Country Dances’ ja ’A May Magnificat’. Video on tekstitetty englanniksi.

Se kestää noin 6½ minuuttia:

”The National Youth Choir” on yksi maailman suurimmista nuorisokuoroista maailmassa. Osanottajat ovat iältään 18 – 25 vuotta. Kyseessä on Iso-Britannian ehkä paras ja edustavin nuorisokuoro.

– Kansallinen nuorten kamarikuoro ”The National Youth Chamber Choir” koostuu kansallisen nuorisokuorojärjestön muissa kuoroissa aikaisemmin laulaneista jäsenistä ja heidän lisäkseen NYCGB-stipendiaateista. Osanottajat ovat noin 18 – 25 vuoden ikäisiä. He ovat edenneet yleensä musiikin opinnoissaan pitkälle.

 – ”The National Youth Training Choir” on jonkinlainen harjoituskuoro, josta ponnistetaan myöhemmin eteenpäin. Osanottajat ovat kouluasteilla 9 – 13. Myös tämän kuoron esiintymiset ovat hyviä.

 – ”The National Youth Girls’ Choir” jakautuu juniorien ja seniorien osastoihin. Nuorten tyttöjen kouluasteet ovat kouluasteilla 6 – 10.

 – ”The National Youth Boys’ Choir” on poikakuoro niille pojille, joilla ei ole vielä ollut äänenmurrosta. He ovat kouluasteilla 5 – 10.

Seuraavaksi The National Youth Training Choir, johtajana Greg Beardsell, esittää modernin kappaleen ’She Lost My Crossed Heart’ Birminghamissa vuonna 2014. Laulusoolon esittää Isobel Carlin ja tanssiosuuden Florence Pope.

Tämä video kestää noin 8 minuuttia:

Skotlantilainen nuorisokuoro 

National Youth Choir of Scotland esittää hymnin ”The Lord of sea and sky”  Paikka on Dunblane Cathedralissa vuonna 2012. Laulajat ovat iältään noin 10 – 21 vuotta.  Kuoroa johtaa Christopher Bell ja uruilla sitä säestää Matthew Beetschen. Laulun sanat näkyvät kuvaruudussa. Kiinnitä huomiota tämän kuoron suureen kokoon.

Päivitys 5.5.2020. Eino Tienari:

Edellä mainittu video on poistettu julkisesta jakelusta minusta riippumattomista syistä.

Löysin sen tilalle saman kuoron uudemman esityksen julkaistuna netissä huhtikuussa 2020 eli tänä vuonna noin kuukausi sitten. Esitettävä kappale on ”Dies irae Mozart Requem” vuonna 2014. Tämä video on niin uusi, että sen on nähnyt vasta noin 250 henkilöä. Esitys tapahtuu Lontoossa vierailevana kuorona paikallisen sinfoniaorkesterin mukana.

Videon kesto on vain 2 minuuttia:

Muita kuoroja Iso-Britanniassa

BBC:n koulukuorojen kilpailussa vuoden 2013 kuoroksi valittiin St Patrick’s Primary School, Londonderry. Seuraavassa on voittanut esitys kappaleesta ”The battle of Jericho”.  Nuorisokuoron johtajana toimi Mrs. Ursula Cullen.

Video kesto on 2 minuuttia:

The Londonderry Choir esittää virren ”Nearer, My God, To Thee” albumilla The 50 Most Beloved Hymns (Ross Records 1999). Äänivideolla näkyvät laulun sanat englanniksi, joten voit laulaa sen mukana.

Videon kesto on 5 minuuttia:

Lowell Mason (1792-1872) oli amerikkalainen säveltäjä ja urkuri. Hän julkaisi monia nuorisolle tarkoitettuja laulukirjoja. Kerrotaan, että Titanicin upotessa v. 1902 ja ihmisten tungeksiessa pelastusveneisiin laivan orkesteri soitti tätä hymniä, joka alkaa suomeksi sanoilla ”Sua kohti Herrani”. Englantilaiset sanat on laatinut Sarah E. Adams (1805-1848).

