Ruotsin iskelmäsuosikkeja vuodesta 1960 alkaen

2

Kuvassa on Carola Häggkvist. Kuvan lähde on wikimedia.org. Mukana ovat Anna–Lena Löfgren, Sten & Stanley, Lasse Berghagen, Barbara Helsingius, ABBA, Christer Sjögren, Sanna Nielsen ja Carola.

En ottanut kaikille laulajille videota. Niitä voi kuunnella kuitenkin viisi kappaletta. Esiteltäviä laulajia on mukana kahdeksan.

 1. Anna–Lena Löfgren, esiintyi 1962 – 2005

Anna–Lena Löfgren syntyi 1. toukokuuta 1944 ja kuoli 21. toukokuuta 2010. Löfgren tuli julkisuuteen vuonna 1962 tehtyään hitin ”Regniga natt”, jota myytiin 100 000 kappaletta. Samana vuonna ilmestyi vielä toinen hitti ”Kärlek på lasarett”.

Muita hittejä ovat mm. ”Det finns ingenting att hämta” (1963), ”Var det du” (1964) sekä ”Lyckliga gatan” (1967), joka nousi neljäksitoista viikoksi Ruotsin ykköseksi ja saavutti suosiota myös Norjassa. Hän oli 1960-luvulla yksi tunnetuimmista iskelmäsuosikeista Ruotsissa.

Tällä äänivideolla hän esittää kappaleen Det finns ingenting att hämta vuonna 1967. Samalla näytetään valokuvia hänestä:

Hän muutti 1980-luvulla Rånäsiin Tukholman ulkopuolelle. Hänen osoitteensa siellä oli ”Lyckliga gatan”, kuten eräs hänen suosituista kappaleistaan. Hänen julkaisemansa viimeinen laulu oli vuonna 1995 kappale ”Välkommen till Pireus”. Kiertueet hän lopetti vuonna 2005. Hän asui samassa osoitteessa kuolemaansa asti vuoteen 2010.

2. Sten & Stanley, esiintyi 1962 – n. 2015

Sten & Stanley on ruotsalainen yhtye. Sten Nilsson, Ebbe Nilsson ja Stanley Granström perustivat sen popyhtyeeksi Karlskogassa 1962. 1970- ja 1980-luvuilla tyyli kuitenkin muuttui siten, että yhtye kehittyi tanssiyhtyeeksi. Niihin aikoihin yhtye otti vaikutteita diskosta ja esitti sekä covereita että omaa materiaalia. Yhtyeellä on ollut monia kappaleita Svensktoppen-listalla. Yksi tunnetuimmista kappaleista on ”Jag vill vara din, Margareta”.

Sen kokoonpano oli aluksi seuraava: Sten Nilsson, laulu; Stanley Granström, kitara; Per Nilsson, basso; Ebbe Nilsson, urut ja piano; Bo Carlén, rummut. Heistä vain Sten ja Ebbe olivat enää mukana 2000-luvun kokoonpanossa. Uudet jäsenet ovat Alexander Nilsson, Stefan Kahl ja Johann Helander.

Seuraavalla videolla he esittävät kappaleenSpara dina tårar” televisiossa vuonna 1990:

3. Lasse Berghagen, 1965 – n. 2012

Lars ”Lasse” Nils Berghagen syntyi 13. toukokuuta 1945 Tukholmassa. Hän on ruotsalainen laulaja, lauluntekijä ja näyttelijä. Hän julkaisi ensimmäisen levynsä 1965. Vuonna 1969 hän julkaisi singlen ”Teddybjörnen Fredriksson”, josta tuli klassikko. Berghagenin muita menestyskappaleita ovat ”Sträck ut din hand”, ”En kväll i juni” ja ”Stockholm i mitt hjärta”.

Berghagen voitti ruotsalaisen Melodifestivalen-kilpailun vuonna 1975 laululla ”Jennie, Jennie”. Eurovision laulukilpailussa 1975 kappale sijoittui kahdeksanneksi. Edellisvuoden Melodifestivalenissa hän sijoittui Abban jälkeen toiseksi laululla ”Min kärlekssång till dig”. Berghagen isännöi jokakesäistä suosittua televisio-ohjelmaa Allsång på Skansen vuosina 1994–2003. Berghagen oli aviossa laulaja Barbro ”Lill-Babs” Svenssonin kanssa 1965–1968. Hänen tyttärensä on näyttelijä Malin Berghagen.

