Voihan alkoholipolitiikka

0

Keskustapuolueen uusin tempaus saa kyllä miettimään Suomen jakautumista niihin, jotka näkevät alkoholin Piruna ja niihin, jotka suhtautuvat alkoholiin lähes, kuten mihin muuhun tahansa juomaan. Suurimalla osalla suomalaisista alkoholin käyttö pysyy kohtuudessa, mutta ken on alkoholista riippuvainen, tekee vaikka itse juomansa, jos ei muuten saa. On vaikea uskoa, että alkoholin haittoja saataisiin vähennettyä siirtämällä kakkos-olutta väkevämmät juomat Alkoihin. Toki se saattaisi vähentää sellaisen henkilön juomista, joka joskus sen saunakaljan haluaa ostaa ja siten vähentää myyntiä lähikaupoista.

Itse edustan sitä toista ääripäätä, joka olisi valmis tuomaan viinit ja viinatkin ruokakauppoihin. Monissa muissa maissa kuin Suomessa se on ihan normaalia, että pullon viiniä voi ostaa ruokakaupasta mukaansa, jos esim. haluaa nauttia pihvinsä hyvä punaviinin kera. Hyvän pihvilihankin saa ostaa ruokakaupasta, niin miksi ei sitten viiniäkin? Asuessani Saksassa joitain vuosia sitten muutaman kuukauden ajan en varmasti ostanut yhtään sen enempää viiniä kuin Suomessakaan, vaikka lähimmästä ruokakaupasta sitä olisi voinut ammentaa vaikka joka päivä ja niin paljon kuin haluaa. Väkevämpää alkoholia en muistaakseni ostanut kertaakaan.

Voi olla, että suomalaiset tarvitsevat vielä jonkin verran opettelua alkoholin kanssa, mutta pikku hiljaa ruokakauppoihin pitäisi alkaa tuomaan väkevämpiä alkoholijuomia. Loppujen lopuksi kyse on paljon asenteesta alkoholin käytössä. Jotenkin tänä päivänä en enää usko, että kukaan ihannoi kauheassa kännissä olemista, nuoretkaan, joten miksi sitten alkoholi nähdään tietyissä piireissä yhä Piruna? Tokihan se pirullinen on sille, jolla on geenit alkoholismiin, mutta ei sen johdosta tarvitse koko Suomea ”raitistaa”. 

JAA