Pääsiäisen kuoroesitys

The Choir of King’s College, Cambridge, laulaa kirkossaan pääsiäishymnin  ”Jesus Christ is risen today”. Kuoroa johtaa Stephen Cleobury. Huomio kiintyy kuoron juhlalliseen liikkumiseen kirkon sisällä.

Video kestää vajaa 3 minuuttia:

Suomalainen kuoron harrastaja kertoo

Alttoterveisiä brittikuorokentiltä 7.11.2018
kirjoittanut useita vuosia alttoa laulanut Aino Kytölä

Somniumissa (helsinkiläinen sekakuoro) on aikojen alusta kollektiivisesti fanitettu englantilaista musiikkia ja brittikuoroja. Tällä hetkellä kuoromme johdossakin on britti, kun siirryimme nyt muutamaksi kuukaudeksi vierailevan johtajan George Parrisin huomaan.

Viime maaliskuussa minulle tarjoutui mahdollisuus muuttaa Lontooseen. Iso-Britannia kielineen ja kulttuureineen tuntui tarjoavan sopivan matalan kynnyksen kokeilla ulkomailla asumista, joten täällä sitä nyt ollaan! En tainnut tajutakaan kuinka paljon kuoroa kaipasin, mutta kun päädyin nykyisen kuoroni Chantagen harjoituksiin, ymmärsin ikävän olleen suurensuuri. Chantage on hieman pienempi kuin Somnium.

Lähemmältä tarkastelulta kulttuurierot ovat valtavat. Iso-Britannia on yksi kuoromusiikin mahtimaita, tyypillisesti lauluharrastus aloitetaan hyvin nuorena ja se jatkuu koulu- ja collegekuorojen läpi aikuisuuteen. Tämä näkyy muun muassa siinä, että laulajien tekninen osaaminen ja nuotinlukutaito ovat monesti huipputasoa. Uusia kappaleita harjoitellaan nopeassa tahdissa, eikä kenelläkään tunnu olevan suurempia ongelmia pysyä kärryillä. Pianoa ei juuri käytetä harjoittelun tukena, hankaliakin harmonioita rakennetaan monasti täysin a cappella.

Lisäksi ihmettelin suuresti, minkä ihmeen takia harjoittelun tuoksinassa laulajat kimpoavat kättään ilmaan tämän tästä. Kuulemma koulukuoroissa opetetaan, että mikäli harjoituksissa mokaa, on suotavaa nostaa käsi ylös sen merkiksi, että on tiedostanut virheensä eikä sen oikaisuun käytetä enää aikaa.

Tekstiä lyhennetty. Sen lähde on sivusto somniumensemble.fi.

– – – – – – – – –

LUKIJALLE

Kohta on Pääsiäinen. Nauttikaa kauniista kuoromusiikista kotona tuolilla tai sohvalla istuen. Sain ajatuksen tähän kirjoitukseen jostain sydämestäni.

Huomasin, että tänä keväänä jäämme ilman laulukuorojen esityksiä kaikkialla maailmassa ja myös Suomessa. Kirjoitin tämän nopeasti 2 päivänä. Tavallisesti blogin teksteihin menee enemmän aikaa.

En laula kuorossa, mutta saatan kuvitella kuorolaisten ja heidän johtajiensa tunteita. Me konserteissa kävijät jäämme tällaisena aikana ilman niiden tuottamaa hyvää mieltä.

Eino Tienari, Oulu

JAA

3 KOMMENTTIA

  1. Antamasi linkki on Ravelin Bolero orkesterille. Minunkin mielestä se on hyvä kappale ja tässä videossa sen esittää mahtava orkesteri Andre Rieun johdolla Maastrichissa. Kappaleen kesto on 7 minuuttia. Suosittelen.

  2. Tänään 5.5.2010 huomasin, että yksi kuoroestys oli poistettu yleisetä jakelusta. Se oli Skotlannin nuorisokuoron esitys hymnistä ”The Lord of sea and sky”.

    Valitsin tilalle saman kuoron esityksen kuorokappaleesta ”Dies irae Mozart Requem”. Se on taltioitu huhtikuussa tänä vuonna ja kestää vain 2 minuuttia.