Saksalaisia iskelmiä vuodesta 1950 alkaen

0

Mukana ovat myös Udo Jürgens, Caterina Valente, Heidi Brühl, Roy Black, Heintje ja Nicole. Kuvassa on Freddy Quinn oman äänilevynsä kannessa. Kuvan lähde on Wikipedia.

Freddy Quinn, esiintyi 1953 -2009

Quinn syntyi Ala-Itävallassa vuonna 1931 ja kasvoi Wienissä, mutta asui jonkin aikaa isänsä kanssa Yhdysvalloissa. Hänen kykynsä löydettiin Hampurissa, ja hän sai ensimmäisen levytyssopimuksensa vuonna 1954. Hän edusti Saksaa Eurovision laulukilpailussa 1956.

Quinn tuli tunnetuksi muun muassa hittilevytyksillään ”Heimweh” (1956) ja ”La paloma” (1961). Hän aloitti elokuvauransa 1950-luvulla, mutta esiintyi myös teatterissa. Quinnin suosio alkoi hiipua jo 1970-luvulta. Tässä on hänen eräitä muita Saksan listalle nousseita levytyksiään:

Die Gitarre und das Meer” ja ”Unter fremden Sternen” vuonna 1959, ”La Paloma” vuonna 1961, ”Junge, komm bald wieder” vuonna 1963 ja ”Vergangen vergessen vorüber” vuonna 1964.

Seuraavalla äänivideolla hän laulaa kappaleen ”Seemann deine Heimat ist das Meer” samalla kun kuvaruudulla näytetään aiheeseen liittyviä valokuvia:

 

Udo Jürgens, esiintyi 1951 – 2014

Hän syntyi 1934 Klagenfurtissa Itävallassa ja kuoli vuonna 2014 Sveitsissä. Udo  Jürgens, alkuperäiseltä nimeltään Jürgen Udo Bockelmann, oli itävaltalainen laulaja ja lauluntekijä.  Lähes koko hänen tuotantonsa on saksankielistä. Hän esiintyi monissa elokuvissa vuodesta 1957 alkaen.  Itävaltaa edustanut Jürgens voitti vuoden 1966 Eurovision laulukilpailun kappaleellaan ”Merci, chérie”. Hän edusti Itävaltaa euroviisuissa myös vuosina 1964 ja 1965.

Jürgens levytti yli 50 albumia, sävelsi yli tuhat kappaletta ja myi yli 100 miljoonaa levyä. Tässä on lueteltu eräitä hänen menestyskappaleitaan:

Was ich dir sagen will” vuonna 1967, ”Mein Lied für dich” vuonna 1968, ”Ich bin wieder da” vuonna 1972, ”Meine Lieder-kokoelma” vuonna 1974 ja ”Nur ein Lächeln” vuonna 1978.

Seuraavalla videolla hän esittää 13.1.1968 iskelmän ”Morgen bist du nicht mehr allein” studioyleisön edessä televisiossa. Huomatkaa hänen osaava pianon käsittelynsä:

 

Caterina Valente, esiintyi 1954 – (1990-luku)

Hän syntyi 1931 ja on italialainen iskelmälaulaja. Catarina Valente sai paljon menestystä Saksassa. Hän puhui sujuvasti kuutta eri kieltä, mutta levytti peräti kahdellatoista kielellä, muun muassa saksaksi, portugaliksi, japaniksi, hollanniksi ja kreikaksi. Hän on esiintynyt myös elokuvissa.

Tässä on hänen kappaleitaan Saksan myydyimpien kappaleiden kärkiluetteloissa eri vuosina:

”Ganz Paris Träumt Von Der Liebe” 1955 (myytiin yli 500 000 kappaletta), ”Eventuell” ja ”Es ist so schön bei Dir” 1956, ”Dich wird ich nie vergessen” 1957, ”Spiel noch einmal für mich” 1958, ”Tschau, Tschau Bambina” 1959, ”Einen Ring mit zwei blutroten Steinen” ja ”Rosalie, mußt nicht weinen” 1961,  ”Peppermint Twist” ja ”Quando Quando” 1962.

