Sanginjoen ulkometsän suojelu valtuustokäsittelyyn

0

Yhdyskuntalautakunta laittoi Sanginjoen ulkometsän suojelun yksimielisesti suojelua puoltaen eteenpäin, mutta asiaa käsitellyt kaupunginhallitus kaatoi esityksen viime metreillä. Sanginjoen luonnonsuojelualuetta on ajettu jo vuodesta 2004 lähtien, alun perin paljon suurempana alueena kuin mitä nyt esitettiin.

Jokaista suota taikka metsikköä ei kannata suojella, mutta silloin yleensä esityksetkään eivät etene alkua pidemmälle.  Sanginjoen luonnonsuojelualueen eteen on tehty pitkään töitä. Alueen kasvillisuutta, eliökantaa ja niiden merkityksellisyyttä on selvitetty ja siten päästy siihen tulokseen, että alueella on suojelun arvoisia osia.

Yleensä en ole kauhean vihreä, mutta metsän ja sen monimuotoisuuden merkityksen ihmiselle ja ihmisen hyvinvoinnille ymmärrä minäkin. Tämän päivän ihminen, kuten tulevaisuudenkin ihminen tarvitsee paikan, missä vetää henkeä, paikan missä voi ihmetellä luonnon monimuotoisuuttta ja ihmeellisyyttä ja olla itse osa luontoa. Tuskin Oulussa halutaan, että lähimmät sellaiset alueet sijaitsevat satojen kilometrien päässä taikka Lapissa saakka?

Sanginjoen ulkometsäalue sijaitsee kaupungin keskustasta sen verran kaukana, ettei sinne ole kaupungilla vielä rakentamispaineita. Tässä vaiheessa, kun alue voidaan helposti vielä rauhoittaa, niin se on syytä tehdä ja siten asia pitää saada vielä valtuuston käsiteltäväksi. Luonnonsuojelualueen perustaminen ei tarkoita sitä, että kaikki kaupungin hirven- ja teerenmetsästysalueet joutuisivat suojelluksi. Niitä tämän uuden Oulun alueella kyllä riittää.   

JAA