Uniapnean diagnosointiin löytyy helpotusta Oulusta

0

Kuinka uniapneaa tutkitaan nykyaikaisilla välineillä? Miten mittaustulosten etäluvun mahdollistava sovellus nopeuttaa sairaaloiden uniapneatutkimusten ruuhkahuippuja?

Näitä asioita lähdin tutkimaan Oulussa ja Helsingissä toimistojaan pitävästä Nukute Oy:sta. Haastattelussa on Nukute Oy:n perustaja ja neljä vuotta toimitusjohtajana ollut Tuukka Visuri. Nukutessa aloitti uusi toimitusjohtaja Tommi Kaasalainen huhtikuussa.

Tietojärjestelmäintegraatioiden tekijästä terveysteknologia-alalle

Visuri valmistui TTY:lta Tampereelta tiedonhallinnan diplomi-insinööriksi ja teki jatko-opinnoissaan väitöskirjaa tietojärjestelmiin liittyen. Visurin isä oli maratoonari, joka innosti poikaansa keksimään nestetasapainomittarin. Visuri kiinnostui tietokantoja tutkiessaan ihmisten eri ominaisuuksien mittaamisesta ja irtisanoi itsensä Accenturen palveluksesta, jossa hän toimi SAP-konsulttina. Visuri siirtyi 25-vuotiaana terveysteknologia-alan yrittäjäksi.

 

Tarina Nukuten takana

Visuri sai idean laitteeseen lähipiirinsä ansiosta. Hänen kaverillaan oli hoitamaton uniapnea, johon tämä oli melkein menehtynyt jo useamman kerran.

Visurin kaveri ei pystynyt käyttämään perinteistä uniapnealaitetta, koska hänen ylähengitystiensä olivat hyvin ahtaat ja tästä syystä hänen olisi pitänyt käyttää isompaa maskia, joka aiheutti hänelle paniikinomaista tunnetta. Kaverilla oli vielä tapana repiä unissaan maski pois kasvoilta. Tästä Visuri sai inspiraation parempikäyttöisen laitteen kehitykseen.

”Ideasta syntyi innovaatio erittäin hyvän teknisen tiimin ansiosta”, Visuri kiittää. Artikkelissa mainittu kaveri työskentelee nykyään Nukutessa.

 

Nukuten kehitystyö tapahtuu Oulussa

”Täällä on RD ja nyt kun tuotemyynti alkaa syksyllä, niin meillä on Helsingissä GE Healthcaren kampuksella toimisto  myyntiä ja markkinointia varten”. Visurin mukaan uniapneasta kärsiviä on arviolta lähes miljardi, mutta 90 % jää diagnosoimatta, koska nykydiagnostiikkalaitteita on vaikeaa käyttää ja sairaalat ovat pahoin ruuhkautuneet potilaista.   Tästä syystä Nukute Oy on panostanut omassa laitteessaan sen käytettävyyteen, opittavuuteen sekä erilaisiin opastevideoihin. Näin potilas laitteen saatuaan, pystyy helposti oppimaan laitteen oikeanlaisen käytön, näkemään mittaustuloksen onnistumisen.

”Olemme panostaneet siihen, että potilas saa unen silloin kun mitataan, jolloin tulokset ovat myös totuudenmukaisia. Useilla nykylaitteilla on ongelmana se, että niiden kanssa ei saa unta, jolloin tulee tulokseksi vääriä negatiivisia (false negative) ja todetaan ettei ole apneaa, vaikka oikeasti olisikin. Ihminen ei ole päässyt syvään uneen”, Visuri toteaa.

Nukute Oy:n laite eroaa muista laitteista siis siinä, että sen kanssa nukkuja voi vaihtaa asentoaan ja kääntää kylkeään niin, ettei se vaikuta tulosta väärentävästi, vaan unenlaatu saadaan mitattua luotettavasti.

”Unitutkimuksessa isossa roolissa on asentoriippuvainen apnea ja nykylaitteilla voidaan nukkua käytännössä vaan selällään, jolloin sitä asentoriippuvaista apneaa on vaikea tutkia, toisin kuin meidän laitteillamme. Meillä laitteissa lisäksi on asentoanturi”, Visuri pohtii.

Ulkoisesti Nukute Oy:n laite on siis vihreä panta, jonka pinta on ns. medical-hyväksyttyä ja soveltuu lääketieteelliseen käyttöön aiheuttamatta esimerkiksi allergisia reaktioita.  Näin ollen se täyttää lääkintälaitevaatimukset.  Laite soveltuu eri kokoisille käyttäjille lapsia lukuunottamatta, toistaiseksi.

 

Miten Nukute-laite toimii?

Uniapnean tutkimuksessa Nukuten laitekokonaisuuteen kuuluu kaulapanta ja  pulssioksimetri, jotka mittaavat uniapnean sekä tablettitietokone sovelluksineen. Pannan näköinen laite asetetaan kaulalle ja tablettitietokoneessa on sovellus, joka lähettää rekisteröidyt tiedot Nukuten pilvipalveluun ja pilvipalvelun kautta lääkäri pystyy tulostamaan raportin suoraan.

”Tablettitietokoneen sovellus opastaa käyttäjää ja kertoo aamulla, onko mittaus onnistunut ja jos mittaus ei ole onnistunut, niin mitataan toinen yö”, Visuri opastaa.

Visuri kertoo, että he ovat tehneet kuvamateriaalia ja opetusvideoita, jotta laitteen käyttö olisi mahdollisimman helppoa suomeksi ja englanniksi.  Nukute Oy on laajentamassa markkinoitaan muualle maailmalle  ja tämä edellyttää erilaisten sertifikaattien saantia.

 

Nukute vientituotteena

”Me olemme potilaslähtöisessä seulonnassa mukana ja keskussairaalan jonoista saadaan puolet jonoista pois tämän laitteen avulla”.

Tällä hetkellä Nukuten laitteita on käytössä mm. Oys:n kliinisen neurofysiologian osastolla ja Nukutella on myös tuore sopimus Itä-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa. Kesän aikana Nukute  Oy laajentaa yhteistyötään Australiaan, Queenlandin yliopistolliseen sairaalaan.

”Me saimme Horizon-rahoitus SM1 JA SM2 ja meidät valittiin noin viidestö sadasta yrityksestä kymmenen parhaan joukkoon ja saimme sieltä 1,75 miljoona, josta omarahoitusosuus on 750 000. Olemme käynnistäneet rahoitusrundin  ja haemme sijoittajia”, Visuri kertoo.

 

Ohjelmistopuolen osaajia tarvitaan

Oulussa meillä on RD eli tutkimus ja tuotekehitys ja meillä on ollut jatkuvasti haasteita saada osaajia. Me haluamme ohjelmistopuolen työntekijöitä. Meillä on hyvä sensori ja rauta, mutta ydin on algoritmeissa.

”Jos osaa koodata niin koulutuksella ei ole väliä”, Visuri vastaa, kun kysyn että onko heillä jokin tietty koulutustausta, jota he työnhakijalta odottavat.