Seuraavalla äänivideolla kuuluva kappale ”Quando, Quando” on levytetty vuonna 1962. Mukana on valokuvia laulajasta:

 

Heidi Brühl, esiintyi 1959 – 1991

Syntyi 1942 Etelä-Saksassa lähellä Müncheniä ja kuoli vuonna 1991 rintasyövän leikkausoperaation aikana. Sitä ennen hän ehti tehdä menestyksekkään uran.

Hänet löydettiin balettikoulusta näyttelijäksi perhe-elokuviin. Hän päätti alkaa näyttämöalalle ja osallistui sen vuoksi näyttelijä- ja lauluopetukseen. Hänen tunnetuin roolinsa oli ”Immenhof”-filmeissä vuosina 1955-1958. Nuo elokuvat saivat suuren katsojamäärän ja hänestä tuli nuorten elokuvakatsojien suosikki. Hän sai useita elokuvapalkintoja 1960-luvun alkuvuosina. Hän jatkoi jonkin aikaa elokuvanäyttelijänä, mutta oli aloittanut samanaikaisesti esiintyä myös iskelmälaulajana.

Seuraava levyn kansi on vuodelta 1972:

Eräät hänen esittämänsä kappaleet nousivat korkealle sijalla Saksan Liittotasavallan listalla. Sellaisia olivat esimerkiksi:

Annie Get Your Gun – Annie schiess los” -albumi 1963, kappaleet ”Immer wenn du bei mir bist” ja ”Wir werden uns finden” 1959, ”Wir wollen niemals auseinandergehn”, ”Ich liebe den Mondschein” ja  ”Immer will ich dir gehören” 1960, ”Das kann morgen vorbei sein” ja  ”Die Hochzeitsmelodie” 1961.

Seuraavalla videolla Heidi Brühl esittää vuonna 1966 kappaleen ”Hundert Mann und ein Befehl”. Se pääsi samana vuonna suosikkien listalle numeroksi 8. Hän on tässä esityksessä 24-vuotias:

 

Roy Black, esiintyi 1963 – 1991

Roy Black syntyi 1943 Saksassa ja kuoli vuonna 1991. Hänen oikea nimensä oli Gerhard Höllerich. Hän aloitti uransa rock and roll -muusikkona perustamalla yhtyeen Roy Black & His Cannons vuonna 1963. Yhtye sai levytyssopimuksen Polydor Recordsilta.

Levy-yhtiö alkoi ohjata Blackia kohti soolouraa, ja hänestä tuli poplaulajana yksi maansa menestyksekkäimmistä levyttävistä artisteista. Hän myös esiintyi useissa elokuvissa ja televisio-ohjelmissa vuodesta 1967 lähtien. Eräs menestys oli esiintyminen tv-sarjassa ”Ein Schloss am Wörthersee”. Tässä on eräitä hänen Saksan suosikkilistalle nousseita kappaleitaan:

”Ganz in Weiß” ja ”Leg dein Herz in meine Hände” 1966, ”Meine Liebe zu Dir” ja ”Frag nur Dein Herz” 1967, ”Ich denk’ an Dich” 1968, ”Ich hab’ Dich lieb” ja ”Concerto d’amour” 1969, ”Wo bist Du?” ja ”Eine Liebesgeschichte” 1971, ”Träume in Samt und Seide” 1972 ja ”Grün ist die Heide” 1973.

Tässä Roy Black laulaa television ohjelmassa kappaleen ”Ich denk an Dich”:

 

Heintje, esiintyi 1966 – 2017

Tämän laulajan oma nimi on Hendrik Nikolaas Theodor Simons. Hän syntyi 12. elokuuta 1955 Alankomaissa. Jo 11 vuoden ikäisenä huomasi hollantilainen tuottaja Addy Kleijngeld hänen äänensä. Kun poika voitti kykyjenetsinnän kilpailun hollanninkielisellä kappaleella “Mamma”, palkkasi tuottaja hänet laulajaksi.

Länsi-Saksan iskelmälistojen numero kaksi vuoden 1968 suosikkilistalla oli ”Du sollst nicht weinen”. Listojen ykkösenä samana vuonna oli saman laulajan kappale ”Mama” ja neljäntenä ”Heidschi Bumbeidschi”. Kappaleet ”Scheiden tut so weh” ja ”Ich Sing Ein Lied Für Dich” olivat mukana vuoden 1969 suosituimpien listalla.