Tässä on eräitä hänen tekemiään äänilevyjä: Min värld i toner (1972), Ding Dong (1973), Hålligång på krogen (1975), Jag ville bli någon (1976), Tacka vet jag logdans (1977), Det är jul (1978), Tillsammans igen (1980), Dagboksblad (1983), Nära naturen (1988), På begäran (1991), Sträck ut din hand (1995), Inte bara drömmar (1997) ja Till sommaren och dig (1999).

I tisdags kväll uppträdde Lasse Berghagen i säsongsavslutningen av ”Allsång på Skansen”. Kuvan ja tekstin lähde on aftonbladet.se vuonna 2011.

4. Barbara Helsingius, esiintyi 1966 – n. 1995

Barbara Christina Elisabeth Helsingius-Koski (o.s. Helsingius) syntyi 1937 ja kuoli 2017. Hän oli suomalainen miekkailija sekä folk- ja laulelmamusiikin esittäjä, säveltäjä ja sanoittaja. Hän levytti musiikkia 1960-luvun puolestavälistä lähtien suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja norjaksi.

Ennen muusikonuraansa Helsingius valmistui voimistelunopettajaksi. Hän osallistui miekkailijana Rooman olympialaisiin 1960 ja maailmanmestaruuskilpailuihin vuonna 1965 Suomen joukkueessa. Hän kiinnostui amerikkalaisesta folk-tyyppisestä musiikista ja hänen ensimmäinen levynsä vuodelta 1966 onkin suomen kielellä laulettua folkkia. USA:ssa hän avioitui amerikansuomalaisen Henry ”Hank” Kosken kanssa ja asui vuosina 1969–1975 Oslossa, jossa Koski työskenteli diplomaattina Yhdysvaltain suurlähetystössä. Vuonna 1975 perhe muutti Suomen Espooseen.

Barbara Helsingius vuonna 1965. Kuvan lähde on Wikipedia:

Tässä on eräitä hänen julkaisemiaan levyjä: Barbara (1966), Det var en gång (1977), Barbaras blandade (1981), Kahlaajatyttö (1982), Fra Barbara med kjaerlighet (1982), Spegling (1986), Drom og bekjennelse (1986), Rakkaudella (1986), Tuulen niityillä (1992) ja Sånt är vårt liv (1996).

5. ABBA, esiintyi 1970 – 1982, 1992 – 2004

Björn Ulvaeus ja Benny Andersson tapasivat keväällä 1969 kaksi naista, joista tuli Abban toinen puolisko sekä myöhemmin heidän aviopuolisonsa. Agnetha Fältskog oli ollut menestyksekkäällä soolouralla vuonna 1967 julkaistusta ensilevystä lähtien. Hän ja Björn Ulvaeus avioituivat heinäkuussa 1971. Anni-Frid Lyngstad oli aloittanut oman soolouransa hieman aikaisemmin. Benny Andersson avioitui Lyngstadin kanssa lokakuussa 1978.

ABBA on juuri voittanut Eurovision -laulukilpailut vuonna 1974. Kuvan lähde on sivusto eadt.co.uk:

Yhtyeen jäsenet esiintyivät yhdessä jo vuonna 1970 nimellä Festfolk. Nimi Abba syntyi, kun yhtyeen manageri Stig Anderson loi sen jäsenten etunimien etukirjaimista vuonna 1974. He osallistuivat 6. huhtikuuta 1974 Britannian Brightonissa järjestettyyn loppukilpailuun ja voittivat sen. ”Waterloo” nousi listojen kärkeen ympäri Eurooppaa sekä Yhdysvalloissa. Myös samanniminen albumi oli suuri menestys Ruotsissa.

Abba vakiinnutti paikkansa yhtenä maailman suosituimmista yhtyeistä vuonna 1976. Kyseisenä vuonna Britanniassa ja Australiassa julkaistut kokoelmat ”Greatest Hits” ja ”The Best of Abba” ovat edelleen näiden maiden kaikkien aikojen myydyimpiä albumeja. Australiassa aloitettiin yhtyeestä kertovan ”Abba: The Movie” -elokuvan kuvaukset. Sen ensi-ilta oli joulukuussa 1977.

Seuraava kappale Nina, Pretty Ballerina on kuvattu vuonna 1973 ennenkuin he tekivät läpimurron Britanniassa seuraavana vuonna.

Päivitys 5.5.2020. Eino Tienari:

Edellä mainittu ei ole enää katsottavissa minusta riippumattomista syistä. Valitsin sen tilalle kappaleen ”Waterloo” ruotsinkielisenä versiona, ehkä ennen voittoa Eurovision laulukilpailussa 1974.

