Viiniä vaarasta?

1

Valtuustossa käsittelyssä oli mm. info Viinivaaran pohjavesihankkeesta. Suoraan sanottuna minusta tuntuu kauhealle laittaa yli 70 miljoonaa euroa tuollaiseen hankkeeseen ja laskea sitten kallis pohjavesi vessapytystä alas.

Alkuperäinen tarkoitus Viinivaaralla oli olla varajärjestelmä Oululle, ei pääjärjestelmä. Nyt kuitenkin siitä on tulossa pääjärjestelmä. Jos Viinivaarasta pumpataan vettä koko Oulun tarpeeseen, niin huolestunut olen siitä, että miten käy mm. Nuorittajoen Perttusen virtaamien, kun virtaamissa näyttää jo nyt olevan aika paljon heilumista. Jos hanke tullaan toteuttamaan, niin silti osa käyttövedestä tulisi ottaa Oulujoesta, ainakin niin kauan, että ollaan vakuuttuneita siitä, ettei isommalla pohjaveden otolla pilata koko alueen ja laskujokien vesitaloutta.

Vastineeksi veden tuhlaamiselle Ouluun pitää kaavoittaa uudenlainen omakotitaloalue, missä energian lisäksi myös veden käyttöä on minimoitu – ei vesivessoja ja lämmön takaisinotto jätevedestä, lämpöä kenties omasta kompostista, energiaa omasta tuulivoimalasta ja aurinkokeräimistä jne. Vedetön vessa on ihan toimiva ja hajuton systeemi, kunhan vain jätteenkeräyssysteemikin luodaan toimivaksi. Vaatimalla uusia systeemejä luotaisiin myös pohjaa uudenlaiselle tuotekehitykselle ja uudenlaisille vähäenergisille taloille. Kun on kysyntää, niin on tarjontaa. Minä en muuten usko, että meillä enää tulevaisuudessa on vesivessoja, ei edes kerrostaloissa.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. […] Viiniä vaarasta? – Avojalakasen jäljilläVedetön vessa on ihan toimiva ja hajuton systeemi, kunhan vain jätteenkeräyssysteemikin luodaan toimivaksi. Vaatimalla uusia systeemejä luotaisiin myös pohjaa …Siirry kotisivulle […]