Luminen valokuvatarina tunturista

Lähde sinäkin kuvaamaan puhelimella ja kameralla tunturiin omia tarinoitasi. Ota asiantunteva opas mukaasi talven ihaniin maisemiin. Tai katsele muuten vain tästä tunturikuvia!

0

Kuvaamista tunturissa kolmella erityyppisellä kameralla

Tunturiin siis vain kuvaamaan! Laitoin reppuun kolme kameraa, joista kaksi oli puhelimia; iPhone 6sx, Nokian Windows Phone1520 ja varsinaisen kameran Canon Powershot SX60 HS.

Kuvausta varten täytyi kameroille löytyä lämpimät paikat repussa tai puseron sisällä. Akkujen loppuminen kovassa, yli tai alle kahdenkymmenen asteen pakkasessa, olisi se vaikein ongelma ratkaistavaksi.

Toinen tekijä vaikeuttaisi hommaa kovasti eli se, miten näpit tarkenevat kuvaustilanteessa, kun vihdoin on päättänyt mikä kuvaustapa mihinkin aiheeseen sopii.

IPhonen puhelinten akut eivät riitä pakkasessa, mutta puhelimesta olisi myöhemmin hyötyä kuvien käsittelyssä. Nokian Windows Phone -puhelin on lempikamerani pakkassäällä, ja se toimii aina, mutta ei vakauta esimerkiksi videota tarpeeksi.

Canonin Powershot odottaa kiltisti käyttöä repun uumenissa, jossa sillä on lämmikkeenä kuumavesipullo. Olen vähän vastahakoisesti ottanut tämän kevyen ja helpon Canonin käyttöön, mutta osaan kuitenkin jo käyttää sen moninkertaista suurennusta.

Todellinen kuvausharrastaja keskittyy yleensä vain kuvaamiseen ja aiheiden etsimiseen turvallisuudenkin kustannuksella. Kuvauksen rinnalla tuntui pikkuseikalta se, että hiihdin tunturissa, kiipesin ylös latua ja laskin alas, no, joskus ladun ulkopuolellakin.

Tunturiin lähdetään yhdessä toisten kanssa turvallisuuden takia.

Kerrospukeutuminen on tyypillinen tapa pukeutua lämpimästi tunturisäähän, joka yhtäkkiä voi vaihdella todella rajusti eri korkeuksilla. Lämmintä jaloille, kunnon varakäsineitä ja -lapasia reppuun sekä kypärälakki pipon alle. Pähkinöitä ja kuivattuja omenanpaloja taskuun ensiavuksi verensokerin laskulle.

Hiihtovälineet eli sukset, sauvat ja hiihtokengät kannattaa valita oikein, ei esimerkiksi niin kuin minä joskus tein. Otin luistelusukset matkaan. Arvaahan sen, että meno oli hidasta, mutta alastulo liukasta ja vaarallista pujotellen siksakkia tunturin rinteillä.

Kuvat on otettu Pallas-Ylläksen kansallispuistosta tänä talvena. kokeneen tunturikävijän opastuksella.

Tunturiretkillä otetut seikkailuvideot päätynevät tietokoneen kovalevyltä ja puhelimen kortilta, USB-tikulta tai pilvestä (ICloud, Flickr, Microsoft One Drive, videotarinoiksi. IMovie vastaa hyvin tarinoidenteko-ongelmaan.

Linkki valokuviin Flickr

Ylläksen tunturijonoja tykkylumipuiden maisemassa helmikuussa 2018.
Lumi takertuu mäntyihinkin oikein hurmaavasti tunturilaaksossa.
Harmaan sävyt näissä männyissä. Kun paakut irtoavat auringon lämmössä, en haluaisi hiihdellä puun alla.
Kumarruin paksuine vaatevarustuksineni ottamaan edes yhden lähikuvan lumihangen kiteistä. ”Diamanten på snön”. Sibeliuksen sävellys.
Lumiset puut vaihtavat väriään taivaan tahdissa. Muutamassa minuutissa värit vaihtuvat.
Paljon pikkuisia dinosauruspuita Kukastunturilla. Ne vähenivät vähenemistään, kohti tunturin huippua. Kiitos kuvausoppaalleni asiantuntevasta kohdevalinnasta.
Ihmeellisiä nämä luonnon muovaamat näkymät. Pääsisipä mahdollisimman moni suomalainen katsomaan tunturiin kaunista kotimaataan!
Kamera tekee tepposet ja kerää kaiken sinisen värin tuohon kuvaan, jota en ole yhtään muokannut.
Mänty on saanut lumiset jauhokokkareet päällensä. Kastiketta tulossa!
Kehys ja maisema Ylläkseltä. Hiihtomatkan tuli edetä, mutta tällaiset houkutukset hidastivat sitä merkittävästi.
Tuntuu niin kylmältä! Poski jäässä. Onneksi vedin kaulurin naamalle.
Näkymät eivät loppuneet tunturista, kun hiihtäjä vain jaksoi hiihtää tuntikausia. Eväiden voimalla tietysti!
Aurinkoa vasten kuvatessa lopputulosta ei näe kunnolla ennen kuin mökin lämmössä.
Tasaisempi, ehkä hieman tylsäkin, valokuva kaiken lumisen yltäkylläisyyden jälkeen.Ehkä kyseessä on Kuervaara, jonne kiipesimme aivan mökin vierestä lähtevää polkua, sukset kädessä, reppu selässä ja kuvaukset mielessä.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.