Oulu-matkailukaupunki?

0

Oulun Kauppakamari esitti taannoin tilaisuudessaan kansanedustajaehdokkaille, että yksi sen tulevaisuuden tavoitteista on Oulun matkailun kehittäminen. Kävin Oulu tourist-sivuilla kurkistamassa mitä matkailijalle Oulussa oikein on tarjolla. Totesin ainoaksi, joka itseäni houkuttaisi Ouluun ulkopuolisena tulemaan, on Tietomaa. Kaikki muu sitä tavallista, mitä löydät jokaisesta suomalaisesta kaupungista.

Mikä matkailijoita sitten missäkin vetää? Münhenissä on mm. tarjolla vanhoja panimoita – olutta ja sikaa, Olympia puisto ja BMW-museo. Stuttgartissa taas Mersu-museo on se jota pitää ehdottomasti mennä katsomaan. Ulmista ja Kölnistä löytyy maailman korkeimmat kirkon tornit, Venetsiassa kanavat, gondolit ja muutamat rakennukset, Milanossa viimeinen ehtoollinen. Thaimaassa viidakko- ja saariretket, Brysselissä houkuttaa simpukat, vohvelit, sarjakuvat ja Atomium. Alpeilla oletan näkeväni lunta, valoa ja upeita näkymiä. Kaikkialta löytyy museoita erikoisuuksineen, patsaita, hienoja rakennuksia, järjestettyä ohjelmaa ja valmiiksi suunniteltuja kävelyretkiä upean luonnon lisäksi.

Mietinpä sitten sitä, jos liikematkailijana tulisin Ouluun. Oulu on aika pohjoisessa, mutta ei vielä kuitenkaan Lapissa. Kuitenkin näin lähelle napapiiriä tullessani olettaisin näkeväni ja aavistavani piirun verran pohjoisen taikaa – jotain eksoottista. Missä on esim. ilta-aikaan tapahtuvat retket koiravaljakoilla? Koirille on oma valaistu ratansakin tehty Auranmajalle, joten miksi sitä ei käytettäisi hyödyksi? Miksi moottorikelkoilla ei pääse suoraan torirannasta retkelle vaikkapa Äimärautiolle, missä sitten tarjolla voisi olla talviratsastusta. Äimäraution raviradalla voisi järjestää turvallisissa olosuhteissa poroajeluitakin. Tiettyinä viikonpäivinä järjestettävät säännölliset ja kohtuuhintaiset retket puutuvat kokonaan.

Vaikka olen avojalakanen oululainen, niin en muista nähneeni koskaan Oulu-matkaopaskirjaa. Sellaiseen saisi hyvinkin laitettua kävelyretkiä ja kertoa legendoja oululaisista henkilöistä ja rakennuksista. Kaupunginojan varrella on jo jonkin verran patsaita ja veistoksia, mutta jos kaupunki panostaisi kerran vuodessa uuden veistoksen sijoittamiseen alueelle, olisi meillä muutamien vuosien kuluttua ainutlaatuinen taidekävelyreitti. Tervaan liittyenkin saisi pienen historiallisen museon aikaiseksi keskikaupungin välittömästä läheisyydestä, tekniikan museoon tai oululaisten älyväläyksien esittelyynkin aineksia varmasti löytyisi. Kaupungista löytyy suoraa seinätilaa vaikka millä mitalla. Miksi ne ovat tyhjiä, karuja ja koristeettomia? Sopivasti ympäri kaupunkia voisi maalauttaa taitelijoilla seinämaalauksia yhteen teemaan sidottuna, Oulun historiasta.

Laskiaisena Suomessa lasketaan mäkeä, syödään hernekeittoa ja pullaa, muualla maailmassa on karnevaalit. Toki Suomessa on aika vilpoisaa viettää karnevaaleja tähän aikaan vuodesta, mutta miksi karnevaaleja ei järjestettäisi esim. palmusunnuntaina tai samoihin aikoihin, jolloin meidän pikkuiset noitamme ovat liikkeellä. Kesällä voisi taas olla toisenlainen karnevaalitapahtuma, jossa kuvattaisiin Oulun alueen historiaa esim. historiallisen kulkueen muodossa. Kulkueeseen voisi osallistua jokainen Oulun paikallisyhdistys omalla tavallaan, nuijamiehiä, tervapovareita, saksalaisia sotilaita, paimenia, kansalaissodan hahmoja…

Loppulauseena voisi todeta, että Oulu on matkailukaupunkina huonosti tuotteistettu, brändätty.

JAA