Tässä hän esittää 13-vuotiaana kappaleen ”Du sollst nicht weinen”:

 

Nicole,  esiintyi 1981 – 2020

Hän syntyi vuonna 1964 Saksassa. Hänen nimensä oli alun perin Nicole Hohloch. Hän on tehnyt pitkän ja loistavan urana. Hän jatkaa esiintymisiään vieläkin.

Nicole on laulanut Eurovision voittajakappaleensa ”Ein Bisschen Frieden” saksan lisäksi myös englanniksi, ranskaksi, hollanniksi, espanjaksi ja tanskaksi. Laulun englanninkielinen versio ”A Little Peace” oli 500. listaykkönen Ison-Britannian singlelistoilla. Nicole on voittonsa jälkeen ollut suosittu iskelmälaulaja Saksassa, ja häneltä on ilmestynyt lukuisia hittejä. Myös laulu ”Ich hab’ dich doch lieb” nousi suosikkien listalle vuonna 1983.

Nicole esittää tällä videolla vuoden 1982 voittajakappaleensa ”Ein Bisschen Frieden” vain 17 vuotiaana:

 

SAKSALAISTEN ISKELMIEN TARJONTA SUOMESSA

Saksalaiset laulajat esiintyvät useilla eri kielillä, eivät aina saksaksi. Yleisradion kanavilla ja Areenassa löytyy hakemalla saksankielisiä iskelmiä, kun tietää mistä hakea. Tee haku esimerkiksi näin: Areena – Radio – Musiikki – Iskelmä & Nostalgia – valitse ”Muistojen bulevardi” tai ”Euroopan valot”. Näissä molemmissa esiintyä usean maan iskelmälaulajia omalla kielellään.

Toinen tapa on käyttää musiikin suoratoistopalveluja, mikä on yleistynyt suuresti viime vuosina. Olen myös itse mennyt mukaan kuuntelemaan niiden antamia mahdollisuuksia. Kolmas tapa on ostaa saksankielisiä LP- tai cd-levyjä kotona soitettavaksi. Neljäs tapa on kuunnella internetissä saksankielisiä radioasemia (nettiradioita).

Eino Tienari, Oulu

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

BLOGINI LUKIJALLE

Tämä on järjestyksessä 20. kirjoitukseni. Siksi ajattelin luoda katsauksen menneeseen. Asia alkoi viime vuoden elokuun lopussa, kun olin kirjoittamassa artikkelia Petsamosta Suomen osana. Silloin heräsi ajatus uudesta julkaisukanavasta eli blogista Kalevan lukijoille. Neuvottelin asiasta ja sain myös apua toimitukselta, josta kiitos. Ehdotin itse blogilleni nimeä ”Eino lukee ja kertoo”. Sen jälkeen asiat alkoivat rullata eteenpäin.

Jokaista tekstiä varten olen suunnitellut aiheen etukäteen, lukenut ja jopa ostanut siihen kirjoja sekä käyttänyt internetin tarjoamia palveluja valittuun aiheeseen liittyen. Jotta kirjoituksesta ei tulisi liian pitkä, otin tavaksi jakaa aiheen kahdeksi peräkkäin tulevaksi artikkeliksi. Niiden on tarkoitus täydentää toisiaan, joten suosittelen molempien lukemista. Valokuviin ja musiikkinäytteisiin kiinnitän paljon huomiota. Kaikki julkaistut valokuvat ja musiikkikappaleet ovat käyneet läpi suorittamani karsinnan ja valikoinnin.

Nyt väliaikatietona kerron kirjoitusten aiheiden jakautumisen: ”sodat maailmalla” 5, ”maanpuolustus” 5, ”Suomen historia” 5, ”kirjallisuus” 3 ja ”musiikki” 2. Vanhoja kirjoituksiani pääsee lukemaan seuraavan hakupolun kautta:

Kalevan blogit – pallolla – bloggaajat – Eino lukee ja kertoo

– – – – – – – – – –

Eino Tienari, Oulu

JAA