Videon kesto on 3 minuuttia:

Abba aloitti maaliskuussa 1980 kiertueen Japanissa, missä se piti samalla viimeiset konserttinsa. Loput vuodesta käytettiin uuden ”Super Trouper” -albumin työstämiseen. Vuoden 1981 lopulla ilmestyi yhtyeen kahdeksas ja viimeinen studioalbumi ”The Visitors”. Abban jäsenten kiinnostus yhtyeeseen alkoi hiipua vuonna 1982. Samaan aikaan Björn Ulvaeus ja Benny Andersson käsikirjoittivat Chess-nimisen musikaalin. Vuoden 1982 lopulla Abba päätti jäädä tauolle.

Abban suosion toinen aalto alkoi vuonna 1992, kun kokoelma ”Abba Gold” julkaistiin. Abba Gold on Britanniassa toiseksi myydyin levy (5,1 miljoonaa myytyä levyä). Musikaali ”Mamma Mia!” sai ensi-iltansa Lontoossa vuonna 1999, ja siitä tuli menestys. Uusi Abba-video ”Our Last Video Ever” nähtiin Istanbulin Eurovision laulukilpailun semifinaalissa vuonna 2004.

6. Carola Häggkvist, esiintyi 1977 – 2011

Vasta 16-vuotias Carola osallistui Melodifestivaleniin vuonna 1983 kappaleellaan ”Främling” ja voitti kilpailun ylivoimaisesti. Samana keväänä hän edusti Ruotsia Euroviisuissa 1983 Münchenissä, jossa Främling sijoittui kolmanneksi. Laulusta tuli hyvin suosittu ja se levytettiin myös englanniksi, saksaksi, hollanniksi ja suomeksi. Carolan debyyttialbumia Främling myytiin Ruotsissa yli miljoona kappaletta ja se on maan kaikkien aikojen myydyin levy.

Seuraava video on kilpailuesitys ”Främling” Roomassa:

Carola piti 1980-luvun lopulla taukoa pop-musiikin tuotannosta ja suuntautui hengellisemmälle puolelle. Hartaana kristittynä tunnettu laulaja julkaisi kirkkomusiikkia. Carola Häggkvist oli naimisissa norjalaisen saarnaajan Runar Søgaardin kanssa. Tästä avioliitosta heillä on vuonna 1998 syntynyt poika nimeltä Amadeus.

Vuoden 1991 Melodifestivalenin hän voitti selvästi kappaleella ”Fångad av en stormvind”. Carola pääsi Euroviisuihin 1991 Roomaan ja voitti sen. Hän oli kolmas ruotsalainen euroviisuvoittaja.  Carola on myös näyttelijä, ja 1995 hän esiintyi musikaalissa Sound of Music.

Carola osallistui jälleen vuoden 2006 Melodifestivaleniin. Hänen tämänkertainen kappaleensa oli nimeltään ”Evighet”, mutta jonka hän esitti euroviisuissa englanninkielisenä versiona ”Invincible”. Carola edusti kolmannen kerran Ruotsia vuoden 2006 euroviisuissa. Hän selvitti  tiensä jatkoon finaaliin, mutta ei voittanut.

7. Christer Sjögren, esiintyi 1978 – n. 2015

Christer Sjögren syntyi vuonna 1950 Hagforsissa. Hän on ruotsalainen dansband- ja rock-laulaja. Vuonna 1978 hänestä tuli Vikingarnan jäsen. Sitä ennen hän lauloi yhtyeessä Pelles Orkester. Hän pääsi kappaleella ”I Love Europe”  Melodifestivaleniin, jossa hänet valittiin Ruotsin edustajaksi vuoden 2008 Eurovision laulukilpailuun.

Tämä cd-levyn kannen kuva on nettikauppasivustolta cdon.fi:

Hän on tehnyt äänilevyjä sekä Vikingarna-yhtyeen kanssa että yksinään solistina. Edellä olevalla kaksois cd:llä on ensimmäisenä kappaleena ”Vikingarna – Leende guldbruna ögon”.

Tässä hänen julkaisemiaan sooloalbumeita: Andliga sånger (1989), Andliga sånger 2 (1993), När ljusen ska tändas därhemma (1994, joulualbumi), Varför är solen så röd (1996), För kärlekens skull (2003), Love Me Tender (2004), King Creole (2006), Älskade andliga sånger (2007), Jubileum – 40 år med Christer Sjögren (2008), Mitt sköna sextiotal (2008), Schlagerminnen (2009) ja Kramgoa låtar (2011).

8. Sanna Nielsen, esiintyi 2001 – 

Sanna Nielsen on syntynyt 27. marraskuuta 1984. Hän on kotoisin Bromöllasta, Skånesta. Sanna Nielsen on osallistunut useita kertoja Melodifestivaleniin. Huomioitavaa on, että hän on osallistuessaan aina päässyt finaaliin asti, vaikkakaan voittoa ei tullut ennen vuotta 2014.

