Etätyö ulkomaille – uhka vai mahdollisuus?

1

Etätyöllä ulkomaille tarkoitetaan tässä artikkelissa verkkovälitteisesti tehtävää työtä Suomesta ulkomaille. Työ saattaa olla esimerkiksi useilla päätelaitteilla tehtävää työtä ja työsuhde on määräaikainen, projektityö tai toimeksianto.

Tässä kerron omien kokemusteni perusteella mitä kannattaa huomioida, jos harkitset tämäntyyppistä etätyötä.

Suomalaiset ovat kysyttyjä työntekijöitä kansainvälisillä työmarkkinoilla. Keikkatöistä saatavat palkkiot eivät kuitenkaan ole korkeita ja tästä syystä nämä työt sopivat erityisesti opiskelijalle. Työtapa poikkeaa huomattavasti kaikesta aiemmin kokemastasi monin tavoin:

  • työsopimus kirjoitetaan verkon kautta usein eri menetelmin
  • etätyö ulkomaille edellyttää aina sujuvaa englanninkielen taitoa vähintään, mutta myös muusta kielitaidosta on etua
  • työntekijän täytyy ymmärtää maiden väliset aikaerot esimerkiksi silloin, kun tehdään töitä toiselle aikavyöhykkeelle ja asetetaan tiettyjä deadlineja projekteille
  • palkkiot maksetaan yleensä työnantajan sijaintimaan mukaan, poikkeuksena globaalit yritykset, joissa valuutta voi olla mitä tahansa. Tämä kannattaa huomioida pohtiessa työnteon tuntimääriä ja kannattavuutta
  • palkkiota varten täytyy hankkia PayPal-tili, josta täytyy ottaa raportit verotusta varten
  • työnantajapuolen HR-osasto ei ole välttämättä englanninkielinen, joten on hyvä varautua siihen, että asioita, kuten työtodistusasioita hoidetaan mm. ranskaksi tai saksaksi.
  • työaika voi poiketa totutusta.

Kun olet tehnyt työnantajan/toimeksiantajan kanssa sopimuksen keikasta, siitä ilmoitetaan (jos olet opiskelija),Kelalle ja/ tai verottajalle kun olet saanut palkkion, muuten kyseessä on puhtaasti harrastustoimintaa. Muista, että on omalla vastuullasi tarkastaa, että toimeksiantaja on luottokelpoinen.

Tehtyäsi työkeikan, tallenna siihen liittyvät dokumentit huolella, lukuun ottamatta NDA-sopimuksen rajaamaa aineistoa.

Verotuksen näkökulmasta palkkio on yleensä työkorvausta.

Täytä veroilmoituksessa kohta 16A Selvitys ulkomaantuloista (ansiotulot) tai ilmoita erillisellä lomakkeella. Muista vaihtaa valuutta oikein. Useat IT-alan yritykset maksavat dollareina palkkionsa.

Ajantasaisen valuuttakurssin ja valuuttalaskimen löydät Suomen Pankin sivuilta.

Ilmoittaessasi ulkomaantuloja, on hyvä muistaa, että jos palkka/palkkio/tilitys/työkorvaus maksetaankin Suomen sivutoimipisteesta, niin silloin siitä menee yleensä tieto verottajalle suoraan, mutta asia kannattaa varmistaa, etenkin jos tulolaji on tekijänoikeuteen liittyvää korvausta.

Ulkomaille työskennellyt  tunnit tuovat runsaasti elämänkokemusta, verkostoja, kielitaitoa ja osaamista.

Etätyötä tarjoavia yrityksiä ovat muuan muassa

SDL (käännöstyöt)

Appen (Web evaluator)

Jos teet töitä freelancerina tai verokortilla, huomioi veroilmoitusta tehdessäsi, että  jos teet töitä Yhdysvaltoihin ja Australiaan. yksi Australian dollari (AUD) on noin 0,63 Yhdysvaltojen dollaria (UD). Nämä täytyy eritellä eri ulkomaantuloina, koska niiden lähdemaat ovat erit. Palkkioiden maksuajankohta kannattaa myös varmistaa.

Alalla toimijoista, esim. Appenilla on Appen’s Crowd Code of Ethics, jossa palkkaus on erikseen mainittu.

1 KOMMENTTI