Kansan kahtiajakautuminen on jo totta

0

Kaikkialla puhutaan, että kansan kahtiajakautuminen pitää estää, vaan tosiasia näyttää olevan se, että kansa on jo jakautunut kahtia.
Ainakin, kun katsoo Verotuksen kehittämistyöryhmän loppuraportin kuvaa sivulla 67. Siitä nähdään selvästi kuinka tulonsaajien suurimmat ryhmät löytyvät tulottomien ja lähes tulottomien ja 20 000 — 35000 vuodessa ansaitsevien joukosta. Raportissa kuvataan myös selkeästi miten kannustinloukku syntyy ja mikä siinä on asumisen tukemisen osuus. Mitä kalliimpaa asumista toimeentulotuella korvataan, sitä heikommin työllistyminen pienellä palkalla kannattaa – Työttömyysloukussa Suomessa on noin 77 000 taloutta. Tätä samaa raakaa tosiasiaa saa kuulla myös tukityöllistetyiltä itseltään. Juuri yhtään enempää ei käteen jää, jos pääset tukitöihin. Senpä johdosta myös töiden tekemisen motiivi voi olla liiankin usein löyhässä pienien ongelmien ilmaantuessa. Nostan kuitenkin hattua niille, jotka jaksavat ja haluavat tukitöihin lähteä!

Työttömälle pitää olla perusturva. Turvan ei kuitenkaan pidä olla sellainen, että se tuottaa olotilan mihin on hyvä poteroitua. Käytännössä työttömyyskorvaus ei ole hävin suuri summa. Itselläni olisi varmasti kauheita vaikeuksia tulla niin pienellä rahalla toimeen, mutta jotakin on tehtävä, jotta tietty osa ihmisistä saadaan mukavuuspoteroistaan liikkeelle. Hyvä ratkaisu voisi olla esim. asteittain vähenevä työttömyystuki, tarkoitan nyt peruspäivärahaa. Toisekseen työn tekeminen pitäisi olla houkuttelevaa myös työttömälle ja siten ansiotulojen vaikutukset eivät saisi vaikuttaa suoraan alentavasti tukien määrää. Kolmanneksi valtio voisi ottaa käyttöön työttömyyslainan (otetaan käyttöön esim. 2-4:n perupäivärahavuoden jälkeen), joka lasketaan tuloksi aivan kuin opiskelijoiden opintolaina. Jos lainaa ei oteta, niin ei myöskään toimeentulotukea tippuisi (kuten opiskelijalla). Työttömyyskortistossa on myös ihmisiä, joita ei kukaan halua töihin, eivätkä he ole työkykyisiä. Nämä ihmiset pitäisi poimia kortistosta ja siirtää eläkkeelle, jos ei pysyvälle, niin määräaikaiselle ainakin.

Nuo edellä esitetyt asiat voisivat hyvinkin tuoda potkua pois kortistoista ja muuttaa kahtiajakautumisen suuntaa toisin päin. Kuitenkin se, että missä mittakaavoissa, missä määrissä, millä aikatauluilla niitä otettaisiin käyttöön ja mitä uusia ongelmia ne toisivat mukanaan, vaatii toki paremman tarkastelun.

JAA