Pohjoinen kanta-Oulu tarvitsee lääkäripalvelunsa

0

Oulu on lopettamassa kaikkein edullisimman terveysaseman Oulun kaupungin terveysasemista, Kaijonharjun terveysaseman. Jopa yksityinen supistetulla toimintamallilla toimiva Sepän terveysasemakin on kalliimpi kuin Kaijonharju. Rajakylän terveysasemakin pärjää loistavasti vertailussa muihin samankaltaisiin asiakasrakenteiden terveysasemiin verrattuna ollen halvin niistä. Nyt tätä kustannustarkastelua ei ole tehty lainkaan, vaan kylmästi yritetään saneerata terveyskeskuksia pois.

Riisumalla Ritaharjun hyvinvointikeskus investointisuunnitelmista pois ja samanaikaisesti lakkauttamalla Kaijonharjun ja Rajakylän terveyskeskukset jätetään suuri osa pohjoista kantakaupungin aluetta ilman lääkäripalveluita. Tuiraa markkinoidaan pohjoisen alueen keskuksena, mutta todellisuudessa se on keskistä aluetta yhdessä Myllyojan ja Kontinkankaan keskusten kanssa. Kaupunki haluaa keskittää palvelunsa keskikaupungille, itseasiassa maantieteellisesti eteläiseen Ouluun ja jättää ison osan pohjoisesta kanta-Oulusta toisarvoiseen asemaan.

Ritaharjun uusi hyvinvointikeskus maksaisi noin 2o miljoonaa euroa. Tarvitaanko sitä nyt heti? En usko, että kukaan odottaisi uutta keskusta rakennettavankaan saman tien, vaan sitten, kun aika siihen on kypsä.  Sitä odottaessa ei kuitenkaan pitäisi ryhtyä hätäisiin ratkaisuihin, kuten mitä nyt ollaan tekemässä. Toisekseen, kun kaupungissa yleisesti menee huonosti, niin kaupungin tuleekin investoida mm. uusiin rakennuksiin, sillä jos kaupunkikin itse lopettaa kaikki investoinnit tekee se vain koko kaupungin elämästä entistä vaikeampaa ja yhteiskunnan on entistä hankalampi toipua laman kourista.  

Kun kaupunki hakee säästöjä hyvinvointipuolelta ja on sitä tehnyt jo useita vuosia, niin huomiota kannattaisi kiinnittää siihen, että kuinka kaupungissa on vähennetty lääkärin palveluita ja samaan aikaan lisätty sairaanhoitajien palveluita. Vaikka tilalla on edullisempia sairaanhoitajia, niin tulosta ei ole saatu. Lisäksi mitä enemmän sairaanhoitajien vastaanotoilla on käyty, sitä enemmän on myös käyty PPSHP:n avokäynneillä. Huvikseni laitoin näitä käyntejä taulukoihin ja yhteys sairaanhoitajakäynneillä ja avopuolen hoitokäynneillä oli lähes yksi yhteen. Isompi kuin sillä, että PPSHP:n hoitopäiviä on pyritty laskemaan koko ajan. Ennen kuin palveluita järjestellään enemmän, olisi tutkittava lisää, onko kaupunki itse ollut omilla toimillaan lisäämässä erikoissairaanhoidon kuluja.

Vaikka Oulun kaupungin terveydenhoitokulut ovat suurten kaupunkien suurimmat ikävakioituna, niin nyt ei kannata tehdä paniikkijarrutusta. Kaijonharjun ja Rajakylän terveysasemien tulisi saada jatkaa toimintaansa entisellään mallikuvina siitä, miten Oulussa voidaan hoitaa edes jotakin hoitaa edullisesti. 

JAA