Työttömät Oulusta loppuneet?

0

Asukasyhdistyksemme on pyytänyt Oulun työ- ja elinkeinotoimistolta viime syksystä saakka uusia henkilöitä haastateltaviksi perheiden ja ikäihmisten kotiaputehtäviin. Yhdistys ei ole perinyt kotiavusta isoja summia, joten palvelua voivat helposti ostaa myös vähävaraiset eläkeläiset, jotka sen 3 tunnin siivousavun kerran kuukaudessa tarvitsevat.
Tälläkin hetkellä kahdelle henkilölle olisi töitä yhdistelmätuella välittömästi. Vaan eipä kuulu työnhakijoita. Noin kerran kuukaudessa joku soittaa ja hänkin sen jälkeen, kun me itse olemme lypsäneet, eli olleet toimistoon erikseen yhteydessä, jotta voisiko osoituksia antaa. Silloinkin soittaja esittelee miltei samalla myös myös vaivansa. Tai jos ei vaivojansa esittele puhelimessa, niin esittelee sitten viimeistään haastattelussa. Taikka työnhakijalla on ilmiselvästi ongelma alkoholin kanssa. Niin, kukapa sitä haluaisi palkata työntekijän, joka jää sairaslomalle todennäköisesti kuukauden sisälle selkävaivojen takia taikka jota pitäisi vartioida koko ajan? Terveitäkin työnhakijoita varmasti olisi.

Kotiapu kuulostaa näin yleensä ottaen helpolle työlle, mutta todellisuudessa työntekijältä vaaditaan monia ominaisuuksia, jotta hommassa voisi suoriutua menestyksellisesti. Pitää olla järjestelmällinen, huolellinen, sosiaalinen ja omata vielä hyvä itsekuri. Henkilö, joka kykenee vuoden hommassa olemaan, pystyy kyllä varmasti moneen muuhunkin työhön ominaisuuksiensa puolesta.

Oulussa on tilastojen mukaan n. 9000 henkilöä työttömänä, ilmeisesti työ- ja elinkeinotoimistossa ei näin kuitenkaan ole vähäisistä työosoituksista päätellen. Samaan aikaan kadulla tapaa ihmisiä, jotka kertovat että ovat työttömiä, mutta heille ei anneta työosoituksia. Neljäkymmentävuotiaat ovat kuulemma liian vanhoja. En itse usko, että asia olisi näinkään, vaan todennäköisesti kyse on varmasti tästä samasta asiasta kuin mitä me yhdistyksessä kohdataan. Homma ei vaan toimi.

JAA