Tässä on eräitä hänen  julkaisemiaan äänilevyjä: Silvertoner (1996), Människan och skapelsen (1999), Min önskejul (2001), Nära mej, nära dej (2006), Sanna 11-22 (2007), Stronger (2008), I’m in Love (2011), Vinternatten (2012), Min jul (2013), 16 bästa (2014) ja ”7” (2014).

Seuraavalla videolla Sanna Nielsen laulaa hitaan kappaleen ”Rör vid min själ” Ruotsin radiotalossa vuonna 2010:

Vuoden 2014 Melodifestivalenin Nielsen voitti kappaleella ”Undo” ja edusti Ruotsia Eurovision laulukilpailussa Kööpenhaminassa sijoittuen kolmanneksi.

Sanna Nielsen oli naimisissa vuodesta 2004 vuoteen 2006. Hän asuu nykyään Årstassa Tukholman eteläpuolella poikaystävänsä Joakim Ramsellin kanssa.

Puhetta ruotsalaisista iskelmistä

Kuuntelen mielelläni rytmikästä hyvin laulettua iskelmämusiikkia. Mieluimmin laulaja pysyy paikallaan ja ehkä lähestyy yleisöään. Hän kuitenkin keskittyy laulamiseen ja tekee sen hyvin. Liikaa hyppimistä tai levotonta liikehdintää ei tarvita.

Olen koonnut tähän edellisten kahdeksan iskelmätähden lisäksi luettelon muista ruotsalaisista suosituista iskelmälaulajista menneinä aikoina. Eräät heistä laulavat vieläkin. Olen kuunnellut myös tässä luettelossa olevia esiintyjiä valmistellessani tätä artikkelia. Karsinta oli vaativa tehtävä, koska kaikki eivät voineet tulla mukaan. Luettelen heidän nimensä aakkosjärjestyksessä:

Lotta Engberg, Lena Glädt, Ann Louse Hanson, Ola Hermanson, Hootenanny Singers, Jan Hölland, Sven Ingvars, Lill-Baps, Anita Lindblom, Siw Malmkvist, Tom Nordbloms, Yvonne Norrman, Ulla Persson, Arja Saionmaa ja Jan Öljers.

Voi jospa ruotsin kieltä opetettaisiin peruskoulussa ja lukiossa iskelmiä laulamalla ja levyjä kuuntelemalla. Kyllä silloin monet koululaiset opiskelisivat ruotsia mielellään!

Ruotsalaisia iskelmiä tai muuta kevyttä musiikkia soittavia radiokanavia löytyy nettisivulta: ”www.nettiradiomaailmalla.com/category/ruotsi”

Erityisen kiinnostava niistä on ruotsalaisia iskelmiä soittava radioasema ”www.dansbandsdax.se”. Juuri nyt, kun kirjoitan tätä tekstiä, kuuluu tietokoneeni kaiuttimista tuon radioaseman musiikki.

Eino Tienari, Oulu

 

 

JAA

2 KOMMENTTIA

 1. Ruotsalainen iskelmämusiikki on aina ollut valovuosia suomalaisia edellä.Itselläni oli 70-luvulla kasetillinen ruotsalaista taattua kamaa jota tuli autossa aina soiteltua.
  Hep Star oli suosittu bändi 60- luvulla ulkomaita myöten,ja siinä olivat nuo Abban Anderson ja Ulvaneus laadun takeena.
  Abba on mielestäni maailman paras yhtye levytyksineen,silliyhtiö Abba antoi yhtyeen käyttää nimeään,ja loppu onkin historiaa.

  Ruotsin Carola oli myöskin maailmanluokan laulaja,samoin kuin 70-luvulla suosikkeihini kuuluva Harpo joka lauloi mm. Moviestarista ja Horosckopesta.
  Harpoahan potkaisi polle päähän….ja vakavasti sillä hän menetti näkönsä toisesta silmästä ja hajuaistinsa.Niinpä hän omisti seuraavan levynsä hevoselleen Starsetille.
  https://www.youtube.com/watch?v=ctdFPonC18A&list=RDctdFPonC18A&start_radio=1&t=5

 2. Tänään 5.5.2010 huomasin, että yksi iskelmä oli poistettu yotuben jakelusta. Se oli ABBAn esitys ”Nina, Pretty Ballerina”.

  Valitsin sen tilalle ABBAn esityksen voittajakappaleesta ”Waterloo”. Se kestää noin 3 minuuttia. Sen voi kuunnella katsomalla kirjoitusta uudelleen.