Oulun Kaupunki jättää huostaanotettujen lasten itsenäistymisvarat hoitamatta

0

Aikaisemmin Oulun kaupunki on maksanut itsenäistymisvarat huostaanotetun lapsen edunvalvojalle tai taloudelliselle edunvalvojalle. Edunvalvoja on huolehtinut varoista siten, että niitä on lapsen edun mukaisesti sijoitettu tai talletettu tai käytetty lapsen menoihin. Nyt toukokuussa kaupunki ilmoitti sanallisesti ja laittoi myös käytäntöön, että alkavat perimään huostaanotetun lapsen koko eläkkeen heille. Eläkkeestä peritään hoitomaksu 60% ja 40% laitetaan talteen itsenäistymisvaroiksi. Päätös asiasta on tehty vasta kesäkuussa lautakunnassa ja mitään kirjallista ilmoitusta päätöksestä ei ole toimitettu mm. viralliselle edunvalvojalle.

Kaupunki on unohtanut, että huostanotettuja lapsia on monenlaisissa rahallisissa ja varallisissa tilanteissa. Jollekin lapselle voi olla hänen edun mukaistaan, että talteen laitetaan nollakorkoiselle tilille se 40% ja kaikki on hyvin – lapsella ei ole sellaisia tuloja, eikä sellaista edunvalvojaa, joka pystyisi hänen etuaan ja varojaan oikeasti ajamaan. On myös huostaanotettuja lapsia, joiden varallisuutta hoidetaan aktiivisesti käräjäoikeuden tekemän päätöksen mukaisesti määrätyn edunvalvojan toimesta. Tällainen esimerkiksi minä olen.

Eikö se ole sama kuka lasten rahoista huolehtii kaupunki vai edunvalvoja? Valitettavasti ei ole. Oulun kaupunki ei varojen tallettajana huolehdi rahoista lainkaan. Se vain tallettaa ne nollakorkoiselle tilille. Jos lapsi on huostaanotettuna yli 10 vuotta tai jopa pidemmän aikaa, niin jokainen tietää, että nk. ”sukanvarsisäästöt” eivät tuota mitään ja talletettu raha vain menettää arvoansa, kymmenessä vuodessa n.10%. Jos tallennetut itsenäistymisvarat ovat 50 000 €, niin ostoarvon menetystä pahimmilleen tulee jopa 5000€, mikä ei enää ole vähäinen summa. Jos rahat olisivat maltillisesti sijoitettu, niin niiden voidaan olettavan tuottavan saman verran extraa, joten lapsen itsenäistymisvarojen hoitamattomuus kostautuu lapsille moninkertaisesti ennen itsenäistymistä.

Sijaisperheissä lapsia hoidetaan aina köyhän perheen periaatteen mukaisesti. Lapset saavat perusvaatteet, ruuan, vähän viikkorahaa, mutta perheet eivät jaksa alkaa tappelemaan kaupungin kanssa muusta tarvittavasta normaalilapselle tavallisista asioista. Nykyaikainen tietokone jää haaveeksi, kännykkään annetaan vain pientä rahaa, urheiluvälineitä ja harrastuksia tuetaan vain osittain, jos ollenkaan. Vaikka huostaanotettu lapsi nyt saisikin isän tai äidin perintönä hyvän eläkkeen, niin Oulun kaupungin käsissä siitä eläkkeestä ei jää lapsille mitään extraa.

Oikeissa käsissä eläke tuottaisi vuoden aikana sen verran, että jo korkotuloilla saadaan ostettua lapselle ne extrat mitä edes mennyt vanhempikin olisi lapsille ostanut. Sosiaaliviranomaiset eikä kaupungin lakimies tee sijoitussuunnitelmia, eivätkä opeta isommalla summalla kerrallaan suunnitelmallista rahakäyttöä huostaanotetuille lapsille.

Oulun kaupungilla on lain mukainen oikeus pidättää itsenäistymisvarat itsellään, mutta toimimalla tuolla tavoin kaupunki myös estää taloudellisen edunvalvojan toimimisen. Pidättämällä itsellään, nollakorkoisille tileille, huostaanotettujen lasten itsenäistymisvarat kaupunki lisäksi myös tuottaa lapsille taloudellista vahinkoa, koska ei itse huolehdi lasten varallisuudesta. Onko näin, että ei ole väliä, kun kyse on ”huutolaislapsien” rahoista. Pukki kaalimaan vartijana?

JAA