Tunnuksetonta joulun juhlintaa?

0

Viikonloppuna uuden vuoden juhlinnan lisäksi lueskelin joululoman aikana tulleita lehtiä, mm. Suomen Kuvalehteä. Suomen Kuvalehdessä on usein hyviä artikkeleita. Nyt mieleeni erityisesti jäi imaamin mielipide mm. koulujen joulujuhlista ja siitä, että onko kristilliset tavat perinteisiä tapoja Suomessa. Itse asiassa selkäkarvani nousivat kyllä hieman artikkelia luettaessa pystyyn. Hänestä ne eivät ole perinteisiä suomalaisia, vaan kristillisiä tapoja. Minusta taas kristilliset tavat kyllä voidaan luokitella jo perinteisiksi tavoiksi Suomessa. Jotta myös imaamin mielestä voitaisiin puhua perinteisistä suomalaista tavoista, niin olisiko sitten siirryttävä vanhoihin luonnonuskoisiin juhlintatapoihin, kuten yulen juhlintaan? Jouluhan on kauemmaksi menneeseen mentäessä itse asiassa perinteinen pakanallinen juhla-aika. Kristillinen juhla, Jeesuksen syntymä on vain laitettu siihen paikalle, jotta ihmiset eivät pitäisi pakanallisia juhliaan. Toisekseen, jos Suomessa on joulua juhlittu jo satoja vuosia, niin eikö silloin ole kysymyksessä jo perinteinen tapa? Eikö tiernapojat ole perinteisiä? Kovin vanha ei tiernapoikaperinne oikeastaan ole, mutta kyllä se vaan minusta aika perinteinen on. Melkein niin kauas kuin muistan, olen saanut nauttia tiernapoikaesityksistä ja samoin ovat lapsenikin.

Toisekseen kysymyksiä herättää tulevaisuuden koulujen joulujuhlat ja kevätjuhlat. Jos "Enkeli Taivaan lausui näin" joudutaan unohtamaan, samoin joulukuvaelmat, tiernapojat ym. raamattuun liittyvät juhlaesitykset ylenpalttisen globaaliuden johdosta, niin eikö silloin olisi parasta perustaa jokaiseen isompaan kaupunkiin koulu, joka toimisi täysin tunnuksettomasti, taikka järjestää yhteiset tunnuksettomat joulu- ja kevätjuhlat heille, jotka eivät perinteisiä kristillisiä tapoja halua juhliinsa? Tuolloin tavalliset koulut toimisivat, kuten ovat tähänkin päivään saakka toimineet tavallisine joulujuhlineen ja keväisine suvivirsineen. Yksi mahdollisuus olisi toki järjestää joulujuhlat kuten konferenssit omine sessioineen: Kello 10:00 alkaa kristillinen osuus juhlasalissa, samaan aikaan tunnukseton osuus ruokasalissa ja muslimeille luokassa 201 tarinaa profeetta Muhammedista jne. Kello 10:30 alkaa kaikkien yhteinen joulujuhla juhlasalissa. Tai ensin on tarjolla perinteinen kristillinen osuus ja puolen tunnin jälkeen kaikille yhteinen tunnukseton osuus.

Eräs Suomessa toimiva iso firma ei viime vuonna pitänyt enää pikkujouluja, vaan tilalla oli talvijuhlat. Itsestä kyllä tuntuu, että talvijuhlille paras aika olisi helmikuussa eikä marraskuussa pikkujouluaikaan. Tässä tapauksessa juhlan nimitys oli vain muunnettu globaaliksi, muutoin meno kuten pikkujouluissa ainakin. Tästä seuraava askel varmaan on, ettei pian pikkujouluaikaan voida enää tarjoilla joulukinkkuakaan, vaan talvilammasta. Sikaahan ei kaikki saa syödä, mutta lammas kelpaa miltei kaikille.

JAA