Tekoälyn määritelmä

0

Sanastokeskus TSK:n Tietotekniikan termitalkoot -projektissa laaditaan suosituksia IT-alan suomenkielisistä termeistä. Sanoilla tekoäly tai koneoppiminen ei kuitenkaan tällä päivämäärällä hakutuloksia tullut.

FT, Professori emeritus, dosentti Antti Hautamäki (Futura 4/2018) on todennut, ettei tekoälylle ole vakiintunutta määritelmää, mutta intuitiivisesti sitä voitaisiin luonnehtia näin:

tekoäly on keinotekoista älykkyyttä, joka matkii tai simuloi ihmisen älykästä toimintaa.

Toimittaja Atte Jääskeläinen  (WSOY 2019) on kuvannut teoksessaan Mitä tapahtuu huomenna, kun tekoäly poistaa järjettömyydet?, tekoälyä ”muutosjohtamisprojektiksi”, jossa tekoälyn järkevä käyttö edellyttää erityistä datankeruuseen ja hyödyntämiseen liittyvää suunnitelmallisuutta organisaatiolta.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan professori Pekka Neittaanmäki ja Siukin Sanomien päätoimittaja Timo Siukonen määrittelevät tekoälyn (Jyväskylän yliopisto, tutkimusuutiset 7.3.2019) seuraavasti:

Tekoälyn avulla koneet, laitteet, ohjelmat ja järjestelmät pystyvät toimimaan tehtävän ja tilanteen mukaisesti järkevällä tavalla.

Kirjallisuudessa tekoälyä kuvataan datan hallinnan työkaluna, jonka tavoitteena on lisätä tehokkuutta, vähentää ihmisiltä psykososiaalista kuormitusta, sekä parantaa kognitiivista ergonomiaa. Etnologian dosentti ja antropologian lehtori Jukka Jouhki (2017) Jyväskylän yliopistosta toteaa, että antropologin näkökulmasta tekoälyn käyttö kyseenalaistaa ihmisarvon: kuinka ihmisarvoa mitataan, kun koneet tekevät kaikki työt?

Onko siis tekoäly hyvä renki, mutta huono isäntä?

Haastattelen  seuraavassa blogikirjoituksessani tekoälykoulutukseen perehtynyttä  asiantuntijaa. Silloin aiheesta lisää.