Kiinassa on maailman tehokkain tietokone ja maailman nopein luotijuna

0

Silmiin sattui uutinen maailman nopeimmasta luotijunasta Kiinassa. Pari päivää sen jälkeen luin vastaavan uutisen maailman tehokkaimmasta tietokoneesta. Kilpailuhenki tuntui iskevän päälleni ja ajatukset siitä mielihyvästä, kuinka upeaa on olla tekemässä maailman parasta, tehokkainta, hienointa ja nopeinta sekä onnistua siinä, nousivat pintaan. On hieman haikea kaipuu entiseen.

Jos meille annettaisiin haaste tehdä maailman nopein 40 asteen pakkasella toimiva luotijuna, varmasti innolla alkaisimme sitä myös suunnittelemaan ja tekemään. Uskokaa pois, se myös syntyisi meiltä. Haasteen meille voisi antaa myös maailman parhaiten toimivasta luotisähköautosta. Parhaimmat meistä näkevät jo heti mille sellainen auto näyttäisi, määrittelevät mielessään sille jo ominaisuuksia ja vaatimuksia sekä mielessään pyörittelevät jo laskukaavoja. Ketkä me? Me Oulun teknologiabuumin kasvatit hyvinkin. En usko, että nuoremmat sukupolvet jäävät yhtään sen heikommiksi kuin mekään. Meilläkin on perheessä kasvamassa toisen polven teknologiaihminen – tekniikan opiskelija. Uusi versio, viisaampi ja kehittyneempi siis kuin me vanhemmat.

Tämä uho on varmaan osa sitä kuuluisaa suomalaista sisua ja osa oululaista uskoa siihen, että melkein mahdotonkin onnistuu. Se iskee päälle tietyissä tilanteissa, kuten noita Kiinan uutisia luettaessa. Vaikka vastassa olisi miljardi kiinalaista, niin on pakko uskoa päihittävänsä ne, tavalla tai toisella. Sellaisia maailman nopeimpia, tehokkaimpia ja hienoimpia ei vain synny ilman huolellista valmistelua ja aineellista pääomaa. Henkistä pääomaa on kyllä käytettävissä.

JAA