Langaton testaus pysyy trendien mukana

0
Copyright © Verkotan Oy 2019

Oletko aina halunnut tietää mitä tarkoittavat termit SAR ja OTA?  Kävin ottamassa asiasta selvää ja tutustumassa langattomaan testaukseen Oulussa. Haastattelussa Verkotan Oy:n toimitusjohtaja Kari Komonen.

Verkotan Oy myy testauspalveluita, sertifiointitestauspalveluja ja tuotekehitysvaiheen testauspalvelujen sekä konsultointeja langattoman suorituskyvyn alueella. Uutena myyntijohtajana heillä aloitti hiljattain Kimmo Hyrynkangas. Yritys tekee myös räätälöityjä testauspalveluja esimerkiksi tilanteessa, jossa suoraan kaupalliset ratkaisut langattoman suorituskyvyn alueella eivät riitä asiakasyrityksen tarpeisiin. Käytännössä tämä Komosen mukaan tarkoittaa sitä, että he pystyvät rakentamaan uuden testimenetelmän tai uuden konseptin siihen, miten jokin asia voidaan testata.

 

Mitä suorituskyvyn testaus käytännössä tarkoittaa?

Verkotan Oy tekee Komosen mukaan esimerkiksi OTA-testausta ilmarajapinnan yli (Over The Air) eli esimerkiksi, että kuinka hyvin kännykkä kuuluu, toisin sanoen kuinka hyvä lähetysteho esimerkiksi matkapuhelimessa on.  Käytännössä kyse on radion testauksesta.  Radio menee moneen paikkaan IoT:n myötä ja sitä kautta testattavien laitteiden kirjo kasvaa valtavasti.  Komonen kertoo myös, että heillä tehdään SAR-testausta eli mitataan, kuinka radiolaite säteilee käyttäjää kohti, jos laitetta käytetään noin parinkymmenen sentin päästä ihmisen tai eläimen kehoa. Näin varmistetaan, että radiolaitteen säteilyteho on alle sen, mitä on vaadittu.

SAR-arvot mitataan Komosen mukaan jokaisesta matkapuhelimesta ja kyseinen arvo ilmoitetaan käyttöohjemanuaalissa.  ”Sillä saralla tuotevalikoima, jota olemme testanneet, on ollut iso, meillä on ollut testauksessa mm. tukiaseman antenneja”, Komonen toteaa ja näyttää samalla minulle ruskeahkolla nesteellä täytettyä isoa allasta, jonka alapuolelle tukiaseman antenni sijoitetaan. Altaassa oleva neste simuloi Komosen mukaan ihmisen kudoksen sähköisiä ominaisuuksia. Robotti liikuttaa kynän näköistä mittatikkua, joka hakee missä on sähkökentän maksimialue ja mittaa ollaanko testauksessa rajojen alla lähetystehoissa.

 

Mittausvirheen mahdollisuus on minimoitu

Tiedustelin Komoselta, voiko esimerkiksi pintojen heijastumat vääristää mittaustulosta. Komosen mukaan tämä ei ole mahdollista, koska mittausmenetelmät itsessään ovat hyvin standardoituja, kuten esimerkiksi SAR-testauksessa on.  Siinä sen alan huippuasiantuntijat ovat miettineet miten luotettava testaustulos kannattaa tehdä. ”Sillä saralla ei ole räätälöintiä, vaan me tehdään selkeiden speksien mukaan. OTA-testauksessa voidaan siis tehdä räätälöityjä ratkaisuja, mutta SAR-testauksessa käytetään kaupallista testilaitteistoa, jolloin se menee hyväksytyn testilaitteiston ja hyväksyttyjen tapojen mukaan”, Komonen toteaa.

Tavalliselle kuluttajalle SAR-testauksen tulokset näkyvät matkapuhelinten osalta käyttöohjeissa. Komonen kertoo, että heillä on ollut testattavana myös puettavaa elektroniikkaa, kuten esimerkiksi älyvaatteita tai älysormuksia. Tunnetuista merkeistä mm. älysormusvalmistaja Oura on testauttanut säteilytasonsa Verkotan Oy:lla.

 

Langattoman testauksen tulevaisuus

”Haluamme olla voimakkaasti mukana Oulun ekosysteemin kasvun tukijana, buustata sitä ja omalta osaltamme tarjota tätä palvelua. Me lähdettiin vuonna 2014 Microsoft Mobilen loppuaikoina miettimään, että mitä seuraavaksi ja perustettiin yritys. Sitä kautta nähtiin silloin, että tilanne oli aika haastava Oulun seudulla. Nyt tilanne on paljon mukavampi, on paljon enemmän tilaisuuksia ja ihmisille on töitä. Työtarjouksia voi tulla useitakin. Tämä on positiivinen kehityksen kehä”, Komonen vahvistaa.

Komonen näkee oman alansa hyvin vakaana, koska langattomuutta tulee moniin paikkoihin ja matkapuhelimet ja tukiasemat ovat ennustaneet langattomuutta, mutta hänen mukaansa nyt ollaan tilanteessa, että teollisen internetin myötä se menee tehtaisiin ja autoihin, jolloin langattomuudella seurataan esimerkiksi missä auto liikkuu. ”Lääketieteen saralta löytyy myös asiakkaita”, Komonen toteaa.

Hän näkee langattomuuden itsessään hyvin kustannustehokkaana ratkaisuna teollisuudelle, koska kaapeleissa on aina rikkimenon riski ja niiden korjaaminen on Komosen mukaan kallista ja vian paikantaminen on hidasta. Komonen opastaa, että 5G:n myötä latenssi on riittävän pieni, jolloin langatonta verkkoa voidaan hyödyntää yhä monipuolisemmilla tavoilla.

 

Koirapantojen säteilyn testaus myös mahdollista

Komosen mukaan he ovat simuloineet koiraa. Heillä oli eläimen kudosta sähköisiltä ominaisuuksiltaan vastaavaa nestettä putkilossa ja sen päällä eläimen karvaa, jolloin he pystyivät mittaamaan koirapannan suorituskykyä. He varmistivat SAR-testauksen avulla, että säteily on sallituissa rajoissa niin, ettei itse eläimiä käytetty tai vahingoitettu testivaiheessa.

Komonen pohtii, että eläimille suunnattujen tuotteiden valmistajat ovat nykyään aika tarkkoja siitä, että tuote on turvallinen ja he mielellään auttavat testaamaan näitä tuotteita.

 

Testauksella pystytään varmistamaan erilaisten paikantimien toiminta riskitilanteissa

Heitän Komoselle idean, että voisiko hissilipuissa olla paikantimet esimerkiksi alaikäisillä laskettelijoilla, jolloin Verkotan Oy pystyisi helposti testaamaan rinteessä paikantimen signaalin tehokkuuden ja rinneonnettomuuksia pystyttäisiin ennaltaehkäisemään seuraamalla nuorten laskettelijoiden reittivalintoja paremmin.  Komonen näkee siinä hyvän ajatuksen jollekin kehitettäväksi. Kenties idean toteuttaja löytyy seuraavista haastateltavistani.

 

Uusia osaajia kaivataan

Verkotan Oy:lla on osaajapula, joten tässä lukijoille pienenä vinkkinä, että he tarvitsevat OTA-testaukseen ja antennitestaukseen osaavaa testaajaa. He etsivät oma-aloitteista, radiotekniikasta kiinnostunutta henkilöä, jolla on hyvä englanninkielentaito, itseohjautuvuus ja mahdollisesti insinööriopintoja tai yliopisto-opintoja radiotekniikan alalta.