Lentomelua…

0

Lentomelu on nostattanut ihmetystä Oulussa. Samaa asiaa itsekin ihmettelin, kun erään yhdyskuntalautakunnan asian yhteydessä esitettyjen lentomelukarttojen perusteella sain tietää, että Oulunsalon Koppanassa sijaitseva kesämökkimme on myös nk. lentomelualueella. Ja minä kun menen mökille kuuntelemaan hiljaisuutta, teerien pulputusta, joutsenien kaakatusta, kurkien kiljuntaa, meren kohinaa jne.

Halusin perehtyä Finavian tuottamaan lentomeluselvitykseen, mutta en löytänyt sitä verkosta, joten oli hienoa, että virkamiehet hoitivat koko selvityksen meille yhdyskuntalautakunnan jäsenille. Ko. lentomeluselvityksen lopputuloksena on aika laajat ”melualueet” lentokentän ympäristössä, joita oli pakko ihmetellä.  Onko todellisuus sitten niin kauheaa tällä hetkellä? Ei todellakaan. Finavian selvityksessä on selvitetty nykytilanne (2010) ja ennustettu tulevaisuutta. Siinä tulevaisuudessa lentomatkustajien määrä kolminkertaistuu seuraavan 17 vuoden aikana. Lisäksi melun laskentakaavat ottavat huomioon inhimillisiä näkökantoja, kuten melun suhteellisesti suurempi häiritsevyys öiseen aikaan.  Tätä Finavian selvityksen tuottamia meluennusteita käytetään ohjeena kaavoituksessa ja suunnittelutarveratkaisuja harkittaessa.

Olen asunut myös alueella, missä lentomelu on ollut todellista, Helsinki-Vantaan lähestymisreitin ala puolella. Ennen lentokoneet olivat pahaäänisempiä ja lähestyivät matalammalla kuin nykyään. Melu oli sen mukainen ja hyvin jäi mieleen, kun kerran keskellä yötä uskoin lentokoneen tippuvan päälleni, Presidentti Reaganin koneita. Niin pahaääninen kone se oli. Tänä päivänä, kun koneiden tuottamaa melutasoa on rajoitettu, lentoreittiä hieman siirretty ja lähestyminen tehdään korkeammalla, ei vastaavaa ongelmaa enää ko. alueella ole.  

Finavian ennuste Oulunsalon lentokentän ympäristöön on aika pitkälle tulevaisuuteen, mutta rakennetun omakotitalon taikka rivitalon oletetaan kestävän vieläkin pidempään, ainakin 50 vuotta. Vaikka tällä hetkellä Finavian ennusteen pohjana käytetty matkustajamäärien kasvu tuntuu aika optimistiselta, niin on sillä myös jonkinlainen todennäköisyys toteutua. Toteutuessaan tuo ennustettu lentomelualueen melu voi olla hyvinkin häiritsevää ja stressaavaa, eikä mahdollisuuksia lentokorkeuksien nostamiseen taikka reittien uudelleen sijoittamiseen välttämättä ole. Siinä mielessä ennusteiden huomioonottaminen suunnittelutarveratkaisujen päätöksenteossa ja kaavoituksessa on hyvä asia ja katsoo asioita kauas tulevaisuuteen, vaikka tällä hetkellä ennusteet tuntuvat erittäin ylitseampuville. Maailma muuttuu.

JAA