10 asiaa pääsiäisestä

0

1.Mämmi

Mämmituokkosesta löytyi kiinnostava uusi resepti.

Mämmi tehdään ruokatehtaissa, mutta minun lapsuudessani sitä tehtiin kotona, äidin keittiössä, tuohiropposeen ja paistettiin leivinuunissa. Isän viljelemästä rukiista.

Mämmin ainekset ovat edelleen pääasiassa ruisjauho ja hmm…mitäs muuta? Se on kuitenkin kiinteää, mustaa ja paksua, makeaa ja lusikoitavaa jälkiruokaa, jota syödään (vanilja)kerman kera. Imellytys saa mämmin valmistuksessa makean maun esiin.

2. Munat

Sipulinkuorivesi värjää munat ruskeiksi.

Kananmunat kuuluvat pääsiäiseen. Muna on uuden elämän vertauskuva.

Munia voi keittää sipulinkuorivedessä, jolloin niihin tulee hienot ruskean vivahteet. Niistä voi raakoina puhaltaa sisuksen pois, ja tyhjinä koristella vaikka vesiväreillä ripustettavaksi pajunoksiin.

Helpommalla pääsee, jos ostaa valmiita askartelumunia ja vielä helpommalla ostamalla valmiita muovisia koristemunia oksineen.

Suklaamunajahti pääsiäislauantaina on hauska hetki.

Kuva on tehty IPadin sovelluksella nimeltä Paper. Sovellus on tosi hauska ja innostava piirtämisalusta. Tein kuvan IPadillä 2014.

Ensin joku ostaa suklaamunia ja piilottaa niitä olohuoneen sisustukseen. Joskus voi tehdä aarteenetsintäkartan munajahtia varten, jos nyt aikaa jää. Panostus kannattaa. Etsijää voi kiusoitella sanomalla, että kylmenee, lämpenee, kuumottaa, kun etsijä liikkuu kohteen lähistöllä. Kokeiltu myös aikuisten lasten kanssa.

3. Pajunkissat

Pajunkissat heräävät tänä pääsiäisenä hitaasti Rantalakeudella myöhäisen talven takia.

Pajunkissat naukuvat hitaasti tänä keväänä, ja lumihangesta pilkottaviin pajunoksiin pääsee helpoiten käsiksi tänä pääsiäisenä vain hiihtämällä. Rantalakeudella pajupensaita riittääkin. Oksiin tällätään värillisiä höyheniä, jos komerosta ei löydy edellisvuosien virpovitsoja.

Uudet pajunoksat höyhenineen ovat kissan leikkikaluna joka tapauksessa.

4. Tiput

Ilman tipuja ei ole kanoja, eikä ilman kanoja ole munia. Komerosta löytyvät ikivanhat ja kuluneet pääsiäistiput, joita lapset tai perheen lemmikki ovat muovanneet hauskan näköisiksi. Onneksi pääsiäinen askarteluineen on vain kalpea jäljitelma jouluhässäkästä.

Tässä kylvetään rairuohoa. Ajoitus on tärkeää myös maanviljelijöiden työssä.

5. Rairuoho

Rairuoho kylvetään astiaan eri aikaan, joko hyvissä ajoin ennen pääsiäistä tai pääsiäisviikolla, jolloin se viikonloppuna on vasta oraalla. Kylväminen, kasteleminen ja kasvun seuraaminen vain on niin kivaa keväisin. Kun kuiva siemen saa vettä, valoa ja lämpöä, se rupeaa kasvamaan ja vihertämään lepokauden jälkeen.

Päiväkodissa ja koulussa kylvetään rairuohoa pieniin astioihin, maitopurkin pohjiin ja tuodaan repussa kotiin ehjänä tai hajonneena repun pohjalle multineen.

6. Pääsiäiskokko

Pääsiäiskokon polttamisperinteen tulevaisuus lienee taattu.

Keväinen, tummuva Rantalakeuden taivas täyttyy savusta ja tulen ritinästä.

Lapsuuden pääsiäisestä on jäänyt mieleen makkaranpaisto ja limsanjuonti valtavan, risuista, oljista tai roskista kerätyn pääsiäiskokon äärellä. Taisimme kerätä sinne kylän katajat ja aitasta löytyneet amerikanapukengät. Muistot tulvivat mieleen aika haalistuneina.

Pääsiäiskokkoja poltetaan nykyäänkin pääasiassa Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, mutta myös Oulun Lammassaaressa pääsiäislauantaina. Polttamisesta ilmoitetaan verkon kautta palolaitokselle.

7. Virpojat

Nämä pikku virpojat kävelivät Santamäessä, Kempeleessä palmusunnuntaina 2017.

 

Tänä palmusunnuntaina emme sattuneet olemaan kotona, mutta lumessa olleista pienistä kengänjäljistä päätellen kotiovemme takana oli vieraillut pikku pääsiäisnoitia. Ortodoksinen perinne on sekoittunut nykyajan tarpeisiin.

Virpomisperinne on mukava, vaikka nykyajan lapset saavat aivan riittävästi karkkeja.

Oikeastaan vasta lankalauantaina tulisi pukeutua trulliksi, mutta tavat vaihtelevat eri seuduilla aivan mielivaltaisesti (lasten toimesta).

8. Hiihtäminen

Ei ole tungosta merenjäällä Oulunsalossa, vaikka hiihtäjiä oli lukuisia. Monet hiihtivät Letosta Lumijoen lintutornille. Juomista pitää ehdottomasti olla mukana hiihtomatkalla.

Pääsiäisenä pitää hiihtää Lapin hangilla tai muualla, missä nyt lunta on! Tänä pääsiäisenä sitä lienee lähes kaikkialla Suomessa vieläkin.

Sukset vain jalkaan, aurinkolasit silmille ja hangille hiihtelemään. Evästä reppuun. Luonnosta kannattaa nauttia juuri nyt, kun hanget ovat vielä valkoiset ja kantavat. Merellä mahtuu hiihtämään näin hienoilla laduilla.

9. Koulun pääsiäinen

Koulun pääsiäinen on vahvasti sidoksissa uskontoon.

Koulussa askarrellaan ja piirretään

 • tipuja
 • virpovitsoja
 • pajunkissoja
 • aurinkoja
 • tulppaaneja
 • narsisseja
 • rairuohoja ruukuissa
 • noitia luudalla kissoineen ja kahvipannuineen.
 • Koulun pääsiäiseen kuuluvat niin maallisen pääsiäisperinteen kuin kristillisen pääsiäisen sisältö, hiljaisen viikon tuokioita, mahdollisesti seurakunnan ja koulun yhteistyössä järjestetty kirkkohetki kotikirkossa.

Pääsiäisen virret ovat kauniita, vanhoja sävelmiä,  ja sanat puhuttelevat kuulijaa vakaumuksesta riippumatta .

10. Pääsiäisviikon päivien nimet

Palmusunnuntai aloittaa pääsiäisviikon, hiljaisen viikon eli piinaviikon, jonka päivien nimet ovat sekä kristillistä että maallista perinnettä.

 • Malkamaanantai
 • Tikkutiistai
 • Kellokeskiviikko
 • Kiirastorstai
 • Pitkäperjantai
 • Pääsiäislauantai, hiljainen lauantai, lankalauantai
 • Sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai
 • Toinen pääsiäispäivä
Narsissit koristavat suomalaiskoteja pääsiäisenä.

 

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.